Vrásky, pigmentové skvrny i nádory: Jak před následky slunění chránit pokožku, radí doktorka Arenbergerová

Vrásky, pigmentové skvrny i nádory: Jak před následky slunění chránit pokožku, radí doktorka Arenbergerová
Zdroj: Se souhlasem Moniky Arenbergerové
Hydratační opalovací mléko SPF 50+. VICHY, 422 KčOpalovací sprej na tělo i obličej SPF 50+. La Roche-Posay, 514 KčKrém na opalování s protistárnoucím účinkem. JUVENA, 534 KčVoděodolná opalovací voda ve spreji SPF 30. Garnier, 163 Kč+ 6 fotek+ 7 fotek

Nastává čas, kdy je třeba začít věnovat zvýšenou pozornost ochraně pokožky před sluncem. Jak o pleť vystavenou UV záření ideálně pečovat, jaké důsledky pro ni může sluneční záření mít a jak před ním chránit děti? To webu Lifee.cz prozradila dermatoložka Monika Arenbergerová.

Dana Klementová
Dana Klementová 03. 05. 2022 09:00

UV záření může mít pro naši pokožku daleko horší následky než jen nepříjemné spálení. Jakou péči bychom měli během jarních a letních měsíců své pokožce dopřát, abychom ji udrželi zdravou a s pocitem komfortu? Odpovědi nabízí zkušená dermatoložka Monika Arenbergerová.

Paní doktorko, jak bychom ideálně měli chránit naši pokožku před sluncem?

Ideální ochrana se skládá z textilní a krémové ochrany. Hovoříme o pravidle 3 K – klobouk, košile a krém. Ochranné krémy dnes volíme nejen podle velikosti ochranného faktoru, ale i podle typu masťového základu. Pro aknózní pleť se hodí lehké krémy nebo fluidy, na suchou pleť je ideální mastnější krém, muži si mohou vybrat mezi gely a aerosoly a pro děti a citlivé jedince existuje speciální hypoalergenní sluneční kosmetika. Novinkou letošního roku jsou opalovací krémy s vylepšeným spektrem ochrany proti dlouhovlnnému UVA spektru nebo modrému světlu, které se mohou podílet na předčasném stárnutí pleti, ale i na poškození kožních buněk kyslíkovými radikály.

Je třeba chránit pokožku před sluncem po celý rok?

Vhodné je používání ochrany pokožky proti slunci na jaře a v létě. Samozřejmě, že i v dalších měsících, například při pobytu na horách v zimě, je vhodné aplikovat sluneční ochranu. Doporučuji se řídit podle takzvaného UV indexu, který je dnes součástí předpovědi počasí. Udává, o jakou intenzitu UV záření se v konkrétní den jedná. Pokud se UV index pohybuje na stupni 4 nebo výše, doporučuji sáhnout po ochranném krému. V takovém případě by se totiž pokožka bez ochrany mohla na poledním sluníčku spálit již za 30 minut.

Jaké krátkodobé i dlouhodobé následky může pro naši pokožku sluneční záření mít?

Krátkodobé následky jsou ty, které vidíme brzy po oslunění. Patří sem například spálení kůže nebo alergie na sluníčko. Dlouhodobé se projeví s odstupem až několika let a řadíme sem fotostárnutí nebo vznik kožních nádorů, jako je bazaliom nebo spinaliom, ale i ten nejnebezpečnější – melanomFotostárnutí je vlastně urychlené stárnutí kůže v důsledku UV záření. Vídáme ho u osob, které se rády v létě opalují nebo chodí do solária. Podílí se na něm zejména UVA spektrum. Záření proniká hluboko do kůže a ničí tu kolagenní a elastická vlákna. Finálně se to na kůži projeví jako hlubší a bohatší vrásky nebo pigmentové skvrny.

Jak správně pečovat o pokožku po slunění?

Každé slunění kůži především vysušuje. Dochází k dehydrataci pokožky a zbytnění rohové vrstvy. Je proto vhodné používat tělová mléka s obsahem ceramidů, urey nebo kyseliny hyaluronové pro doplnění vody a lepší zvláčnění. Mléka po slunění jsou obohacena také o některé antioxidanty, jako je vitamin C a E, nebo aloe či panthenol, které díky svým regeneračním schopnostem částečně napravují škody způsobené UV zářením.

Jak bychom ideálně měli před sluncem chránit pokožku malých dětí? Je třeba jí věnovat zvýšenou pozornost?

Dětem by při pobytu na slunci určitě měla být věnována speciální pozornost. Děti se hodně pohybují venku a jejich kožní imunitní a pigmentační systém ještě není optimálně vyvinut. Ze statistik také víme, že už jedno spálení v dětství do puchýřů může zvýšit pravděpodobnost kožní rakoviny v dospělosti až na dvojnásobek. Ochranné krémy pro děti by měly být hypoalergenní, voděodolné a speciálně vyvinuté pro citlivou pokožku s vyšším ochranným faktorem (SPF 30 a vyšší). Děti by se měly také pravidelně domazávat, protože vlivem koupání nebo otírání postupně dochází ke ztrátě ochrany. K tomu bych doporučila speciální mlhy, které stačí na kůži jen nastříkat, aplikace je tedy jednoduchá a děti ji tak mohou provádět samy. 

Den melanomu

Jelikož není dobré ochranu pokožku skutečně podceňovat, pravidelně vznikají akce na podporu prevence melanomu, které mají za cíl přiblížit lidem problematiku spojenou právě s vlivem UV záření na pleť

„V letošním roce se protimelanomové aktivity rozdělí do několika částí. Již tradičně budou stát vyšetřovací stany na náměstích hlavních českých měst, kde si zájemci budou moci nechat vyšetřit riziková znaménka a další projevy na kůži. V Praze to bude na Václavském náměstí 16. 5. a 17. 5. 2022, v Brně na náměstí Svobody 23. 5. 2022 a turné zakončíme v Shopping parku Avion v Ostravě 24. 5. 2022,“ osvětlila webu Lifee.cz Monika Arenbergerová

O tom, že má tato akce smysl, není pochyb. „Letošní Stan proti melanomu proběhne už po šestnácté, přičemž v minulých ročnících se nám podařilo odhalit přes 400 melanomů, dodává Arenbergerová. 

„Další aktivitou bude připojení ČR k Evropskému dni melanomu 25. května. Na webové stránce www.denmelanomu.cz se zájemci zaregistrují, vyberou si nejbližší dermatologické pracoviště, vyplní vstupní dotazník a získají informaci, v kolik hodin mohou na vyšetření do ordinace dorazit,“ uzavírá dermatoložka. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články