Křovák z filmu Bohové musejí být šílení: Honorář mu odnesl vítr, záhadně zemřel v buši

Bohové musejí být šílení
Zdroj: Prima
Film vznikl v produkci Jihoafrické republiky, přesto byl oficiálně uváděn jako snímek z Botswany. Na JAR byla v té době uvalena velká embarga.Většina herců pocházela z Namibie.V Americe měl film premiéru až čtyři roky poté, co byl natočen.V Trinidadu byl film dokonce zakázán. Prý propaguje rasismus.+ 2 fotky+ 3 fotky

Namibijský herec a Křovák. To byl N!Xau, v jehož jméně se vykřičník vyslovuje jako mlasknutí. Díky roli ve filmu Bohové musejí být šílení si žil ve své vesnici nad poměry, přestože ho při výplatě honoráře za první film pěkně oškubali. Jaký byl jeho život?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 08. 2020 09:00

N!Xau se s největší pravděpodobností narodil v roce 1944, nepřipadalo mu důležité mít v pořádku úřední dokumenty. Než se začal točit první díl z komediální série, viděl ve svém životě jen tři bělochy. Dokázal se ale rychle asimilovat.

Objevili ho v poušti

N!Xau žil v jednom z nejzaostalejších kmenů na světě v poušti Kalahari. Filmová hvězda se z něj stala až díky jihoafrickému režisérovi Jamiemu Uysovi. Trvalo mu ale tři měsíce, než si získal jeho důvěru. Za první film mu nabídli honorář ve výši 300 dolarů, on jej bez váhání přijal a jelikož nevěděl, co jsou to peníze, roztrhal je a pustil po větru.

Showbyznys ale zasáhne každého a naučí ho, že si má hájit především své zájmy. Když za ním přišli producenti s nabídkou na druhý díl, již neoblomně požadoval 70 000 dolarů. Vzhledem k tomu, že se jednalo o jednu z nejslavnějších komedií té doby, měl na to plné právo. Za utržené peníze pořídil své rodině dům s přívodem vody a elektřiny. Naráz se stal nejbohatším mužem vesnice.

Bohové čítají celkem pět dílů

Veřejnosti jsou nejvíce známy první dva díly komedie Bohové musejí být šílení. N!Xau jich však ve skutečnosti natočil pět. Jenomže zbylé tři díly si již vzali na starost čínští filmaři a jejich kvalita šla rapidně dolů. N!Xau se ale každopádně objevil ve všech filmech, bez něj by to nešlo.

Účinkoval v nich hlavně kvůli penězům. Nebyl totiž moc zdatný hospodář. Rád utrácel a jaksi nemyslel na budoucnost, že i pak budou určité finance zapotřebí. O jeho lehkovážnosti koluje spousta historek. Jedna vypráví o tom, že za propagační turné získal hodinky Rolex, které brzy, když se mu omrzely, jednoduše zahodil.

Skolila ho tuberkulóza?

Po návratu domů začal znovu hospodařit. Ale i v této oblasti se mu moc nedařilo. Údajně si pořídil pouze dvacet kusů dobytka, neboť právě do dvacítky byl schopen napočítat.

Tři roky před svou smrtí konvertoval ke křesťanství. Poté se u něj projevily příznaky tuberkulózy. Celé tři roky se víceméně nacházel na prahu smrti. Jednou odešel do buše a již se nevrátil. Údajně si měl vyjít na lov.

Rodina ho našla až za několik dní. Otázkou však zůstává, zda skutečně zemřel na tuberkulózu, či jinou, západní, nemoc. Protože byl Afričan, nemělo jeho tělo proti ní zřejmě prakticky žádné obranné látky.

Na fotografie a další zajímavosti se podívejte zde:

Zdroj textu: kafe.cz, sip.cz, čsfd, Prima Cool

Zdroj fotek: Prima

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články