Světový den melanomu: Proč je rakovina kůže velmi nebezpečná a jak se s ní poprat

Pozor na pihy, které mění tvar a barvu.
Zdroj: Pixabay
Nechte si své pihy zkontrolovat.Jarní sluníčko je zákeřné, dbejte o ochranu své pleti.Pihy, které se objevují na obličeji v létě, jsou neškodné a na zimu zase vyblednou.Lékaři mají na kontrolu pih speciální přístroje.+ 7 fotek+ 8 fotek

Zhoubných nádorů kůže v České republice každoročně přibývá. Zatímco ještě před půlstoletím trpělo kožním nádorem 4 000 lidí, dnes jich je téměř sedmkrát více. Důvodů je několik – od zhoršujícího se stavu životního prostředí až po zlepšující se socioekonomické podmínky. Lidé si mohou dovolit častěji cestovat za sluncem, zároveň podléhají trendu opálené kůže a nadměrně se vystavují slunečnímu záření. Právě ono je přitom jedním z nejrizikovějších faktorů.

Petra Járková
Petra Járková 14. 05. 2019 18:00

Náklady na léčbu pacientů s maligním melanomem stoupají. To potvrzují i statistiky ZP MV ČR. Za poslední čtyři roky vzrostly náklady na léčbu nemoci o téměř 37 milionů, což je více než dvojnásobek ve srovnání s rokem 2015. Loňské výdaje pojišťovny na léčbu pacientů s melanomem přesáhly 68 milionů korun. „Loni jsme evidovali téměř 500 pacientů léčících se s maligním melanomem, náklady na jednoho nemocného se pohybovaly kolem 137 tisíc korun za rok,“ říká tisková mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková.

Geny, slunce a světlá kůže – rizikové faktory

Maligní melanom je zhoubný kožní nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především genetické dispozice a vliv UV záření. Může se vytvořit na původně zdravé kůži, kde se objeví odlišně barevná skvrna, nebo na podkladě mateřského znaménka, které se barevně a tvarově změní. Nejčastěji se projeví na částech těla, které jsou nejvíce vystavovány slunečnímu záření, může se ale vyskytnout kdekoliv na těle. „U našich klientů evidujeme v téměř polovině případů melanom v oblasti trupu, který je slunečnímu záření vystaven nejvíc. Výjimkou však nejsou ani pacienti, kteří se léčí s melanomem rtu, ucha nebo očního víčka,“ upozorňuje Kadečková.

Nejvíce ohroženi jsou pacienti středního a vyššího věku a lidé s velice světlou barvou kůže. Větší počet pacientů se objevuje také ve vyšších socioekonomických vrstvách a mezi obyvateli měst. Z hlediska pohlaví je zastoupení rovnoměrné.

Včasná diagnostika může zachránit život

Melanom je nebezpečný v tom, že metastazuje do kůže, podkoží, lymfatických uzlin nebo vnitřních orgánů. Podle tloušťky povrchu rozeznáváme jeho 4 základní formy, až v 65 % případů se jedná o tzv. povrchově se šířící melanom. Záchyt v počátečním stadiu znamená pro pacienta velkou pravděpodobnost, že se vyléčí, a to díky chirurgickému zásahu, při kterém se nádor odstraní. Pokud je však melanom odhalen až později, kdy už je rozšířen do ostatních částí těla, je léčba komplikovaná a prognóza vyléčení velmi nepříznivá. Proto je velmi důležité nechat si každou podezřelou změnu na kůži odborně vyšetřit kožním lékařem a veškeré pigmentové změny sledovat. Důležitá jsou rovněž preventivní opatření, zejména ochrana před slunečním zářením.

Podpořte prevenci

V květnu probíhá v ČR také vyšetřovací a preventivní akce pod názvem „Stan proti melanomu“, jejímž pravidelným partnerem je i ZP MV ČR. Kdokoliv si v něm může nechat zdarma odborně zkontrolovat znaménka. Vyšetření je zcela bezbolestné a trvá jen několik minut. V loňském roce se v průběhu této akce nechalo prohlédnout 4 194 zájemců, zhoubný nádor kůže byl diagnostikován 158 z nich.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články