Máte křečové žíly? Co všechno vás čeká, když musíte na operaci

Máte křečové žíly? Co všechno vás čeká, když musíte na operaci
Zdroj: Pixabay.com

Trpíte zvýšenou únavou nohou, nebo už jste si dokonce na noze našli "modrý provázek" křečových žil? Pak je čas zajít k lékaři. Chirurgických metod odstranění varixů je celá řada, od laseru přes stripping až po radiofrekvenční ablaci. Některé je nejvhodnější podstoupit právě na podzim.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 24. 10. 2019 13:15

Konzervativní léčba

Křečové žíly, tedy varixy, obvykle léčí všeobecný či cévní chirurg nebo flebolog - specialista zabývající se onemocněním žil. V ordinaci nečekejte nic hrozného. Vyšetření se provádí pohmatem nebo ultrazvukem. A podle výsledků vám lékař nasadí vhodnou léčbu. Ta může být konzervativní nebo chirurgická.

"Konzervativní léčba je pouze podpůrná. A nasazujeme ji pouze v počátečních stadiích onemocnění. Zmírňuje totiž obtíže, ale příčinu onemocnění neřeší," vysvětluje pro Lifee.cz chirurg MUDr. Ladislav Svoboda.

Třikrát PÉ: Punčochy, pohyb, pilulky

Nohy ještě nehyzdí "modré říčky"? Pak bude stačit trochu více pohybu. Ideální je zejména plavání nebo jízda na kole. Po cvičení si nezapomeňte dát na chvíli nohy do zvýšené polohy.

Druhým pomocníkem jsou pak kompresivní punčochy. Varianty s podvazky nebo vzory pro pány se sice nevyrábějí, ale kvůli zdraví určitě zvládnete i "nehezkou", ale ozdravnou tlakovou punčochu (někdy stačí i tlakový obvaz).

Když proti bolesti nepomůže sport ani punčochy, přijdou na řadu léky - venofarmaka nebo venotonika. Moderní přípravky jsou na bázi heparinu, takže ředí krev a zabraňují sraženinám. Působí proti otokům, tlumí bolest, odstraňují pocit těžkých nohou, ale žíly se po nich nezmenší.

Všemocný laser

Dokud jsou povrchové žilky do průměru cca jednoho milimetru, doporučí vám lékař laser. "Jeho výhodou je přesné zacílení na žilku bez poškození okolních struktur. Laser nejčastěji používáme k ošetření rozšířených žilek v obličeji, metličkových žilek, pavoučkových cévek. U silnějších křečových žil tato metoda vhodná není," dodává MUDr. Svoboda.

Skalpel, prosím

Velké žíly na nohou se bohužel bez operace neobejdou. Operace je prováděna buď při lokální, nebo celkové anestezii. Před vlastní operací chirurg fixou na kůži označí žíly, aby se měl podle čeho orientovat.

Nejčastěji prováděná operace má několik částí, ale ne vždy je nutno provést ji kompletně. "Pacient musí počítat s tím, že bude mít jizvu v třísle. Podle dalšího rozsahu musíme ještě vést drobné řezy na bérci a stehně. Jizvičky jsou pak ale velmi malé, tak jeden až dva centimetry. Postižené žíly se při operaci nijak 'nečistí', prostě se co nejšetrněji odstraní a jejich funkci převezmou ostatní nepostižené žíly," dokončuje MUDr. Svoboda.

Stripping žil

Mezi další chirurgické zákroky patří například chirurgický podvaz a stripping (vytržení) žil. Při strippingu jde o nejběžnější chirurgickou metodu, kdy se postižená žíla vytáhne malým řezem pomocí sondy. Nevýhodou je pooperační krvácení, až třítýdenní pracovní neschopnost a šestitýdenní nošení stahovacích punčoch. Obvykle však tento zákrok hradí pojišťovny. Navíc u těchto zákroků je poměrně vysoké procento recidiv, v průměru 10 až 25 procent.

Radiofrekvenční ablace

Radiofrekvenční ablace patří také k operačním metodám, ale k miniinvazivním. Je vhodná zvláště při poškozených bočních větvičkách odstupujících z hlavních žil. K odstranění nemocných žil stačí jen vpich nebo krátký řez na postižené noze. Není nutné vás uspávat, stačí místní znecitlivění. Operace je pak otázkou několika minut.

Provádí se pomocí speciální sondy, která je podobná tenkému drátku. Na konci má zakončení, které dokáže postiženou žílu uzavřít. Lékař pak sondu zasune na začátek žíly a místo zataví pomocí teploty asi 80 stupňů Celsia. Radiofrekvenční ablace je šetrnější a nehrozí okolní popálení.

Léčba žilních metliček

K odstranění žilních metliček neboli mikrovarixů je nejlepší skleroterapie. Při této metodě lékař vstřikuje do rozšířených žilek na dolních končetinách speciální roztok. Ten způsobí slepení žilních stěn. Následně začne do žilní stěny prorůstat vazivo a žíla přestane prosvítat pod kůží.

Skleroterapie se provádí na podzim či v zimě, nebolí, pouze ošetřené místo může být pár dní zarudlé a citlivé. Jediné omezení po léčbě se týká nošení kompresivních punčoch po dobu alespoň dvou týdnů.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články