Škola etikety s Julií: Kam odkládat v restauraci kabelku? Na stůl nepatří ani psaníčko

Kabelku v restauraci nikdy neodkládáme na zem, je to proti pravidlům etikety. Hlavní jsou v tomto případě hygienické důvody. Z hygienického hlediska nepatří kabelka ani na stůl. Pravidla etikety uvádějí, že na stůl nepatří ani malá kabelka/psaníčko. Kabelku můžete uložit do prostoru mezi zády a opěradlem židle. Pokud máte větší kabelku, expertka na etiketu Julie Balobanova radí, abyste použili háček na její zavěšení. + 2 fotky+ 3 fotky

S magazínem Lifee.cz se díky novému seriálu naučíte pravidla etikety. První díly se zaměřují na elegantní chování v restauraci a ve třetím díle Etikety s Julií Balobanovou se do detailu podíváme na to, kam se pokládá, či naopak nemá dávat kabelka.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 16. 04. 2023 18:00

V prvním díle jsme si ukázali, jak správně odkládat kabát v restauraci a další díl nás provedl držením sklenice na víno a šumivé nápoje. V aktuálním videu se můžete podívat na to, jak nezacházet s kabelkou, když přijdete do restaurace.

Stůl a podlaha jsou pro kabelku zapovězeny

„Základní pravidlo etikety nám říká, že kabelka nepatří na stůl. Ani to malé psaníčko. Důvod je jednoduchý, tím je hygiena,“ upozorňuje ve videu Julie Balobanova a radí, kde bude kabelka uchována nejlépe: „Můžete jí vyplnit prostor mezi zády a opěradlem.“

Ženy ale ne vždy nosí kabelky malé. Ty rozměrově větší už by bylo složité ukládat za záda, proto Julie radí pořídit si jednu vychytávku. „Pokud máte kabelku větší velikosti, mohli byste si pořídit speciální háček, který může být v různých barvách, různého typu a designu, takže se k tomu stane i krásným doplňkem,“ uvádí expertka na etiketu. Háček byste měli dávat na svou stranu stolu, aby kabelka nepřekážela z boku do prostoru. Obzvlášť v malých kavárnách by vám ji pak mohl shodit jiný host nebo personál. 

„Kabelku je také možné položit na sousední židli, pokud je prázdná, ale nikdy ji nepokládáme na zem. Důvod je velice jednoduchý, hrozí totiž znečištění kabelky. V lepších restauracích mají k dispozici speciální stoličky na odkládání kabelek, a to je samozřejmě ideální případ,“ uvádí závěrem Julie.

Názorné příklady špatného a správného pokládání kabelky najdete v našem videu. 


Etiketa s Julií/Lifee

Mgr. Julie Balobanova 

lektorka etikety pro elegantní ženu a spisovatelka

Propagátorka elegantního a vybraného chování. Absolventka Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů, obor diplomacie, se již více než pět let věnuje tématu etikety a elegantního chování ve společnosti. Ve svých kurzech učí ženy základům etikety a jak být nezapomenutelnou. „Lidé s námi zacházejí tak, jak jim to dovolujeme. Začněte více přemýšlet o svém chování vůči okolí a uvidíte, jak se svět kolem vás mění,“ uvádí na svém profilu na Instagramu, kde ji sleduje bezmála třicet tisíc lidí, kteří se díky jejím radám nedopustí ve společnosti faux pas.


Spolupráce na videu:

Námět a scénář: Kristina Vodičková

Režie a scénář: Jakub Patera

Styling J. Balobanové: Alina Sedina

Prostory: Mandarin Oriental Hotel

Související články

Další články