Jak nejméně bolestivě odstranit pihy? Překvapivě to není ani laserem, ani skalpelem

Pihy si můžete nechat odstranit různými způsoby.
Zdroj: Lékařský dům Praha 7
Nechte si své pihy zkontrolovat.Jarní sluníčko je zákeřné, dbejte o ochranu své pleti.Pihy, které se objevují na obličeji v létě, jsou neškodné a na zimu zase vyblednou.Lékaři mají na kontrolu pih speciální přístroje.+ 6 fotek+ 7 fotek

Pihy vznikají podobně jako mateřská znaménka přirozenou aktivitou organismu. Mohou být neškodné, ale i potenciálně rizikové. Nebo se vám prostě nemusí líbit. Naštěstí existuje možnost, jak se jich bezbolestně a bez následků zbavit.

Petra Járková
Petra Járková 09. 04. 2019 18:00

Není piha jako piha. Tradiční drobné pihy, které nevystupují nad povrch okolní kůže a formují se na pleti pod vlivem expozice ultrafialovému záření, s sebou nenesou žádné zdravotní problémy. Vznikají nejčastěji na obličeji, především na nose, v dekoltu, na ramenou či rukou. Tento typ pih má navíc tendenci obvykle vyblednout, když se sníží množství slunečních paprsků dopadajících na kůži.

Pigmentové naevy

Horší je to s pigmentovými naevy. „Typicky mívají tmavší barvu, mohou být vyvýšené nad okolní pokožkou a v průběhu času mohou mít tendenci měnit svůj vzhled a velikost. Existuje u nich navíc riziko, že se přemění na zhoubný nádor kůže,“ upozorňuje specialistka na ošetření pleti Martina Šmidrová. Je proto vhodné stav pigmentových naevů sledovat a v případě jakýchkoliv změn jejich vzhledu nebo podezření navštívit dermatologa, který vyhodnotí možná zdravotní rizika a může také rozhodnout o jejich odstranění. Tyto drobné tumorky je však samozřejmě možné odstranit i z čistě estetických důvodů.

Skalpel, prosím

Klasickým a nejstarším řešením je excize znaménka, tedy jeho vyříznutí. „Lékař vyřízne znaménko a vzniklou ránu sešije plastickým stehem. Ten však může mít tendenci se zejména v exponovaných lokalitách na těle hůře hojit, čímž přispívá ke vzniku viditelných jizev,“ popisuje hlavní negativum dermatolog Miloš Kravciv. Pozitivní je naopak podle něj fakt, že vyříznuté znaménko je možné odeslat při podezření na jeho zhoubnost na histologii, která toto podezření potvrdí či vyvrátí.

Dalším způsobem je odstranění mateřského znaménka laserem. Záleží však na jeho typu. „Jeho záření může buď zcela odpařit znaménko z povrchu kůže, nebo rozbije nahromaděný pigment v kůži, čímž dojde k viditelnému vymizení pihy,“ ujasňuje hlavní rozdíl lékař. Po odstranění laserem zůstávají na kůži menší jizvy než po excizích, jistým rizikem jsou ale poruchy pigmentace kůže (hyperpigmentace, hypopigmentace).

Český přístroj pro pleť bez nedostatků

Třetí možností je metoda stejnosměrného proudu, při níž se využívá přístroj české provenience Jett Plasma Lift Medical. Jak prozrazuje MUDr. Kravciv, který spolupracoval na jeho vývoji, nejedná se o laserové záření, ale elektrický výboj, který odstraní nežádoucí projevy na kůži. „Konkrétně na kůži působí bezkontaktně výboj vysokého napětí o velmi nízkém proudu, kterým dochází k vaporizaci (odpařování) tkáně,“ zasvěcuje lékař do principu ošetření. Elektrický výboj naevy odpařuje, je však dokonale zacílený o průměru 0,1 mm, nepoškozuje tedy okolní tkáně a minimalizuje vznik jizev a poruch pigmentace. To je dle dermatologa společně s rychlým hojení také největší výhodou tohoto přístroje oproti ostatním přístupům.

Co čekat od ošetření?

Ještě před samotným odstraněním do místa lékař injekčně aplikuje lokální anestezii, z bolesti tedy nemusíte mít strach. Také hojení bývá bez komplikací. Oproti ostatním zákrokům jsou i omezení minimální, není nutné vyhýbat se sportu, a dokonce ani plavání. Kompletní zhojení zabere asi dva týdny dle velikosti a hloubky odstraněného znaménka. Po odloučení stroupků zůstávají na kůži drobné jizvičky, ty však vlastními hojivými mechanismy kůže samy blednou a mizí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články