Sezóna zdravých meruněk: Důvody, proč je pěstovat a jíst co nejčastěji

Sezóna zdravých meruněk: Důvody, proč je pěstovat a jíst co nejčastěji
Zdroj: Pixabay.com

Ať už se řadíte mezi pěstitele meruněk, nebo si je jenom často kupujete v obchodě, můžete jásat. Meruňky mají totiž velmi pozitivní vliv na naše zdraví. V čem jsou tak prospěšné a proč se vyplatí mít meruňky na zahradě?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 11. 07. 2020 10:00

Zlepšují zdraví a zpomalují stárnutí. Jsou totiž doslova vitaminovou bombou. Jaké zdraví prospěšné látky obsahují a proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku co nejčastěji? Přečtěte si hlavní důvody, proč se vám vyplatí pěstovat meruňky.

Vitaminová bomba

Jak už bylo řečeno, meruňky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Například provitamin A neboli beta karoten, ale i vitaminy skupiny B, tolik potřebný vitamin C a minerální látky jako železo, hořčík, vápník, draslík a fosfor či křemík.

Prospěšných účinků je celá řada

Důvodů, proč jíst meruňky, je skutečně celá řada. Působí totiž doslova blahodárně na zdraví. Kromě toho, že posilují imunitu (obsahují vitamin C), díky obsahu beta karotenu (provitamin A) zlepšují zrak, také snižují cholesterol, chrání vaši nervovou soustavu (obsahují hořčík, draslík a další minerály), ale starají se i o vaše srdce a podporují správnou krvetvorbu, takže pomáhají také pacientům v léčbě chudokrevnosti. Fungují i jako povzbuzovač, když jste unavení, ale zároveň pomáhají zlepšit kvalitu spánku, pokud se řadíte mezi chronické nespavce.

Chrání pokožku a neobsahují moc kalorií

Časté pojídání meruněk se vám bude hodit při opalování, protože účinně chrání pokožku před škodlivým UV zářením. Díky mnoha vitaminům zlepší i stav vašich vlasů a nehtů. Navíc skvěle zapadají i do jídelníčku žen, které se starají o svou štíhlou linii (na 100 gramů obsahují asi jenom 57 kalorií).

Drží v kondici plíce kuřáků

Meruňky by měli do svého jídelníčku zařadit i všichni kuřáci, protože tohle ovoce má pozitivní vliv na plicní sliznici. Pokud se tedy stále nemůžete zbavit nezdravého zlozvyku, meruňky by ve vaší stravě rozhodně neměly chybět.

Prospěšné jsou také v těhotenství

Díky tomu, že meruňky obsahují také měď a kyselinu listovou, jsou velmi prospěšné i pro těhotné ženy. Konzumace přibližně tří meruněk každý den totiž dospělému jedinci dodá až polovinu potřebné denní dávky provitaminu A (betakarotenu).

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články