Petra Drvoštěpová: Nenašla jsem kosmetiku, která by mi vyhovovala. Tak jsem si ji vyrobila

Petra Drvoštěpová: Nenašla jsem kosmetiku, která by mi vyhovovala. Tak jsem si ji vyrobila
Zdroj: archiv: Petry Drvoštěpové

V jejím pohledu je něco, co je příjemně přirozené, a během rozhovoru zjistíte, že stejně bezprostředně působí i její duše. Za poznáním odjela až do daleké Amazonie, vyzná se v aromaterapii, ajurvédě i v tradičním českém bylinkářství.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 18. 09. 2020 09:00

Petra Drvoštěpová pochází z Prahy, ale není vysloveně městský člověk. Díky vlivu svých rodičů (její otec je známý etnolog Mnislav Zelený-Atanapa, pozn. red.) a prarodičů inklinovala už od dětství k přírodě. Později s ní sice na pár let přerušila spojení, ale mateřství a synovo onemocnění ji nakonec vrátili zpět nejen k přírodě, ale také k sobě samé.

Před tím ale ještě absolvovala cestu za poznáním do mnoha koutů světa. V Indii, Amazonii, Londýně i v Česku studovala aromaterapii, ajurvédu i tradiční české bylinkářství. Poháněna zvědavostí a touhou usnadnit život sobě a své rodině nakonec investovala všechno, co měla, a v londýnských laboratořích stvořila bio kosmetickou značku Yage.

Miluje, chrání a poznává přírodu

Petro, vy jste vystudovala právo a výtvarné umění, vytvářela jste interiérový design, jak jste se na konec dostala ke kosmetice?

Zcela nečekaně. Celý život jsem se zabývala přírodou a poznávala ji. Odmalička jsme s babičkou chodily do Krkonoš na bylinky, sušily je a macerovaly. A tatínek s maminkou mě učili poznávat všechny plody lesa i luk. Během puberty jsem na to všechno ale zanevřela, protože mi to nepřipadalo vůbec cool a mnohem jednodušší se mi zdálo si cokoliv koupit v obchodě. Jenže po čase se toho všeho člověk nabaží, mně se to stalo právě při dítěti. Najednou jsem přehodnotila, co pro mě je a není důležité. Můj syn měl totiž odmalička silné ekzémy a tak jsem začala řešit komplexně vše: jídlo, spánek, stresové vypětí a také bylinky. Začala jsem sbírat třezalku, louhovat ji a vyrábět z ní krémy. Proto jsem také později odešla do Indie, abych tam studovala ajurvédu.

Takže to byla jen z nouze ctnost?

Ano, ale zároveň mě to velmi bavilo! Já jsem to chtěla i potřebovala poznávat a aplikovat do svého života. Někdy v tomto období jsem se totiž rozváděla, takže to bylo i o mé potřebě dát se do pořádku kompletně. A s každým krokem, s každým novým poznáním mě život postupně posouval dál a dál. Nakonec však moje firma vznikla z lenosti. Říkala jsem si, že přece nemohu doma dva dny míchat jeden krém.

Je pravda, že přírodní kosmetika v našich končinách dlouho neměla dobré renomé...

Ještě před deseti lety se špatně roztírala a „nevoněla“, neobsahovala aktivní látky, pracovala jen s jednoduchými oleji a neobsahovala séra ani vodní složky. Standardní kosmetika je měla, ale pracovala s konzervanty, emulgátory a tak dále. Ze začátku jsem opravdu rigidně sledovala etikety na všech dózičkách s kosmetikou a studovala její složení. Ale až když jsem se později přesunula do Anglie, začala odbornější a vědečtější část mé práce.

Jak to probíhalo?

Moje začátky byly naivní. Inspirovala jsem se od gejš a chtěla jsem si vyrobit rýžový toner. Takže jsem dala doma vařit rýži, destilovala ji a poslala do laboratoře na test. Tam se mě zeptali, kde mám certifikát k té rýžové vodě. Já jsem jim řekla, že si ji vyrábím doma, nato jsem zjistila, že musím dát tedy otestovat i vodu, kterou používám. Tak jsem ji přinesla do laboratoře, aby mi ji otestovali, a tam mi řekli, že to bude stát 6000 liber! Tehdy jsem pochopila, že takto se to dělat nedá. Že nemohu suroviny nakupovat v hypermarketu, ale od distributora, který certifikáty už má.

Kosmetika a péče o pleť

Dnes už asi každá žena hledá na etiketě nápis „bez parabenů“.

Parabeny jsou nejsilnější konzervanty a staly se z nich strašáci dnešní doby. Ale je třeba říci, že nic není jen černé, nebo bílé. Mnoho značek jde cestou výroby olejů a čisté oleje nemusíte konzervovat. A, ano, oleje jsou skvělé, ale pleť potřebuje i hydrataci, samotné oleje jí nestačí. Proto jsem se začala zajímat o korejský systém péče o pleť.

Proč právě Korea?         

Protože tam panuje kult krásné a zdravé pleti. Korejky se od útlého dětství chrání před sluncem a dělají vše pro to, aby jejich pokožka zůstala co nejkrásnější. Jejich systém péče o pleť funguje, je ověřený tisíci lety, já ho považuji za dokonalý.

Je v něčem radikálně odlišný od toho našeho?

Dá se říci, že relativně jdeme podobným směrem. Také si pleť čistíme, odličujeme, hydratujeme, vyživujeme ji krémem a chráníme před sluníčkem. Jenže kosmetiku neumíme používat najednou jako komplexní každodenní rituál. Takže jsem si vypůjčila tento jejich systém a aplikovala do něj vše, co považuji za správné a ověřené.

Tradiční korejský systém péče o pleť sestává z deseti kroků. Není to v dnešní uspěchané době hodně?

Na to se mě ptají všichni a moje odpověď je, že není. Tak či tak si musíte pleť vyčistit, než ji budete hydratovat. Vrstvením a formulací každého jednotlivého kroku je vyživování pleti přesně cílené a efektivní.

Ohleduplnost k přírodě

Kam až sahají vaše ohledy na udržitelnost?

Jednoduše se to dá ukázat na příkladu jednoho z našich olejů, kterým je cacao z Amazonie. Mohli bychom použít i palmový olej, ale při jeho pěstování dochází k odlesňování a vymírání orangutanů, což je katastrofa. Vše se vším souvisí a nemůžeme řešit ekologii bez hledání řešení sociálního dosahu našeho chování.

Myslím, že jste skvělým příkladem matky, kterou děti přivedly k výjimečnému projektu. Jak je dnes na tom zdravotně váš syn?

Děkuji, někdy je jeho stav lepší a jindy horší. Je potřeba vědět, že žádný krém člověka nespasí. A nikdo nemůže očekávat, že po použití krému omládne o 20 let z večera do rána. Pokud ponocuji, kouřím, špatně se stravuji a dlouhodobě se o sebe nestarám po fyzické i psychické stránce, tak můj vzhled žádný krém nezmění. Na život a přístup k němu je třeba dívat holisticky. Vše se vším souvisí. A pokud se rozhodnu pro změnu k lepšímu, tak chci této cestě třeba kráčet dlouhodobě a neodbočovat z ní.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články