Zimní ekzémy a vyrážky: Jak zmírnit jejich projevy za pomoci přírody

Ekzém se může dělat i okolo očí.
Zdroj: Profimedia
U dětí s atopickým ekzémem dbejte rad lékaře.Ekzém se může dělat i okolo očí.Ekzém na hlavě je velmi nepříjemný.Nejčastěji se ekzém objevuje na rukách.+ 1 fotka+ 2 fotky

Co můžeme udělat pro svou pokožku, abychom zmírnili projevy ekzému? Jak probíhá samotná léčba? Zaměříme se na speciální koupele včetně koupání v moři, dále na to, čím si pokožku můžete namazat, ale také na bylinky a správnou životosprávu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 03. 12. 2018 12:55

Speciální koupele a pobyt u moře

Na přírodním zmírnění projevů ekzémů se mohou výrazným způsobem podílet koupele. V současné době se nejčastěji setkáte s olejovými koupelemi a ochrannými oleji před koupelí. Skvělý je například tea tree olej, který nejenže má antiseptické vlastnosti a usnadňuje hojení, ale navíc pomáhá mírnit svědění.

Dříve se poměrně hojně využívaly koupele otrubové a škrobové. Ústup od těchto dvou surovin souvisel především s tím, že některým pacientům nevyhovovaly, zatímco s oleji nemá potíže téměř nikdo. Otruby tedy nikdy na své účinnosti neztratily. Pro otruby už ovšem nemusíte složitě do místního JZD, dají se objednat snadno přes internet.

S koupáním a sprchováním obecně to ovšem není dobré přehánět – ideální interval je jedno sprchování za dva až tři dny, které by mělo trvat do pěti minut. Po rychlé sprše je důležité na kůži netlačit, nevysušovat ji hrubě ručníkem, ale třeba se zachumlat do příjemného bavlněného župánku, který vás jistě dobře osuší bez zbytečného drhnutí těla.

Lidem trpícím ekzémy či vyrážkami léčbu usnadňuje pobyt u moře. Ideální je delší, třeba desetidenní nebo čtrnáctidenní dovolená, na které bude mít vaše tělo čas na všechny důležité procesy. První dny se totiž ekzémy a atopické ekzémy vlivem působení mořské vody většinou zhorší. Až za několik dnů se začínají zlepšovat či trvale hojit. Kůže pak může vydržet zahojená různou dobu – od několika týdnů po mnoho měsíců. Právě v závislosti na délce zhojení kůže si atopici i lidé trpící ekzémem mohou spočítat, jak často by měli k moři jezdit.

Promazávání a přírodní kosmetika pro citlivou pokožku

Při ekzémech i vyrážkách je velmi důležité věnovat své pokožce zvýšenou péči, určitě vám to vrátí postupně se zlepšujícím stavem. Pokožku můžete promazávat speciálními mastmi, určenými právě na váš typ vyrážky či ekzému. Obecně doporučované jsou konopné masti a konopný olej, který můžete užívat dokonce i vnitřně. Pokud byste chtěli zařadit konopné přípravky i do procesu očisty, existuje celá řada velmi účinných mýdel s přísadami konopného oleje či samotného konopí. Další účinnou bylinnou pomoc představují gely či masti s měsíčkem lékařským a lopuchem větším, který je sice v této oblasti méně známý, ale velmi úspěšně používaný. S pravidelným promazáváním pokožky úzce souvisí také každodenní péče o pleť jako takovou.

Lidé s citlivou pokožkou v souvislosti s ekzémy často zmiňují účinky bambuckého balzámu s propolisem. Účinná pomoc z přírody vyniká spojením bambuckého másla a extraktu z propolisu. Bambucké máslo pleť zjemňuje a dodává jí potřebnou pružnost, zatímco extrakt z propolisu pokožku regeneruje.

Bambucký balzám s propolisem má celou řadu možných užití – spousta žen ho používá jako účinný noční krém pro výživu pokožky, jiným zase pomáhá jako všestranná mast pro nejrůznější účely a další část ho ho používá k pravidelnému mazání problematické pleti. 

Extrakt z propolisu má výrazné antiseptické účinky, proto je vhodný zejména pro problematickou pleť, která potřebuje urychlit proces hojení a zamezit vzniku případných jizviček. Extrakt z propolisu také pomáhá zvyšovat propustnost pleti, aby do ní snáze procházely vitaminy, mastné kyseliny, antioxidanty i fytosteroly obsažené v bambuckém másle.

Strava a životospráva

S kožními problémy může souviset i celkový stav vaší imunity, právě proto byste měli své tělo stravou posilovat a živit ho pestře a vyváženě. Pokožce velmi pomáhají zejména omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují v rybím tuku či pupalkovém a lněném oleji. V jídelníčku by měly být bohatě zastoupeny vitaminy A, E a D, ale také zinek, který posiluje funkci imunitního systému a podporuje hojení. Ke zlepšování pokožky trpící ekzémy přispívá i zdravý životní styl obecně, zejména kvalitní odpočinek v tiché a klidné ložnici. Právě v ní byste si měli pohlídat také vlhkost vzduchu – pokud je vlivem vytápění nedostatečná, určitě si pořiďte zvlhčovač nebo závěsné nádoby na vodu k radiátoru. Vzduch úžasně zvlhčíte a určitě se vám bude lépe usínat. Právě odpočinek a dostatek spánku působí na ekzémy přímo blahodárně.

Stále také pátrejte po spouštěcích faktorech a snažte se jim vyhýbat. Preventivně byste se také měli vyhnout navoněným chemickým mýdlům a nevhodným dráždivým prostředkům na mytí nádobí a úklid. Obecně by bylo určitě nejlepší používat na mytí nádobí i úklid rukavice, protože samotný styk s vodou a s ním spojené následné vysušování pokožky není pro problematickou pleť to pravé ořechové. Další možností je používání přírodních a neparfémovaných mýdel a přírodních mycích i čisticích prostředků.

Bylinky a zase bylinky

Bylinky můžete využít při koupelích, zaměřit se na vyhledávání „těch správných“ při výběru mýdel nebo jimi podpořit hojení ekzémů a vyrážek samostatně.

Slavná česká bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje zaměřit se na odplísnění organismu, se kterým pomůže penízovka a pupeny z černého rybízu. Tinkturu z obojího doporučuje dávkovat každodenně v množství dvou až šesti kapek. Zároveň zmiňuje účinky lopuchu a lopuchového oleje. Z bylinek vhodných pro koupelové směsi upozorňuje na kostival, lopuch a pýr. Mezi bylinkami je na posílení imunity a hojení pokožky skutečně vyhlášený černý rybíz, konkrétně výtažek z jeho pupenů. Pomáhají ale také další bylinky: lesní a černý bez, bazalka posvátná, ořešák královský nebo rooibos.

Přejeme vám, abyste mezi výše uvedenými tipy našli právě takovou přírodní pomoc, kterou vaše tělo potřebuje. Ať už se budete dva týdny sluníčkovat u moře, nebo zvolíte změnu jídelníčku a bylinkovou podporu, věříme, že přírodní zmírnění projevů ekzémů a vyrážek pomůže celkovému hojení a obecně zlepšení stavu vaší pokožky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články