Škola etikety s Julií: Kam a jak odkládat kabát v restauraci? Podle pravidel nepatří na opěradlo židle

V prvním díle Školy etikety s Julií se naučíte, jak správně odkládat kabát, bundu či jiný svrchní oděv při příchodu do restaurace. Kabát se nepřehazuje přes opěradlo židle. Kabát se také židli neobléká. Může zapříčinit nehodu tím, že na něj někdo šlápne, zakopne o něj, a pokud nese personál jídlo či pití, není vyloučena ani možnost zranění.Správně patří kabát na věšák nebo do šatny. + 3 fotky+ 4 fotky

Nový pořad magazínu Lifee.cz Etiketa s Julií Balobanovou vám představí svět elegance ve společnosti. Každým dílem vás provede autorka knihy Etiketa pro elegantní ženu a v krátkých videích vám ukážeme, jak jednotlivé společenské situace vypadat nemají, a vzápětí vysvětlíme, jak by to mělo být správně a proč. V prvním díle jsme se zaměřili na odkládání kabátu, bundy či jiného svrchníku.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 02. 04. 2023 18:00

Etiketa s Julií vám ukáže, jakých chyb se při chování ve společnosti nejčastěji dopouštíme, a zároveň vysvětlí, jak to dělat správně. Pravidla etikety jsou hlavně doporučení, které z vás při jejich dodržování udělají elegantní osobnost, která ví, co se sluší a patří. S novým pořadem vás už nečeká žádné společenské faux pas.

V prvním díle se podíváme na správné odkládání svrchního oděvu při příchodu do restaurace.

Kabát nepřehazujeme přes opěradlo židle

"Při příchodu do restaurace či na jakoukoliv jinou společenskou událost se musíme postarat o svůj svrchní oděv. Pokud je dáma v doprovodu svého partnera nebo jiného muže, tak se toho ujme on," uvádí Julie Balobanova ve videu, kde je názorně ukázáno, kam kabát nepokládáme. "V jiných situacích si můžeme kabát odložit buď do šatny, nebo ho pověsit na věšák. Pokud nejsou k dispozici věšáky, tak si kabát můžeme složený odložit na sedadlo sousední židle," radí Julie.

"Samozřejmostí je zachovat se ohleduplně vůči personálu a také ostatním hostům. Proto si nepřehodíme kabát přes opěradlo židle vlastní, ani té, která se nachází naproti nám, protože by kabát mohl být nebezpečný jak pro ostatní hosty, tak i pro personál," upozorňuje na možnost uklouznutí po delším kabátu či jeho znečištění botami hostů a personálu mistryně na etiketu Julie Balobanova.


Etiketa s Julií/Lifee

Mgr. Julie Balobanova 

lektorka etikety pro elegantní ženu a spisovatelka

Propagátorka elegantního a vybraného chování. Absolventka Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů, obor diplomacie, se již více než pět let věnuje tématu etikety a elegantního chování ve společnosti. Ve svých kurzech učí ženy základům etikety a jak být nezapomenutelnou. „Lidé s námi zacházejí tak, jak jim to dovolujeme. Začněte více přemýšlet o svém chování vůči okolí a uvidíte, jak se svět kolem vás mění,“ uvádí na svém profilu na Instagramu, kde ji sleduje bezmála třicet tisíc lidí, kteří se díky jejím radám nedopustí ve společnosti faux pas.


Spolupráce na videu:

Námět a scénář: Kristina Vodičková

Režie a scénář: Jakub Patera

Styling J. Balobanové: Alina Sedina

Prostory: Mandarin Oriental Hotel

Make-up herečky: Helena Turková

Související články

Další články