Ekofarma Javorník: Dodává bio mléko do škol, najdete na ní i exotické bylinky

Ekofarma Javorník: Dodává bio mléko do škol, najdete na ní i exotické bylinky
Zdroj: Shutterstock

Demonstrační ekologická farma Javorník se soustředí na maso, mléčné produkty a jako jedna z mála také vyrábí plísňové sýry v bio kvalitě. Najít na ní můžete ale i ovoce nebo exotické bylinky jako třeba koriandr. Zaměstnává kolem devadesáti zaměstnanců, kteří se snaží ukázat, že díky lásce a péči se opravdu vyplatí jíst bio produkty. Jejich chuť totiž mluví za vše!

Speciální projekt
Speciální projekt 16. 07. 2020 08:00

Kromě produkce masa, mléčných produktů a plísňových sýrů se ekofarma Javorník zaměřuje také na osvětu mládeže a vzdělávání zemědělců. Angažuje se v projektu Mléko do škol, čímž se snaží motivovat děti ke správné životosprávě. Několikrát získala za své produkty ocenění v soutěži Česká bio potravina.

Ohledně fungování farmy a produkce bio potravin jsme vyzpovídali přímo majitele farmy Javorník pana ředitele Ing. Josefa Tománka .

Jak, kdy a proč ekofarma Javorník vznikla, jak dlouho už hospodaří ekologicky a proč jste pro to rozhodli, na kolika hektarech hospodaříte?

Ekofarma Javorník hospodaří ve Štítné nad Vláří již od roku 1991. Je to tedy téměř 30 let. Hospodaříme cca na 1670 hektarech, přičemž u nás najdete ornou půdu, pastviny i ovocné sady. Ekofarma se zaměřuje na chov dojného skotu, také skotu bez tržní produkce mléka a výkrm býků. Pro ekologické zemědělství jsme se rozhodli, protože hospodaříme v CHKO Bílé Karpaty a právě ekologické zemědělství je způsob jak můžeme tuto překrásnou krajinu dále zušlechťovat a obhospodařovat. Ostatně i proto nabízíme našim zákazníkům a spotřebitelům ubytování přímo na farmě, aby se sami mohli přesvědčit, jak krásně tady u nás je a jak ekologické zemědělství funguje v praxi. Chtěli jsme jednou produkovat zdravé potraviny v naší krajině a tento sen se nám postupně plní. Ekologické zemědělství má totiž kromě produkční funkce i úžasnou krajinotvornou funkci. Půda je živá, plná žížal a hmyzu. Krávy dávají hnůj, který na našich polích aplikujeme do půdy a díky tomu (a dobrému osevnímu postupu) pak dosahujeme také dobrých výnosů. Máme tak kvalitní krmení pro naše dojnice, které dávají skvělé bio mléko. Sady a různá stromořadí nám pomáhají udržet ráz zdejší krajiny a také zadržovat vodu. Všude je plno života a energie a to nám dává smysl.

Naše bio mléko jednak dodáváme do mlé kárny a zároveň část zpracováváme v naší faremní mlékárně – na sýry, zákysy, jogurty apod. Bio maso z našich býků prodáváme ve formě balíčků přímo zákazníkům a obiloviny chceme v budoucnu, alespoň částečně, také zpracovávat v naší pekárně. To, co se urodí v sadech nabízíme místním občanům formou prodeje švestek na kvas, přičemž jsou následně zhodnoceny v pěstitelské pálenici. Jablka jsou zpracována na vlastní bio mošt. Prostě se snažíme realizovat maximum naší produkce až do finálních výrobků. To samozřejmě pomáhá také udržet zaměstnanost tady u nás, což je dobře.

ekofarma Javorník

Na co se ekofarma Javorník zaměřuje z rostlinné výroby?

