Doktor Kája Kroupa ze Slunce, seno: Slávu si užíval jen chvíli, zemřel příliš mlád

Blažena a Miluna se nemají příliš v lásce. Babička v posteli na kolečkách neustále tropí blbosti, aby si nemusela vzít medicínu od doktora Kroupy (Josef Stárek). Venca Konopník si chce vzít těhotnou Blaženu, ale Miluna to chce překazit.
Zdroj: archiv Extra

“To jsem já, Blaženko, Kája. Chtěl jsem vám říct, že vás asi miluju a že si vás asi vezmu.” V trilogii Slunce, seno byl sice na holky, svým zvláštním způsobem, jinak ale Josef Stárek vyhledával pouze mužskou společnost. Ostatně s Troškou se seznámil v gay klubu, kde pracoval jako číšník. Proč ale zemřel v pouhých 48 letech? Jedna verze hovoří o infarktu, jiná zase o pohlavní nemoci.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 08. 2020 09:00

Role vesnického doktora Káji Kroupy, se kterým bylo manželství opravdový kauf, mohla být pro Josefa Stárka odrazovým můstkem k dalším snímkům. Sláva však brzy pominula. Kromě letní trilogie si pak už zahrál jen hostinského v pohádce Princezna ze mlejna. Ale to byl opravdu jen velmi malý štěk.

Potkali se v klubu

Budoucí doktor Kája Kroupa, Josef Stárek, pracoval před svou slavnou rolí v jednom pražském gay klubu, kam se chodili rádi bavit známí umělci. Jednoho dne tam zavítal i Zdeněk Troška. Pepa se s ním dal hned do řeči a jal se chválit Jahody. Jenže pak k údivu samotného režiséra dodal, že film by byl ještě lepší, kdyby v něm hrál právě on. Troškovi se barmanova drzost zalíbila natolik, že jej obsadil do druhého pokračování.

Přes noc celebritou

Role zženštilého doktůrka, který nakonec zakotví u paní řídící, mu vynesla téměř okamžitou slávu. A nutno říci, že se Troška opět trefil. Původně měl totiž lékaře hrát Oldřich Kaiser, kterému bezesporu padla jako ušitá role rádoby mafiána Vincenza.

Vztah Kroupy a Hubičkové byl zjevně založen spíše na kamarádství, což vlastně odráželo soukromí Stárka. Kamarádek měl kolem sebe spoustu, ale miloval muže.  Zájmu okolí a komunity si ale užíval jen krátce. Jak se říká: lehce nabyl, lehce pozbyl. Kromě Erotiky se pak už ukázal pouze v maličké roli v pohádce Princezna ze mlejna.

Návrat do reality

Nezbylo mu nic jiného, než si začít znovu vydělávat na živobytí. Usadil se v pražské zoologické zahradě. Ve volném čase rád pořádal párty ve stylu rockových hvězd.

V roce 1998 zemřel na infarkt. Bylo mu pouhých 48 let. Po jeho skonu se vyrojila hromada tezí a domněnek, zda bývalý barman neumřel na nějakou pohlavní nemoc. Vzhledem k jeho životnímu stylu a společnosti, v níž se pohyboval, by to nebylo nic divného. Tato teorie se ale nikdy oficiálně nepotvrdila.

Zdroj textu: dotek.cz, Aha!, čsfd

Zdroj fotografií: Prima

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články