Hra o jablko: Proč jsou česká jablka zdravější a chutnější?

Hra o jablko: Proč jsou česká jablka zdravější a chutnější?
Zdroj: Pixabay.com

Patříte mezi milovníky chutných sladkých jablíček? Pak vás jistě potěší, že pro ně nemusíte jezdit nikam daleko. Ta česká jsou totiž nejen chutnější, ale často také zdravější, a dokonce levnější. Proč tomu tak je?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 28. 07. 2020 15:37

Klasické české zimní jablko se v obchodech musí potýkat se silnou konkurencí. Regály s ovocem jsou téměř přeplněny rozmanitými odrůdami barevných naleštěných jablíček, které lákají ke koupi. Ne vždy je ale, jak se říká, všechno zlato, co se třpytí. Česká jablka jsou totiž často nejen levnější, ale také zdravější.

Bez chemických postřiků

Jablka, která vyrostou českým pěstitelům, bývají často bez chemických postřiků. Díky místním klimatickým podmínkám totiž nehrozí českým jablkům tak často například strupovitost jabloní ani další rostlinné choroby. Místní ovocné sady jsou tak proti přímořským zemím s jiným klimatem ve výhodě. Takže pěstitelé se uchylují k chemickému postřiku jabloní, jen když je to nezbytně nutné. To znamená, že jsou česká jablka mnohdy zdravější, protože při jejich konzumaci vám nehrozí zdravotní potíže spojené s konzumací chemicky ošetřeného ovoce.

Kvalitní jablko je nepoškozené

Kvalitní jablko v obchodě poznáte tak, že není scvrklé, mastné na omak ani jinak poškozené. V opačném případě totiž deformace hovoří o počátku kažení ovoce.

Shnilá a plesnivá jablka do koše, otlučená na štrúdl

Mezi nejoblíbenější dezerty z jablek u nás patří jablečný štrúdl. Jeho hlavní výhodou je, že vám na něj stačí jablka, která byste za normálních okolností jinak už nejspíš vyhodili. Měla by být trochu kyselejší, nevadí ani, když budou trochu otlučená nebo nahnědlá. Trochu horší jablka jsou naopak pro štrúdl velmi žádoucí. Dejte ale pozor na to, aby nebyla už nahnilá nebo plesnivá. V takovém případě patří do koše. Platí, že doma byste měli zakoupená jablka spotřebovat maximálně do deseti dnů. Skladujte je vždy na vlhčím a chladnějším místě.

Do štrúdlu Golden, Idared a Jonagold

Mezi jablečné odrůdy, které jsou podle cukrářů a kuchařů do štrúdlu nejvhodnější, patří třeba Golden, Idared a Jonagold. Jejich výhodou je i to, že jsou k dostání běžně v obchodě. Dalšími oblíbenými odrůdami na jablečný závin, jsou třeba Granny Smith nebo také odrůdy Spartan či Matčino, které si můžete vypěstovat sami na zahradě. Ideální jsou jablka II. Jakosti, tedy s mírnými chybami tvaru, vývinu nebo s poškozením slupky, která byste jinak možná vyhodili, ale v jablečném závinu si na nich ještě skvěle pochutnáte a zužitkujete tak toto ovoce na maximum.

Jablka obsahují vlákninu a hodí se při dietě

Jednou z nejzdravějších částí jablek je jejich slupka, protože obsahuje zdravou vlákninu. Navíc se nemusíte bát, že po jejich konzumaci přiberete, přestože jsou většinou sladká. Obsahují totiž nízký obsah ovocného cukru a mají malou kalorickou hodnotu. Bez obav ho mohou do svého každodenního jídelníčku zařadit i diabetici nebo lidé s dietou. Díky vysokému obsahu vitaminu C, ale i železa, mědi, zinku, křemíku, hořčíku, draslíku a vápníku jsou jablka velmi prospěšná pro lidský organismus a vyplatí se je konzumovat každý den. Přispívají tak totiž nejen ke správné funkci imunitního systému, ale i ke správné činnosti ledvin a normální hladiny vody v těle. Jablka jsou ale také zdrojem antioxidantů, které tělo účinně chrání před škodlivými volnými radikály a zpomalují proces stárnutí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články