Temné pozadí filmu Holka na zabití: Havlové doporučili, aby si nechala vzít dítě

Holka na zabití
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Holka na zabití: Servírku Gitu zabije její milenec, který se bojí, že prozradí jeho machinace s valutami. Krátce na to se na scéně objeví Anna (Dagmar Veškrnová Havlová), která Gitě kdysi půjčila 50 korun. Teď by je chtěla zpátky, takže hledá svou kamarádku. Autor scénáře Josef Šilhavý se s režisérem Jurajem Hercem soudil o to, v jakém ročním období by se měl film Holka na zabití točit. Soudní při vyhrál Herz.Píseň Až přijde déšť do trávy spát, kterou ve filmu Holka na zabití zpívala Dagmar Veškrnová Havlová, převzala o dva roky později Helena Vondráčková.Dagmar Veškrnové Havlové byla za její herecký výkon udělena cena Zlaté slunce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Režisér Juraj Herz měl s Dagmar Havlovou velké plány. Po fenomenálním úspěchu Holek z porcelánu jí už za rok nabídl roli v detektivce Holka na zabití. Jenomže tím to nemělo skončit. Chystal pro ni i další projekty. Dagmar však v té době prožívala nelehké období.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 09. 2020 16:00

Do horské chaty přichází mladá a zvědavá Anna, jež hledá svou kamarádku, která jí má dlužit nějaké peníze. Zaměstnanci střediska Anně sdělí, že její přítelkyně odešla “za lepším”. Anně se to však nezdá, vždyť dostala pohled, ve kterém se její kamarádka o žádném odchodu nezmínila. Začne tak pracovat v kuchyni a započne své vlastní pátrání.

Na film Holka na zabití se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max

Mohla by hrát všechny

“Do Holek z porcelánu jsem potřeboval méně známé herečky. Hledal jsem opravdu dlouho. Nechal jsem si pak poslat fotky a našel mezi nimi jednu, která upoutala mou pozornost,” svěřil se režisér Herz. “Dagmar jsem tehdy vůbec neznal, tak jsem ji pozval do Prahy. Nakonec jsem zjistil, že by mohla klidně hrát všech pět dívek najednou.”

Když se končilo s natáčením Holek z porcelánu, Herz si uvědomil, že má Dagmar velký potenciál, který by se dal využít. A tak pro ni začal připravovat detektivku Holka na zabití. Původně to měla být komedie, ale nakonec se z toho stal kriminální film. Herz se navíc pohádal s autorem scénáře. Ten trval na tom, aby se točilo v zimě. Režisér však toto kategoricky odmítl se slovy, že zásadně točí jen v létě.

Těžké období

Čekala ji zářná kariéra, osud to však chtěl jinak. Během natáčení Holky na zabití herečka otěhotněla. Také končila studia na JAMU a chystala svatbu s rozhlasovým režisérem Radvítem Novákem. Seznámili se spolu právě na brněnské konzervatoři.

Ne všude však vycházející hereckou hvězdu chápali. “Samozřejmě, že mi mé těhotenství rozmlouvali,” prozradila Havlová. “Třeba tehdejší ředitel Divadla Jiřího Wolkera mi dal jasně najevo, že mne kvůli tomu vyhodí. Připomněla jsem mu však smlouvu, dle které mne nemůže, jakožto těhotnou, vyhodit. Hrát jsem skončila až dva týdny před porodem," uvedla později Dagmar Havlová ve speciálním dokumentu pro TV Prima.

Juraj Herz jí pomohl

Herz ji za to nikdy neodsoudil. Chápal, že život může přinést ledacos. Svou podporu jí také vyjádřil tím, že ji obsadil do dalších čtyř filmů, za všechny jmenujme Upíra z Feratu. “Každý je strůjcem svého štěstí. Fandím jí doteď,” uvedl známý režisér.

Použité zdroje:

TV Prima, dokument o Václavu Havlovi, Blesk.cz

CSFD.cz, Holka na zabití

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články