5 problémů, které během léta trápí většinu žen: Jak úspěšně bojovat s celulitidou, nebo suchou pokožkou?

Letní péče o pleť
Zdroj: Unsplash
Zeštíhlující a modelující krém proti celulitidě. NATINUEL, 1365 Kč.Hydratační gel pro normální a smíšenou pleť. NEUTROGENA, 280 Kč. Zklidňující termální voda ve spreji. URIAGE EAU THERMALE, 182 Kč. Zklidňující pleťový balzám s ochranou proti slunečnímu záření pro ženy. LA ROCHE-POSAY, 291 Kč.+ 9 fotek+ 10 fotek

Léto je tady a s ním přicházejí obtíže, které každoročně trápí většinu žen. Dámy, jestliže tedy během léta i vy bojujete s celulitidou, suchou pokožkou či akné, nezoufejte, máme pro vás hned několik praktických tipů.

Dana Klementová
Dana Klementová 26. 06. 2022 09:00

I když horké a sluncem zalité letní dny máme všichni rádi, naši pokožku dokáže toto klima pěkně potrápit. Jak negativní vlivy eliminovat a docílit krásné a zářivé pokožky i během léta? 

Jak bojovat s celulitidou?

S celulitidou se za svůj život setkala zřejmě každá žena. Nejvíce se na ni ovšem zaměřujeme během léta, tedy v období krátkých sukní a šatů, kdy je takzvaná pomerančová kůže více vidět. Jak s celulitidou úspěšně bojovat? Na to jsme se zeptali kosmetičky Marcely Baldas.

Je možné s celulitidou úspěšně bojovat?

Základem úspěchu je s celulitidou nebojovat, ale uvědomit si, že ideál krásy neexistuje. Důležité je podporovat správný lymfatický oběh pravidelným pohybem, dostatečným pitným režimem a redukovat nadváhu, pokud nějaká je. 

Je možné vzniku celulitidy předcházet?

Pokud jste se narodila jako žena, tak máte jednoznačně větší sklon ke vzniku dolíčků a je tady tolik faktorů, jak těch dědičných, tak především pak těch spojených s hormonálním systémem. Při dodržování všeho výše jmenovaného může mít i štíhlá žena projevy celulitidy. Během dospívání se s celulitidou netrapte vůbec, ale snažte se zdravě stravovat, tedy vyváženě a protizánětlivě. U dospělých je vhodným doplňkem šetrný bylinný detox. Opět je důležitý pitný režim, dostatek pohybu a zdravá strava.

Předcházejte vráskám a pigmentovým skvrnám

Většin žen se už zřejmě těší, až si během léta lehne k bazénu či na pláž a vystaví svou pokožku slunečním paprskům. Ovšem pozor, UV záření může mít pro naši pokožku skutečně nevratné následky

„UV záření má na naši pokožku krátkodobé i dlouhodobé následky. Krátkodobé následky jsou ty, které vidíme brzy po oslunění. Patří sem například spálení kůže nebo alergie na sluníčko. Dlouhodobé se projeví s odstupem až několika let a řadíme sem fotostárnutí nebo vznik kožních nádorů, jako je bazaliom nebo spinaliom, ale i ten nejnebezpečnější – melanom. Fotostárnutí je vlastně urychlené stárnutí kůže v důsledku UV záření. Vídáme ho u osob, které se rády v létě opalují nebo chodí do solária. Podílí se na něm zejména UVA spektrum. Záření proniká hluboko do kůže a ničí tu kolagenní a elastická vlákna. Finálně se to na kůži projeví jako hlubší a bohatší vrásky nebo pigmentové skvrny,“ sdělila magazínu Lifee.cz lékařka Monika Arenbergerová s tím, že ochranu pokožky před sluncem bychom určitě neměli podceňovat. 

Akné v létě může trápit i jinak bezchybnou pleť

I když na akné zrovna netrpíte, horké letní dny, nadměrné pocení a sluníčko dokáží negativně ovlivnit i jinak bezchybnou pleť. Jak o pokožku obličeje během léta ideálně pečovat, abyste se pupínkům vyhnula? 

Základem je pravidelné čištění pleti pomocí vhodných kosmetických přípravků. Čištění provádějte 2x denně, tedy ráno a večer, a používejte především čistící kosmetické produkty bez obsahu alkoholu, který má tendenci pleť vysušovat.

„Doporučuji čistit pleť pouze kvalitním gelem, jako je například Natinuel Cleanser strong 9, který poskytuje úlevu mastné pleti, a přitom o ni pečuje. Důležité je rovněž nemíchat přípravky od různých značek, nechává se k tématu akné slyšet kosmetička Marcela Baldas a dodává, že čištění je skutečně tím nejdůležitějším krokem na cestě k bezchybné pleti. 

Skvěle vám v létě mohou posloužit také nejrůznější pleťové mlhy ve spreji, pomocí nichž můžete během horkých letních dnů svůj obličej kdykoliv osvěžit. A jestliže se vám na obličeji přeci jen nějaký ten pupínek objeví, nevěšte hlavu, na vašem půvabu vám to zaručeně neubere. 

Stop suché pokožce

Ať už máte mastnou, suchou či smíšenou pleť, během léta se snadno může stát, že bude mít žízeň. Horko, slunce a klimatizace totiž dokáže dehydratovat všechny typy pleti. Nezapomínejte proto během léta na dostatečný pitný režim, který je důležitý nejen pro vzhled vaší pleti, ale i pro celkové fungování vašeho organismu. Hydrataci a výživu pak dopřejte pleti hlavně pomocí vhodné kosmetiky a ke krémům můžete přidat séra, která jdou do větší hloubky.

Tipy na kosmetické produkty vhodné k péči o pleť i pokožku celého těla během léta, si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články