Trendy sluneční brýle na léto 2023: Hitem jsou výrazné úzké obroučky, zásadní je ale UV ochrana a účel

Trendy sluneční brýle na léto 2023: Hitem jsou výrazné úzké obroučky, zásadní je ale UV ochrana a účel
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Crullé, 859 KčAldo, 399 KčH&M, 299 KčBershka, 499 Kč+ 36 fotek+ 37 fotek

Sluneční brýle jsou nedílnou součástí každého letního outfitu. A přestože by měly plnit především funkci ochrany před slunečními paprsky, očekáváme od nich také určitý módní vzhled. Vyberte si ty své podle svého životního i módního stylu, přinášíme vám tipy na trendy kousky pro každou příležitost.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 13. 05. 2023 18:00

Než se pustíte do vybírání svého nejnovějšího modelu slunečních brýlí, zamyslete se, zda toužíte jen po efektním doplňku, nebo od nich čekáte i něco víc. Vyrážíte na výlet na kole? Nebo vám vadí střídat sluneční a dioptrické brýle? Všechny varianty mají praktické a stylové řešení, trh nabízí vskutku nepřebernou paletu modelů i zpracování, která vyhoví každému požadavku. Začněte tedy vybírat.

Dokonale padnoucí trend, který zároveň chrání

Pro mnoho žen je hlavním faktorem při výběru slunečních brýlí trendy vzhled. Pokud ale nevybíráte brýle jen podle aktuální módy, zaměřte se na modely s většími skly. Ty chrání zrak lépe než úzké varianty. Trendy ale letos velí sahat po brýlích s výraznými, přesto užšími obroučkami. V takovém případě volte co nejtmavší zabarvení skel. Ideální takové, přes které vaše oči nelze téměř postřehnout.

Samozřejmě je potřeba ladit výběr brýlí i s módní stylem. Vždy ale dávejte přednost tomu, aby vybraný tvar korespondoval s vaším typem obličeje. Nemusíte se ale bát, většina klasických a prověřených tvarů obrouček má nadčasový charakter a vydrží trendy ještě po mnoho dalších let.

Velmi důležitá je i kvalita ochrany proti UV záření. Jak si ji ohlídat? Kvalitní brýle mají na stranici uvedený stupeň ochrany a také certifikát CE, který značí vhodnou UV ochranu. „Sluneční brýle se 100% UV ochranou jsou jediné, které bychom si měli kupovat. Řídit se přitom můžeme hodnotami od 0 do 4. Ty vyjadřují propustnost světla a určují světelné podmínky, pro něž jsou brýle vhodné. Na jarní sluníčko stačí kategorie 2, v létě je vhodnější 3. stupeň,” radí optometristka Kristýna Štěbetáková.

Šik sluneční brýle na kolo i za volant

Vybíráte sluneční brýle pro jízdu na kole, na bruslích nebo jen tak na výlet do hor a nechcete, aby jim chyběl styl? Vždy volte i podle funkce. A pokud se stejným typem brýlí hodláte cestou na výlet i řídit, zaměřte se na to, zda nebudou zkreslovat či ovlivňovat vaše schopnosti za volantem.

„Pokud jste řidiči, měli byste mít vždy po ruce polarizované sluneční brýle. Jedná se o speciální filtr zabraňující nepříjemnému odrazu slunečního světla přímo do očí a následnému oslnění,” radí Štěbetáková. Polarizované brýlové čočky zabraňují pronikání horizontálního záření přímo do očí a tím chrání váš zrak. Díky této užitečné funkci můžete vidět barvy jasněji, kontrast je ostřejší a také jsou eliminovány odlesky.

Jak sladit sluneční a dioptrické brýle?

Mírnou komplikací při nošení slunečních brýlí se může zdát fakt, že už jste majiteli těch dioptrických. Sluneční brýle si ale nemusíte odpírat ani v tomto případě. Navíc i vy potřebujete ochránit oči před nepříjemnými a zrádnými UV paprsky.

Se střídáním dioptrických a slunečních brýlí už je naštěstí konec. Výrobci nabízejí dioptrické sluneční brýle s dalšími než jen ochrannými filtry (např. proti oslnění). Oblíbenou variantou jsou například brýle s nasazovacím klipem, který se stává stále oblíbenějším. Elegantní možností pak jsou samozabarvovací (fotochromatická) dioptrická skla.

„Tato skla reagují na UV světlo. Nacházíte-li se v místnosti, kde není vysoké UV, čočky zůstanou čiré. Naopak venku je UV vyšší, a tak čočky ztmavnou. Pozor ale na některé zvláštnosti. V zimě může být zataženo, a čočka se stejně zabarví. A v čelním skle aut je UV ochrana, která blokuje propustnost UV světla, proto se čočky nemusí zbarvovat do tmava,” vysvětluje na závěr optometristka.

Poohlížíte se po nových slunečních brýlích? Nahlédněte do naší fotogalerie a inspirujte se při výběru trendy modelů všeho druhu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články