Věděli jste, že sluníčko způsobuje kromě slábnutí vlasů i šediny? Nejen kůže potřebuje ochranu před UV zářením

Problémy s vlasy, které trápí ženy v létě: UV záření způsobuje šediny i lámání vlasů, slaná voda dehydratuje
Zdroj: Freepik
Termoochranný krém. KÉRASTASE, 493 Kč. Dvoufázový ochranný sprej na vlasy při pobytu na slunci. GOLDWELL, 252 Kč. Ochranný sprej na vlasy s UV filtrem. SCHWARZKOPF PROFESSIONAL, 276 Kč. Vyživující maska pro poškozené vlasy. GARNIER FRUCTIS, 126 Kč. + 11 fotek+ 12 fotek

UV záření, slaná a chlorovaná voda či nedostatečná péče. To vše mohou být faktory, které během léta negativně ovlivňují vzhled a vitalitu našich vlasů. Jakou péči byste tedy měli své hřívě dopřát, aby byla krásná a okouzlující i po skončení léta?

Dana Klementová
Dana Klementová 16. 07. 2022 14:30

Zná to zřejmě každá žena. Vlasy bývají koncem léta vysušené, vybledlé a mají roztřepené konečky. Dámy, pokud právě tomuhle chcete letos předejít, držte se těchto rad a tipů. 

Pozor na UV záření

UV záření nejen, že velmi negativně působí na pokožku těla, ale neprospívá ani našim vlasům. Právě ostré sluneční paprsky totiž narušují vlasový protein, což zjednodušeně znamená, že dochází ke značnému oslabení vlasů. Výsledkem jsou pak matné, suché a unavené vlasy bez života

Stejně tak UV záření negativní vliv i na stálost barvy. Jestliže tedy netoužíte po vyšisovaném vzhledu vlasů, je rovněž nutné je před ostrými letními paprsky chránit. 

Že slunce našim vlasům skutečně příliš nesvědčí dokazují i slova kadeřníka Lukáše Kluckého. “Nejhorší vliv má na naše vlasy UV záření. Bez ochrany se totiž již za 15 minut začnou pálit vlasové vazby a vlasy se začínají lámat,“ varuje.

Jestliže se navíc chcete vyvarovat předčasnému šedivění vlasů, rovněž byste se měli UV záření vyhnout. Je totiž dokázáno, že právě i to může slunce zapříčinit. 

Slaná voda způsobuje dehydrataci vlasů

O to více může docházet k poničení vlasů, pokud se během léta vydáte na dovolenou k moři. Slaná voda v kombinaci se slunečními paprsky totiž může vést k dehydrataci vlasů. Vlasy pak mohou být zbytečně suché a bez lesku. 

Problémům se nevyhnete ani tehdy, jestliže místo k moři vyrazíte k bazénu. Chlor, který se používá jako silná dezinfekce, vysušuje vlasová vlákna i vlasovou pokožku, neboť odstraňuje přirozený maz a zbavuje vlasy lesku. Stejně tak se působením chloru z vlasového vlákna ztrácí keratin, a vlasy se tak začínají lámat

Jak o vlasy během léta ideálně pečovat?

Abyste zamezili výše zmíněným letním nástrahám, je důležité zaměřit se na péči o vlasy jinak, než jste to dělali v průběhu roku.  „Po každém koupání v moři či bazénu opláchněte vlasy čistou vodou. Dále je každý den umyjte kvalitním čistícím šamponem, díky kterému budou všechny další nanesené přípravky moci lépe pronikat do struktury vlasů. Nezapomeňte si s sebou na dovolenou přibalit ani kvalitní vlasovou masku, kterou používejte každé druhé mytí. Optimální jsou ty na hydratační bázi,“ sděluje své zkušenosti s péčí o vlasy kadeřník Michal Zapoměl s tím, že čištění a následná výživa vlasů představuje během léta naprostý základ

„Určitě bych svým klientům doporučil, aby si na léto pořídili celou letní řadu profesionální vlasové kosmetiky, například od Wella Professionals. Ta by měla obsahovat šampon, kondicionér, masku, a především pak olej s UV ochranou, která vlasy dokonale chrání před poškozením,“ dodává Zapoměl. 

Jestliže se vám navíc během léta vlasy více mastí, můžete si pořídit suchý šampon, díky kterému budou vypadat svěže za jakékoliv situace a navíc vlasům umí dodat na objemu.

Určitě nezapomínejte ani na pokrývku hlavy, která nejenže chrání vlasy, ale také pokožku hlavy. Tipy na pár silnějších produktů vhodných pro letní péči o vlasy, najdete v naší galerii. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články