Škola etikety s Julií: Jak správně držet sklenici na víno? Za číši se nechytá ani červené

Sklenici na sekty či šampaňské uchopíme za stopku co nejníž.Sklenici na červené víno držíme oproti tomu téměř u dna. V žádném případě ale ne za číši.Sklenici na bílé víno držíme také za stopku, ale uprostřed. Julie Balobanova další cenné rady sepsala do své nedávno vydané knihy Etiketa pro elegantní ženu.

Nový seriál magazínu Lifee.cz vás provede pravidly etikety, které vám pomohou být elegantní ženou ve společnosti. Ve druhém díle pořadu Etiketa s Julií Balobanovou vám názorně ukážeme, jak správně držet sklenici na víno, sekt či šampaňské.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 09. 04. 2023 18:00

V prvním díle jsme se naučili, jak si správně odložit kabát po příchodu do restaurace. Tentokrát se budeme věnovat dalšímu častému prohřešku v rámci pravidel etikety, a to špatnému držení sklenice na červené i bílé víno nebo perlivý alkoholický nápoj. "Sklenici na víno bychom neměli držet za číši zejména proto, že čelíme riziku narušení předepsané teploty nápoje a tím můžeme ovlivnit jeho buket a chuť," říká expertka na etiketu Julie Balobanova.

Stolování je jakýsi rituál, krásný zážitek, jejž společně prožíváme. Příjemnou atmosféru jen podtrhneme tím, že se budeme chovat elegantně. K tomu nám pomohou lety prověřená pravidla etikety.

Sklenici na víno držíme vždy za stopku

Ve videu se můžete podívat, jak nevzhledně vypadá držení sklenice za číši. „Důvody k tomu, proč není vhodné držet sklenici za číši, jsou dva. První z nich je ten, že každé víno má určitou předepsanou teplotu. Pokud sklenici uchopíme za číši, teplotu narušíme,“ uvádí ve videu Julie Balobanova. 

Druhý důvod je ryze estetický. Když uchopíte sklenici za číši, zanecháváte na ní otisky prstů. Sklenice by ovšem měla vždy zůstat čistá a naleštěná,“ upozorňuje expertka na elegantní chování ve společnosti v druhé lekci etikety. 

Jistě jste už slyšeli, že u červeného vína toto pravidlo neplatí. To ovšem není pravda. „Pravidla platí i pro červená vína. Sklenici na červené víno uchopíme za stopku téměř u dna, ale ne za číši. Jak jsem již zmiňovala, jde o ryze estetický důvod,“ upřesňuje pravidlo Julie. 


Etiketa s Julií/Lifee

Mgr. Julie Balobanova 

lektorka etikety pro elegantní ženu a spisovatelka

Propagátorka elegantního a vybraného chování. Absolventka Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů, obor diplomacie, se již více než pět let věnuje tématu etikety a elegantního chování ve společnosti. Ve svých kurzech učí ženy základům etikety a jak být nezapomenutelnou. „Lidé s námi zacházejí tak, jak jim to dovolujeme. Začněte více přemýšlet o svém chování vůči okolí a uvidíte, jak se svět kolem vás mění,“ uvádí na svém profilu na Instagramu, kde ji sleduje bezmála třicet tisíc lidí, kteří se díky jejím radám nedopustí ve společnosti faux pas.


Spolupráce na videu:

Námět a scénář: Kristina Vodičková

Režie a scénář: Jakub Patera

Styling J. Balobanové: Alina Sedina

Prostory: Mandarin Oriental Hotel

Související články

Další články