Na polích ekofarmy Javorník se pěstuje krmivo pro zvířata, ale i tržní plodiny, kde tvoří hlavní část obiloviny, které jsou v osevním postupu vhodně doplněny pícninami i pohankou, koriandrem a ostropestřcem. Právě cit pro krajinu, vhodné střídání plodin a správné hnojení chlévským hnojem jsou zárukou úrodné a živé půdy. Takto obhospodařovaná půda a na ní pěstované rostliny nepotřebují chemické ošetření. Je to sice náročnější na myšlení a mnohdy i fyzickou práci, ale konečným výsledkem je plnohodnotná zdravá potravina.

Co znamená pojem ekologické zemědělství pro majitele farmy v praxi?

Zdravá krajina, zdravá půda, zdravá zvířata, zdraví lidé – to je pro mě ekologické zemědělství. Když se vám to podaří udělat dobře, nepotřebujete chemické postřiky ani umělá hnojiva. Chce to jenom použít selský rozum a zkušenosti starých hospodářů a vše sladit s novými poznatky a současnou mechanizací. Díky tomuto způsobu hospodaření také například ubývá erozí i mimořádných událostí, jako třeba bleskových povodní, pole a louky jsou rozmanité, v krajinotvorných sadech je možné ochutnat původní odrůdy ovoce. To všechno jsme dosáhli po letech našeho ekologického hospodaření a osobně bych se už ke konvenčnímu způsobu hospodaření nevrátil.

V čem je ekofarma Javorník jedinečná?

Určitě svým přístupem ke krajině a způsobem hospodaření. Tady se začal před lety realizovat Projekt udržitelného hospodaření v krajině Bílých Karpat. Tento projekt zahrnuje činnosti, které jsou v současné době předkládány jako účinná opatření proti suchu, povodním, erozi a mnoha dalším negativním jevům současného hospodaření.

V našem případě jsme již daleko vpředu a snažíme se celý systém zdokonalovat hlavně ve zvyšování přirozené úrodnosti půdy. Protože oživená úrodná půda je základem našeho ekologického hospodaření. Řeší již zmiňovaná opatření a zároveň i ekonomickou prosperitu podniku.

A pak jsme významní i z hlediska velikosti, zaměstnanosti v regionu i zpracováním, resp. pestrým spektrem produkce a její finalizací. Dodáváme bio mléčné výrobky do škol. Odbytujeme naše produkty v regionu i mimo něj. Máme na farmě prodejnu (kde si spotřebitelé mohou koupit výrobky naše i od okolních ekologických sedláků) i agroturistiku. Jsme také demonstrační farmou tzn.  snažíme se, aby to, co děláme, mohli v praxi vidět i ostatní sedláci – ať už konvenční či ekologičtí. Těm konvenčním chceme ukazovat, že to jde dělat ekologicky a funguje to a těm ekologickým se snažíme předat svoje zkušenosti. Pořádáme tu různé semináře, workshopy, polní dny apod. Prostě co je potřeba, aby se systém ekologického zemědělství v ČR posouval kupředu.

ekofarma Javorník

Co je program Mléko do škol, kterého se účastníte?

Jedná se o státem dotovaný projekt, jehož cílem je dodávat kvalitní mléčné výrobky dětem do škol, aby se s nimi vůbec seznámili. My chceme, aby další generace věděla, co je bio a jak má chutnat mléko. Proto naše výrobky v rámci projektu zavážíme do několika škol, převážně tady v regionu. Věříme, že dětem naše výrobky chutnají a že do budoucna naplníme poslání ke zlepšení jejich zdravých stravovacích návyků.

Jste demonstrační farmou, co to v praxi znamená?

