Kloktáním oleje ke zdraví: Zlepší stav zubů a zbaví tělo nebezpečných látek

Kloktáním oleje ke zdraví: Zlepší stav zubů a zbaví tělo nebezpečných látek
Zdroj: pixabay.com

Olej se doporučuje kokosový, olivový a sezamový.
Po oleji přijde na řadu kartáček a pasta.Oil pulling může pomoci i při bělení zubů.
Ústní dutiny zbaví bakterií.+ 1 fotka+ 2 fotky

Možná vám při čtení titulku běhá hlavou spousta otázek. Technika zvaná „oil pulling” je však známá více než stovky let. Postupem času se na ni ale téměř zapomnělo. Nyní si opět začíná hledat své příznivce.

Petr Jirsa
Petr Jirsa 10. 08. 2020 10:00

Metoda „oil pullingu” vychází z tradičního indického lékařství zvaného ájurvéda a souvisí s ranní rutinou spočívající v převalování oleje v ústech po dobu několika minut. V ideální případě by se měla lžíce oleje vložit do úst hned po probuzení. Během spánku se totiž v dutině ústní vytvoří velké množství bakterií. Spousta lidí poté, co ráno rozlepí oči, pije vodu, aby tělo po spánku hydratovali. V takovém případě však dojde k polknutí všech bakterií a toxinů, které přes noc v ústech vznikly. Rituál je to vskutku jednoduchý. Z olejů se doporučuje hlavně kokosový, olivový anebo sezamový. Doba kloktání se doporučuje na 15 až 20 minut. Poté se zuby vyčistí klasicky kartáčkem a pastou.

Účinky oleje v ústech

Mezi hlavní pozitiva patří zlepšení stavu dásní a zubní skloviny. Některé zdroje dokonce uvádí, že se dá „oil pullingem” předcházet vzniku zubního kazu. Zároveň snižuje zápach z úst a kromě dutiny ústní detoxikuje celý organismus. Příznivě působí na činnost ledvin, jater a srdce, zamezuje vzniku akné. Pomoc vám může například také při bolestech v krku.

Jak je to možné?

Tajemství oleje spočívá v tom, že mají lipofilní povahu. To znamená, že jsou schopny narušovat tukové (lipidové) vrstvy bakterií, které se následně snadněji uvolňují z povrchu zubů, jazyka a úst celkově. Zbavíte se tak bakterií a nečistot, kterých byste se zubním kartáčkem a ústní vodou zbavovali jen stěží. 

Kvůli rituálu rozhodně nemusíte vstávat o 20 minut dříve. Můžete ho praktikovat během sprchování, cvičení jógy či čtení zpráv.

Existuje alternativa

Kloktat olejem byste měli každý den a první výsledky se objevují zhruba po čtrnácti dnech. Vyvarujte se polknutí oleje. Pokud z nějakého důvodu nemůžete „tahání oleje” praktikovat, vyzkoušejte alespoň jeho alternativu v podobě čištění zubů kokosovým olejem namísto klasické zubní pasty. Film, kterým se zuby a dásně díky oleji potáhnou, chrání sklovinu a dásně.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články