Škola etikety s Julií: Jak správně sedět, když máme šaty. Klíčové je, jak máme nohy, kde zadek a co děláme s botami

V letních dílech Školy etikety s Julií Balobanovou jsme se zaměřili na nejčastější prohřešky, které se v rámci společenského chování vyskytují. V třetím díle této série se podíváme na nevhodný posed v letních šatech. Pokud chcete být ve společnosti za dámu, dávejte u videa dobrý pozor.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 06. 08. 2023 18:00

V první sérii Školy etikety s Julií Balobanovou jsme si představili několik zásad v prostředí restaurace. Představili jsme vám pravidla etikety při odkládání kabátu, kabelky, držení sklenice na víno i používání látkového a papírového ubrousku.

V letní sérii jsme se zaměřili na společenskou etiketu venku, takže jsme v prvním díle rozebrali nošení a sundávání brýlí a v druhém se podívali na ponožky v sandálech a nošení silonek v otevřených botách. Pamatujete si z minulého dílu, jak silné by tělové a černé punčocháče měly být?

Posed v šatech o vás prozradí mnohé

"Elegantní společenský posed hraje velmi důležitou roli při vytváření prvního dojmu," uvádí v návodném videu Julie Balobanova.

Naše modelka v něm nejprve předvádí, jak opravdu v šatech ve společnosti nesedět. "Nacházíme-li se ve společnosti a sedíme na křesle, tak nekomíháme nohama, nemáme nohy roztažené od sebe a nesundáváme boty," uvádí expertka na etiketu a dodává, že takto se můžeme chovat v prostředí domova.

Pokud chce žena působit elegantně, měla by tomu přizpůsobit i své sezení. Žena by si měla sukni při sedání na židli přidržet a usadit se na střední až přední části židle. Nohy by měly zůstat u sebe a důležitá jsou i rovná záda. Není nic působivějšího než sebevědomý posed.


Lifee/Kristina Vodičková

Mgr. Julie Balobanova 

lektorka etikety pro elegantní ženu a spisovatelka

Propagátorka elegantního a vybraného chování. Absolventka Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů, obor diplomacie, se již více než pět let věnuje tématu etikety a elegantního chování ve společnosti. Ve svých kurzech učí ženy základům etikety a jak být nezapomenutelnou.

„Lidé s námi zacházejí tak, jak jim to dovolujeme. Začněte více přemýšlet o svém chování vůči okolí a uvidíte, jak se svět kolem vás mění,“ uvádí na svém profilu na Instagramu, kde ji sleduje bezmála třicet tisíc lidí, kteří se díky jejím radám nedopustí ve společnosti faux pas.


Spolupráce na videu:

Námět a scénář: Kristina Vodičková

Režie a scénář: Jakub Patera

Styling J. Balobanové: Alina Sedina

Prostory: Restaurace Šeberák

Související články

Další články