Recept pro zdraví: Dejte si každý den kousek zeleniny, co je možná ovoce

Recept pro zdraví: Dejte si každý den kousek zeleniny, co je možná ovoce
Zdroj: Unsplash.com

Rajčata jsou nejen oblíbenou zeleninou, která se hodí do mnoha pokrmů, ale jsou také bohaté na zdraví prospěšné látky. Kromě toho, že bývají součástí odlehčeného stravování, chrání vás před mnoha chorobami. V čem jsou tak prospěšná a proč byste je měli jíst každý den?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 29. 07. 2020 10:00

Zatímco botanici vedou stále spory o tom, zda jsou rajčata zelenina nebo ovoce, jedno je jisté. Rajčata jsou doslova blahodárná pro naše zdraví. Stejně jako jiné druhy zeleniny s červeným zbarvením, obsahují totiž vysokou dávku antioxidantu nazvaného lykopen, který pomáhá v těle likvidovat škodlivé volné radikály. Nejvíce prospěšná pro lidský organismus jsou rajčata tepelně upravená.

Zelenina, nebo ovoce?

Přestože podle botaniků jde v případě rajčat kvůli jejich vzhledu spíše o ovoce, v kulinářství se řadí pro svou chuť mezi zeleninu. Ať je to tak či tak, rajčata jsou nejen díky svému červenému zabarvení, doslova blahodárným plodem pro náš organismus. Účinný je zejména antioxidant lykopen obsažený v červeném barvivu rajčat, který zpomaluje proces stárnutí a pomáhá také vyplavovat škodlivé volné radikály z lidského organismu.

Prospěšná v mnoha ohledech

Rajčata díky vysokému obsahu vitaminu K přispívají k mineralizaci a zdraví kostí. Tento vitamin navíc působí také v prevenci proti krevním sraženinám. Nedostatek vitaminu K se může projevit krvácením z dásní, nosu nebo tvorbou modřin. Rajčata navíc obsahují také dostatek draslíku, takže snižují krevní tlak a pomáhají udržovat správnou funkci svalového a nervového systému. Draslík přispívá i k prevenci nemocí srdce a cév. Díky rajčatům se tak snadno vyhnete zdravotním potížím jako jsou bolesti hlavy, křeče ve svalech nebo nepravidelný srdeční rytmus.

Zrak v kondici

Kromě výše zmíněných účinků, působí rajčata pozitivně i na zrak. Obsahují totiž vitaminy A, E a C a také antioxidanty zeaxanthin, lutein a lykopen, které zrak chrání před poškozením vlivem světla a slunečního záření i škodlivých volných radikálů. Konzumace rajčat navíc snižuje riziko očních chorob, jako je šedý zákal nebo makulární degenerace. Jestli tedy chcete mít zrak jako ostříž, určitě je zařaďte do svého jídelníčku každý den.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články