Škola etikety s Julií: Pozdravit ano, mluvit ne aneb Chyby při nošení slunečních brýlí děláme všichni

Expertka a školitelka etikety Julie Balobanova provází pořadem Škola etikety s Julií na Lifee. V prvním letním díle jsme se podívali na nošení a odkládání slunečních brýlí podle pravidel etikety. Sluneční brýle patří do letní výbavy, ale pokud potkáte na ulici známého a dáte se s ním do hovoru, je podle pravidel etikety slušné brýle z očí sundat. Pokud se s druhou osobou jen pozdravíte, můžete je nechat na očích. Brýle také můžete ponechat na očích na letní venkovní svatbě a na pohřbu. Jinak se při příchodu do vnitřních prostorů brýle vždy sundávají. Brýle ovšem podle pravidel etikety nedáváme do vlasů jako čelenku.Ani brýle nezavěšujeme na oděv, ať už do výstřihu či za klopu košile nebo kapsy. + 3 fotky+ 4 fotky

Pravidla etikety jsou doporučení, jak se ve společnosti chovat, abychom působili vychovaně a elegantně. V první sérii nás expertka na etiketu Julie Balobanova provedla základními pravidly v restauraci a v ní zůstáváme částečně i v letním pokračování. Jako první se ovšem podiváme na to, jak správně zacházet se slunečními brýlemi a kdy je nevhodné nechávat je na očích.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 09. 07. 2023 18:00

Škola etikety s Julií už vás provedla několika doporučeními při chování ve společnosti, mezi které patřilo správné odkládání kabátu, používání telefonu u stolu, manipulaci jak s látkovým, tak i papírovým ubrouskem a nemohlo chybět ani správné držení sklenice na víno a odkládání kabelky. Přejděme ale plynně k letním tématům.

Prvním dílem druhé série jsou sluneční brýle, které jsou nezbytnou součástí letní výbavy. Víte ovšem, kdy je slušností si je sundat a jak je správně odkládat do kabelky? Všechny rady najdete v krátké návodném videu na začátku článku, nebo níže v psané formě.

Sluneční brýle odkládáme při příchodu do vnitřního prostoru

Vzhledem k tomu, že v létě jsou sluneční brýle nedílnou součástí našeho vybavení a jsou jak nutné, tak i módním doplňkem, lidé často zapomínají, kdy je vhodné je odložit. "Je důležité vědět, jak na nošení brýlí podle etikety. Etiketa nám říká, že si brýle sundáváme, když vcházíme do vnitřních prostorů - do restaurace, obchodu či kanceláře," uvádí ve videu Julie Balobanova.

I to má ovšem své výjimky, mezi které patří jedna smuteční záležitost. "Pohřby mají svou výjimku. Zde si sluneční brýle můžeme ponechat i ve vnitřním prostoru, ale je doporučováno je odložit při samotném rozloučení se zesnulým," uvádí expertka na etiketu. Druhou výjimkou jsou venkovní svatby, i zde si vzhledem k přímému sluníčku můžete brýle ponechat.

Při hovoru se známým na ulici brýle odkládáme

"Pokud na ulici potkáte známého a pustíte se do konverzace, je vhodné sluneční brýle sundat," uvádí Balobanova o doporučení v rámci etikety a dodává: "Jestliže se jen pozdravíte, můžete si je ponechat." Výjimkou jsou dioptrické sluneční brýle, které si můžete při hovoru s další osobou ponechat. "Zdraví je v tomto případě přednější," uvádí expertka na etiketu.

Elegantní žena by také měla vědět, že sluneční brýle se odkládají do kabelky ve speciálním pouzdru a nenosí se ani na hlavě, ani ve výstřihu či zavěšené v kapse či za límeček halenky. I když si možná nepotrpíte na drahé sluneční brýle, předcházení jejich poškrábání při špatné manipulaci je vždy ku prospěchu vaší peněžence, ať už vás stály jakoukoliv sumu.


Lifee/Kristina Vodičková

Mgr. Julie Balobanova 

lektorka etikety pro elegantní ženu a spisovatelka

Propagátorka elegantního a vybraného chování. Absolventka Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů, obor diplomacie, se již více než pět let věnuje tématu etikety a elegantního chování ve společnosti. Ve svých kurzech učí ženy základům etikety a jak být nezapomenutelnou.

„Lidé s námi zacházejí tak, jak jim to dovolujeme. Začněte více přemýšlet o svém chování vůči okolí a uvidíte, jak se svět kolem vás mění,“ uvádí na svém profilu na Instagramu, kde ji sleduje bezmála třicet tisíc lidí, kteří se díky jejím radám nedopustí ve společnosti faux pas.


Spolupráce na videu:

Námět a scénář: Kristina Vodičková

Režie a scénář: Jakub Patera

Styling J. Balobanové: Alina Sedina

Prostory: Restaurace Šeberák

Související články

Další články