Ukazujeme, co děláme a vysvětlujeme, proč to tak děláme. O akce u nás je vždy velký zájem. Je hodně konvenčních sedláků, kteří o přechodu do ekologického zemědělství uvažují, ale bojí se. Těm se snažíme dodat odvahu a ukázat, že to jde a že jdou dělat i zajímavé plodiny, že krávy jsou v daleko lepším zdravotním stavu a téměř nepotřebují veterináře, že v ekologii jde produkovat i zpracovávat. A těm ekologickým kolegům se snažíme pomoci třeba se specifickými problémy, se zlepšením výnosů atd. i přenosem výsledků výzkumu do praxe. Pořád je co se učit. Každý dělá chyby. V ekologickém zemědělství si nepomůžete postřikem, maximálně můžete chybu napravit za rok, udělat to jinak.

Jaké služby a produkty tedy na farmě návštěvníkům nabízíte?

Mléčné výrobky v bio kvalitě z našeho bio mléka, pekařské výrobky, pěstitelskou pálenici, mošty, balíčky s bio hovězím masem, ubytování a agroturistiku.

Kolik zaměstnanců farma má a jaké jsou jejich každodenní povinnosti?

Máme 90 zaměstnanců ve výrobní i ekonomické sféře. Jejich každodenní povinností je plnit si co nejlépe svěřené úkoly na svém pracovišti. Každý pracovník je nenahraditelnou součástí dobře fungujícího podniku. A je jedno, jestli je se stará o půdu, pěstuje rostliny, chová zvířata, zpracovává a prodává, nebo úřaduje. Říká se, že řetěz je tak pevný, jak pevné jsou jeho jednotlivé články. K tomu je samozřejmě potřeba vytvářet na jednotlivých pracovištích optimální podmínky a vhodně lidi motivovat.

ekofarma Javorník

 Jaká zvířata jsou na farmě chována a na co se z hlediska živočišné produkce nejvíce zaměřujete?

V Javorníku chováme dojné krávy, kde základní stádo tvoří 230 ks a krávy bez tržní produkce mléka (masný skot) v počtu 250 ks. To znamená, že celkové množství skotu se pohybuje kolem tisíce kusů skotu. Od dojnic se snažíme získat odpovídající množství kvalitního mléka a cílem chovu masného skotu je zase produkce dobrého hovězího masa. Tuto produkci realizujeme výkrmem býků a jalovic, která se prostřednictvím bio zpracovatelů masa dostává ke spotřebitelům v šetrně upraveném produktu. Zvířata jsou chována ekologicky. Mají zajištěny veškeré podmínky pro zdravý vývoj a uspokojování přirozených potřeb. Chovaná zvířata spotřebovávají převážnou produkci našich pěstovaných rostlin. To je ostatně také odpověď pro ty, kteří říkají, že ekologické zemědělství produkuje jenom trávu a seno. V současné době také zavádíme chov ekologických prasat a přemýšlíme i do budoucna o chovu drůbeže.

Proč jste se rozhodli zpracovávat svoji produkci?

Protože jsme chtěli kvalitní produkty nabízet přímo spotřebitelům…

Které produkty byly oceněny Českou biopotravinou a z jakého důvodu?

Českou biopotravinou roku byl oceněn BIO sýr s bílou plísní a BIO Čerstvý sýr s bylinkami.  I další naše mléčné výrobky získávají ocenění v rámci mezinárodních sýrových festivalů. A z jakého důvodu? Protože jsou prostě lahodné, chutné a zdraví prospěšné.  PROSTĚ NAŠE.

Kde produkty ekologického zemědělství z farmy Javorník může zájemce sehnat?

Především v naší faremní prodejně, zde ve Štítné nad Vláří. Zákazníci si mohou naše výrobky současně objednat prostřednictvím našeho e-shopu na webových stránkách ekofarmy Javorník, kde je také mapa závozových míst. Narazíte na ně samozřejmě i v prodejnách biopotravin a v některých malých faremních obchodech zejména v našem regionu.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Pepr Consulting

 

Logo bio zebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka bio potravin a také všech bio produktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bio produktu v ČR.

Evropské značení

Pepr Consulting

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen bio listem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Více informací najdete na www.myjsmebio.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články