Jaký je kokosový olej? Zahraniční i čeští odborníci v tom mají jasno

S hubnutím vám kokosový olej opravdu nepomůže.
Zdroj: Pixabay.com

Kokosový olej se díky svému všestrannému využití těší velké oblibě. Zároveň je ale čím dál častěji také kritizovaný, někdy dokonce považovaný za škodlivý, pokud je součástí jídelníčku. Proč se názory na něj různí a jaká jsou rizika jeho používání?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 08. 07. 2020 10:10

Kokosový olej je velmi oblíbený, protože ho můžete používat nejen jako kosmetického pomocníka, ale také v kuchyni co by součást zdravé výživy. Alespoň si to mnozí lidé myslí. Poslední dobou ovšem čím dál častěji také zaznívají názory odborníků, které právě jeho využití při vaření nedoporučují.

Jako čistý jed

Právě tuk, který je obsažen v kokosovém oleji, může podle odborníků za to, že je pro zdraví více škodlivý, než prospěšný. Tento názor sdílí také profesorka z Harvardské univerzity, Karin Michels. Ta konzumaci kokosového oleje dokonce označila ve své přednášce v Německu na Freiburské univerzitě za výživovou chybu a nazvala ho „stejným jako čistý jed“. Přednášku zveřejnila i na Youtube.

Tučnější než sádlo

Kokosový olej obsahuje podle odborníků více než 80 % nasycených tuků. To je dvakrát tolik, než je například v sádle. Americká asociace pro zdravé srdce – American Heart Association dokonce vydala prohlášení, ve kterém upozorňuje na některá rizika konzumace kokosového oleje spočívající v jeho vlivu na hladinu cholesterolu. „Protože kokosový olej zvyšuje riziko LDL cholesterolu, který zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, a nemá žádné známé vyvažující příznivé účinky, nedoporučujeme ho konzumovat,“ varovala organizace s tím, že zvýšená hladina špatného cholesterolu, kterou kokosový olej zvyšuje, ovlivňuje i vaše srdce.

A co na to čeští výživoví odborníci?

Použití kokosového oleje má pouze jedno pravidlo. Používejte ho pouze z vnějšku. Je až ze 70 % tvořen aterogenními kyselinami, konkrétně kyselinou laurovou, myristovou a palmovou. Jedná se o nasycené tuky, které laicky řečeno ucpávají cévy. Jejich zvýšená konzumace může vést až k srdečnímu infarktu nebo mrtvici. I sádlo a mléčný tuk jsou o mnoho zdravější než ten kokosový. Dalo by se tedy říct, že kokosový olej je zabiják. Na tělo je super, do těla už ne. Spíše se jedná o marketingový boom. Raději bych zůstala věrná řepkovému a dalším rostlinným olejům, které jsou zdraví prospěšné,“ radí nutriční terapeutka Johanka Šlapáková, DiS.

Prospěšnější je v kosmetice

Přestože se odborníci nakonec shodují na tom, že v malém množství by vám kokosový olej neměl uškodit, ale rozhodně zdraví neprospívá, jinak je to s jeho využitím v kosmetice. Právě tímto způsobem se nejvíce používá i v zemích odkud pochází. Zatímco zdraví zásadně neprospívá, v kosmetickém užití je to jiné. Užívejte si proto raději jeho skvostných účinků na pokožku, třeba v boji proti celulitidě. Na vaření zvolte jiné rostlinné oleje, například slunečnicový, řepkový nebo olivový.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články