Jan Werich a smutné kapitoly jeho života: Útěk před nacisty, tragický osud jediné dcery a bolestivá smrt

Jan Werich, Jiřina Bohdalová
Zdroj: Česká televize
Ač měl Jan Werich složité rodinné vztahy, k ostatním lidem se choval jako lidumil.Uměl si přiznat chybu. Také rád odpouštěl.Přestože pak dostal zákaz činnosti, řekl, že mu to stále nevzalo radost z dobrého piva, vína, kremrolí a cigaret.Byl vášnivým milovníkem psů. Čtyřnozí domácí mazlíčci mu dělali společnost po celý jeho život.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jan Werich měl veskrze těžký život. V dětství se musel vypořádat s despotickým otcem, po škole zase musel prchnout do Ameriky, aby se zachránil před koncentračním táborem. Po návratu do Čech se zase zhroutila jeho jediná dcera, která chtěla za každou cenu zůstat v USA. A aby toho nebylo málo, před svou smrtí přišel kvůli rakovině o hlas.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 09. 2020 13:00

Jan Křtitel František Serafínský Werich byl filmový a divadelní herec a spolu s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem se řadí mezi představitele meziválečné avantgardy. Éru nacismu přežil, jakožto antifašista, v emigraci. Po návratu do vlasti získal titul národního umělce.

Těžké dětství

Manželství Werichových rodičů dlouho netrvalo. Rozvedli se velmi brzy po jeho narození, přičemž starost o syna připadla na otce. Ten měl však velmi despotickou povahu, o všem rozhodoval jen on sám a matka tak svého syna prakticky vůbec nevídala.

Zlom přišel až s první světovou válkou. Otec musel na vojnu, a tak se Jan Werich ocitl na nějaký čas u své matky. Zajímavé ale je, že z hercova vyprávění vyplynulo, že největší vztah měl ke svým dvěma babičkám.

Útěk před nacisty

Útěk před nacistickou mašinérií se nesl ruku v ruce s přátelstvím s Jiřím Voskovcem. Jejich hry totiž nebyly prvoplánově satirické, až později do nich zařadili narážky na aktuální společenskou situaci. Proti nacismu nejvíce brojila hra Caesar.

Pak samozřejmě následovala další díla, kvůli kterým si oba vysloužili místa na seznamu nežádoucích osob. Kdyby neemigrovali, byli by s největší pravděpodobností zatčeni Němci a posláni do koncentračního tábora. Cesta do Ameriky se tak jevila jako nejlogičtější řešení.

Dcera se nechtěla vrátit

Jejich vztah byl od začátku komplikovaný. Dcera Jana se na herectví moc necítila, ale její otec trval na svém. Nedal jinak a tak musela kráčet v jeho stopách. Kromě role v Uspořené libře se nijak více neprosadila. Byla přesvědčená o tom, že nemá talent, což prý její herečtí kolegové potvrdili.

Po návratu z Ameriky se zhroutila. Ve Státech byla moc spokojená, takže považovala za velké příkoří, že ji otec donutil odjet. Vinila ho vlastně za celý svůj nevydařený život a útěchu nakonec našla v alkoholu. Zemřela na rakovinu ve věku 35 let.

Hořký konec

Rakovina postihla i Jana Wericha. Bujení se v jeho případě usadilo v hrtanu, takže přišel o hlas. Paradoxně se pak o něj starala právě Jana, která odešla na onen svět za sedm měsíců po svém otci. Jako by je pak nemoc sblížila. Rakovinou ostatně trpěla i manželka Zdeňka. Všichni tři zemřeli během jediného roku.

Zdroj textu: Jan Werich: ctidoma.cz, Jan Werich: wikipedie

Zdroj fotek: Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články