Smrtící mateřská znaménka: Jak ochránit pokožku před nebezpečnými UV paprsky

I přesto, že kůže má vybudované jisté obranné mechanismy, je zapotřebí se před účinky záření chránit.
Zdroj: pixabay.com
Některé situace mohou účinky záření ještě zesílit. Odrazy od písku, vodní hladiny či sněhu zvyšují množství záření dopadajícího na kůži. Nevhodné je také osychání na slunci. Mokrá pokožka totiž umožňuje zvýšený průchod paprsků.Slunce má největší sílu mezi 11. a 14. hodinou. V té době se před ním pokud možno skryjte.Ochranný prostředek by přitom měl mít jak UVA, tak UVB filtr. + 1 fotka+ 2 fotky

I když je léto ještě daleko, sluneční paprsky už mají sílu. To může potvrdit každý, kdo se někdy na jaře spálil. Kůže v tomto období ale ještě nemá plně rozvinuté obranné mechanismy a záření, které pronikne do pokožky, narušuje DNA kožních buněk a může způsobit vznik nádoru. Jak se tedy před UV paprsky chránit?

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 11. 05. 2019 16:00

Počet úmrtí na zhoubný melanom je varující. Podle poslední Zdravotnické ročenky představují zhoubné nádory v průměru čtvrtinu všech úmrtí v ČR a druhou nejčastější příčinu smrti po kardiovaskulárních chorobách. Na zhoubný melanom kůže, který velmi rychle metastazuje do dalších částí těla, zemře ročně v České republice okolo 400 osob.

Nepleťte si UVA a UVB záření

Reakce kůže se liší podle toho, jaké záření na ni dopadá. V případě UVA záření jde zejména o jeho vliv na stárnutí kůže. Proniká do ní hluboko a narušuje její struktury a tím ztrácí kůže svou pružnost. Říká se tomu foto-aging, odborně aktinické stárnutí. UVA záření je také původcem slunečních alergií a na svědomí má časnou pigmentaci, tedy uvolnění malého množství již připraveného kožního barviva melaninu. UVB záření vyvolává takzvanou pozdní tvorbu pigmentu, a tedy všem dobře známé opálení. To se dostavuje po 2 – 3 dnech od vystavení kůže slunečním paprskům. Při vyšších dávkách však UVB záření způsobuje spálení. Navíc záření, které pronikne do pokožky, pak také narušuje DNA kožních buněk a může způsobit vznik nádoru.

Přirozená ochrana kůži neochrání

Naštěstí je ale kůže vybavena alespoň nějakými obrannými mechanismy. Jakmile se vytvořený melanin dostane do kožních buněk, kterým se říká keratinocyty, vytvoří na buněčném jádře jakousi ochrannou pigmentovou čepičku. Zhnědnutí nás tedy před negativními účinky slunečních paprsků částečně chrání. Druhým obranným mechanismem je keratinizace. Jde o zesilování svrchní rohové vrstvy kůže, která následně zabraňuje pronikání záření dále. Její zesílení je reakcí kůže na vystavení UVB záření. Například na dlaních je tato vrstva přirozeně asi 20krát silnější než na jiných částech těla a riziko jejich spálení je tak mnohem menší. Oba obranné mechanismy se plně rozvinou během 3 týdnů přiměřené dávky slunění. Přiměřenou dávkou se rozumí taková, která nezpůsobí zčervenání kůže. „I přesto, že kůže má vybudované jisté obranné mechanismy, je zapotřebí se před účinky záření chránit. Ochranný prostředek by přitom měl mít jak UVA, tak UVB filtr. Pokud si s jeho výběrem nevíte rady, v lékárně vám ochotně pomohou. To platí i pro ošetření kůže po slunění,“ radí zkušená lékarnice PharmDr. Veronika Orendášová z lékárny BENU.

Rozhoduje čas i místo

Sílu slunečního záření, a tím i bezpečnou délku pobytu na slunci ovlivňuje řada faktorů. K těm hlavním patří stav ozónové vrstvy, roční období, denní doba, zeměpisná poloha a nadmořská výška. Slunce má největší sílu mezi 11. a 14. hodinou. Jeho intenzita stoupá o 4 % s každými 300 metry nadmořské výšky a je až 5krát silnější v tropech než ve Skandinávii. Některé situace mohou účinky záření ještě zesílit. Odrazy od písku, vodní hladiny či sněhu zvyšují množství záření dopadajícího na kůži. Nevhodné je také osychání na slunci. Mokrá pokožka totiž umožňuje zvýšený průchod paprsků.

Kožní nádory nejsou jen melanom

Tím největším nebezpečím, které nám může UV záření způsobit, je vznik zhoubného nádoru kůže. K těm nejčastějším, avšak méně známým patří basaliom a spinaliom. Jde o nemelanomové kožní nádory, nemají tedy typické hnědé zbarvení. Nejvíce se vyskytuje basaliom. Ten vypadá jako lesklý světlý uzlík či hrbolek na kůži. Místně infiltruje tkáň, ale nemá naštěstí sklon k metastazování – nešíří se do dalších částí těla. Jeho léčba je tak poměrně úspěšná. Spinaliom již metastazuje častěji a je tak nebezpečnější. Navíc může růst takovým způsobem, že má destruktivní účinky na okolní tkáň. Třetím druhem nádoru, na jehož vznik má vliv UV záření, je nechvalně známý melanom. Má tendenci často metastazovat a je tak velmi nebezpečný. „Tím nejlepším způsobem, jak se vyhnout fatálním důsledkům tohoto onemocnění, je kromě ochrany před UV zářením pravidelná kontrola znamének u dermatologa, která by měla proběhnout jednou ročně, pokud lékař neurčí jinak,“ říká PharmDr. Veronika Orendášová.

Náš tip:

Již pátým rokem probíhají BENU Dny slunce, během kterých si mohou lidé ve vybraných lékárnách po celé republice nechat zkontrolovat svou kůži a znaménka dermatologem. Akce probíhají napříč Českou republikou na celkem 38 místech od začátku května do poloviny července, a to ve vybraných obchodních centrech a lékárnách. Přímo na stánku máte také možnost odborné konzultace s dermo poradkyní, která vám poradí s výběrem vhodného opalovacího přípravku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články