Velký peelingový rádce: Jak si doma připravit ten zaručeně nejlepší

pleť
Zdroj: Freepik.com

Peeling je poslední dobou trendy stejně jako celotělové mazání olejem, proto vám poradíme, jak si vybrat nebo si doma namíchat ten správný, jak a kdy ho aplikovat a především čeho se vyvarovat. Na cestě za krásnější pletí či pokožkou celého těla bude peeling váš důležitý pomocník.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 01. 2019 12:59

Peeling odstraňuje odumřelé části pokožky

Peeling je kosmetická substance, která obsahuje malé či větší částice pomáhající obrušovat vaši pleť a odstraňovat z ní odumřelé buňky. Nejčastěji se setkáte s peelingovými krémy, maskami nebo dokonce spojením peelingu a sprchového gelu. Peeling si také můžete snadno vyrobit i z ryze domácích surovin, které máte po ruce teď hned.

Peeling nastartuje regenerační procesy v pokožce, obnovuje ji a dělá ji viditelně jasnější a hladší. Oblíbily si ho zejména ženy s unavenou či zašedlou pletí, s nestejným a nejednotným zbarvením pleti nebo oloupanou pokožkou po opalování. Nejčastějšími složkami peelingů bývají mořský písek, mletá pemza nebo drcené mandlové skořápky. V USA obsahovaly peelingy plastové mikrogranule, které způsobovaly rozsáhlé ekologické škody, protože se po použití logicky stávaly součástí potravního řetězce. Proto byl peeling v USA zakázán. My se ovšem zákazu peelingu bát nemusíme, protože si ho vyrobíme sami doma nebo pečlivě prověříme jeho složení už při nákupu.

Vyberte si vhodný peeling pro obličej i pro tělo

Peelingy budete potřebovat dva - jeden na obličeji, druhý pro celé tělo. Stejně jako v případě denních a nočních krémů není příliš vhodné obojí zaměňovat. Peelingy určené pro celé tělo totiž mají hrubší zrníčka, protože si musí poradit s obnovou silnější vrstvy pokožky. Naopak obličejový peeling by měl být jemný a citlivý, vaše pleť totiž potřebuje opravdu unikátní péči.

Na ten nejjednodušší, účinný a voňavý peeling můžete také použít zkrystalizovaný med, stačí s ním pleť jemně hladit, až se krystalky v medu rozpustí.

V obchodech najdete celou řadu peelingů určených na jednotlivé typy pleti - pokud máte pleť problematickou či citlivou na novou kosmetiku, určitě si vyberte variantu pro pleť jemnou a citlivou. U kupovaných peelingů zároveň můžete zkusit i nejrůznější varianty formy - nejčastější jsou krémové peelingy, za nimi dominují peelingy ve formě pěny. Nově se objevují praktické peelingové slupovací masky, kterou pečlivě nanesete, po ztuhnutí sloupnete a odumřelé buňky a nečistoty zůstanou zachycené v ní.

Peeling jemně aplikujte na vyčištěnou pleť

Před aplikací peelingu pleť pečlivě vyčistěte pleťovým mlékem a následně pleťovou vodou. Samozřejmostí je předchozí odlíčení. Před samotným použitím peelingu je velmi dobré obličej navlhčit a připravit. Namočte ručník do teplé vody, pečlivě vodu vyždímejte a na jednu minutu si vlhký ručník přiložte na obličej. Nádherně se vám díky tomu otevřou póry a aplikace bude daleko účinnější. Peeling nanášejte prsty a provádějte krouživé pohyby po celém obličeji či těle. Kroužky byste měla dělat směrem ven a při kroužení zbytečně netlačit, ať pleť příliš nepodráždíte.

Po provedení peelingu pleť pečlivě opláchněte teplou vodou a smyjte všechny částečky peelingu. Poté naneste poctivou vrstvu vašeho hydratačního či nočního krému - ideální je totiž peeling provést večer, pokožka má přes noc dostatek času na zotavení a vstřebání účinných látek z krému a ráno pak bude jen zářit.

Neopakujte příliš často

Zbytečně hojné používání peelingu by mohlo vaši pokožku poškodit a přinést opačný efekt, než jaký si přejete. Proto byste se měla držet základního pravidla: všeho s mírou. Peeling pak opakujte podle svých vlastních zkušeností a typu pleti. Pro normální pleť aplikujte peeling jednou až dvakrát do měsíce. Mastná pleť vyžaduje spíše častější použití peelingu, říká si o něj přibližně jednou za 14 dní. Suchá a citlivá pleť naopak peeling tak často nepotřebuje a ideální interval jeho použití je maximálně jednou měsíčně.

Kdy peeling nedělat

Peeling je vhodné provádět pouze v případě, že je vaše pokožka v dobrém stavu. Nevhodné jsou případy, kdy trpíte nejrůznějšími vyrážkami nebo pupínky. Mechanické čištění by takovému stavu určitě neudělalo dobře, naopak by mohlo situaci ještě zhoršit a pupínky rozšířit. Pleť byste v takovém případě zbytečně podráždila a poškodila regenerační procesy.

Peeling je obecně vhodný pro všechny typy pleti - normální, mastnou, suchou - i pleť mladou nebo naopak stárnoucí. Jen je vždy třeba vybrat ten pravý právě pro vás. A nejlepší je samozřejmě ten domácí, protože přesně víte, co si do něj namícháte.

Peeling a akné

Pokud trpíte silnou akné, buďte s peelingem obzvláště opatrná, vhodné nebudou jisté typy peelingu - například výše popsaná slupovací peelingová maska, ovšem domácí kávový či jogurtový peeling vám neuškodí. V případě několika pupínků na obličeji peeling směle proveďte, pouze se vyhněte postiženým místům.

Zatímco peeling v létě doporučují jednoznačně všichni, na aplikaci peelingu v zimě jsou názory rozporuplné. Odstraňování odumřelých buněk peelingem se nedoporučuje při teplotách pod nulou, kdy by nedokonale ošetřená pleť mohla začít praskat a bolet.

Připravte si mističky… jdeme na to!

Domácí peeling je složený vždy ze dvou základních ingrediencí. První tvoří olejová složka a druhou složka hrubší, která pomůže s odstraněním odumřelých částeček kůže. Tyto základní ingredience si samozřejmě můžete obohatit o pár kapek toho či několik lžiček onoho (bylinky, jako je třeba levandule, oblíbené esenciální oleje apod.), ale princip je v zásadě stejný. Domácí peeling byste měla namíchat bez velkého nákupu a přemýšlení. Cukrové peelingy připravujte těsně před použitím, aby se cukr ve směsi nerozpustil.

Jako první, olejovou složku můžete použít mandlový olej, jojobový olej, olej z hroznových semen, kokosový olej nebo klasický olivový olej, ale jako základ vám také může skvěle posloužit med. Oleje se občas až nadměrně obávají lidé s mastnou pletí - sice k tomu není žádný pádný důvod, ale v případě takových obav můžete olej nahradit jogurtem nebo měkkým tvarohem. Jako druhou, drsnější složku, která pomáhá čistit, můžete použít mletou kávu nebo najemno mleté ovesné vločky. Dobře vám poslouží i cukr krupice nebo jemnější třtinový cukr.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články