Prokletý film Nejistá sezóna: Po natáčení zemřeli dva herci. Další měl těžkou nehodu s celoživotními následky

Svěrák, Nejistá sezóna
Zdroj: Čsfd
Ve filmu můžeme vidět ukázku z divadelních her Němý Bobeš, Dlouhý, Široký a Krátkozraký či Dobytí severního pólu.Zdeněk Svěrák později prohlásil, že z filmu nejde vlastně ani poznat, že byl natočený před revolucí......vymohl si totiž, že do snímku nebude zasahovat cenzura.Naprosta většina situací, vyjma her, se stala doopravdy.+ 2 fotky+ 3 fotky

Stigma prokletých filmů se vznáší spíše na filmech zahraniční produkce, nicméně i u nás máme snímky, z jejichž pozadí nás mrazí v zádech. Patří mezi ně i Nejistá sezóna. Po skončení natáčení zemřeli dva herci a další se velmi těžce zranil.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 09. 2020 16:00

Hořká komedie o problémech jednoho malého divadelního souboru, který má úspěch u publika, zároveň však bojuje s nadřízenými orgány. Podstatnou část filmu tvoří také ukázky z her Divadla Járy Cimrmana. Snímek se inspiroval skutečnými událostmi a odehrává se pouze v prostorách kulturního domu a blízkém okolí.

Na Nejistou sezónu se můžete podívat dnes ve 20:00 na Nova Cinema

Hádka

Jak už bylo uvedeno výše, film se inspiroval skutečnými historkami. Jenomže ne všem bylo po chuti, co se ve scénáři odtajnilo. Třeba pohřeb kolegy Petišky. “Láďa (Smoljak) měl tehdy mladou ženu a chtěl s ní trávit každou volnou chvilku,” uvedl Zdeněk Svěrák. “Takže na pohřeb nedorazil. Byl na horách.” A právě z této nešťastné situace vznikla hláška: "Kluci, ale na pohřby bychom si měli chodit."

Prokletí?

Musí se člověk připravit na to, že když hraje v hořké komedii, bude hořký i jeho konec? Herec Jaroslav Vozáb se premiéry filmu sice dožil, ale za dva dny zemřel. Jenomže by nikoho nenapadlo, že se dožije jen 69 let.

Vozáb měl prohlašovat, že se jako jeho otec a dědeček nedožije sedmdesátky. A bohužel měl pravdu. Přitom byl na svůj věk velmi vitální. “Měl ještě všechny zuby. Dokonce mu je nikdy nespravovali,” zavzpomínal jeho kolega Miloň Čepelka. A co se vlastně stalo? Zničehonic dostal na ulici infarkt.

A smrt řádila dál

Dalším na řadě byl Ludvík Toman. Rok před svou smrtí skončil jako hlavní dramaturg Barrandova. Ve filmu si zahrál ředitele agentury, a tak trochu vlastně sám sebe. Tohoto cenzora cedila skrze zuby většina herců a režisérů. Navíc o něm kolovaly zvěsti, že měl být napojený na KGB i Brežněva.

Těžká nehoda

Do třetice nešlo o úmrtí, ale těžkou nehodu. Půl roku po natáčení spadl ze stromu herec Jan Kašpar. Až do své smrti zůstal připoutaný na vozík. Sám později prozradil, že mu bylo hned jasné, že je něco v nepořádku. Od pasu dolů nic necítil.

Verdikt lékařů zněl jasně: přerušená mícha. Přesto ještě dokázal pronést vtipnou poznámku. “Když jsem tam tak ležel, řekl jsem si, že pokud pro mne nepřijede sanitka značky Land Rover, nikam nepojedu,” prozradil.

Zdroj textu: čsfd, Aha!

Zdroj fotek: Nova Cinema

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články