Tradiční chutě léta: Rybízový koláč i šťáva jako od babičky

Tradiční chutě léta: Rybízový koláč i šťáva jako od babičky
Zdroj: Freepik.com

Rybízová sezóna je oblíbeným časem všech milovníků tohoto skvělého bobulovitého ovoce. Důvod je celkem jednoduchý, kromě toho, že je rybíz vynikající v čerstvém stavu, uplatnění najde i v kuchyni. Není nad doma upečený rybízový koláč jako od babičky nebo domácí rybízovou šťávu. Vyzkoušejte naše recepty.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 05. 07. 2020 12:00

Určitě vás potěšilo, že už téměř všude dozrává dostatek oblíbeného rybízu. S jeho sklizní ale většinou nastává další otázka. Co s ním? Vsaďte na klasiku a upečte lahodný koláč, nebo nachystejte lahodnou a zdravou domácí rybízovou šťávu. Uvidíte, že si pochutnáte.

Rybízový koláč jako od babičky

Pro chutný rybízový koláč jako od babičky si připravte 50 dkg rybízu, 35 dkg polohrubé mouky, přibližně 35 dkg moučkového cukru (25 dkg do těsta, 4 lžíce do náplně a 3 lžíce na utvoření drobenky). Potřebovat budete také 5 lžic rostlinného oleje, 3 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, 1 tvaroh, 1 bílý jogurt, 1 vrchovatou lžíci másla a 1 lžičku kypřicího prášku.

Mouku smíchejte s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Pak přidejte jogurt, vejce a rostlinný olej a vymíchejte těsto. Podle potřeby je možné ho ještě naředit trochou mléka. Z těsta vytvořte asi centimetr silnou placku, kterou opatrně vymačkejte do vymazané a moukou vysypané pečicí formy. Koláč pečte cca 15 minut na 180°C.  Pak si připravte náplň rozmícháním tvarohu s vejci a cukrem. Na upečený koláč ji opatrně natřete, poté poklaďte po celé ploše kuličky rybízu a náplň oslaďte. Na koláč patří také drobenka, kterou vytvoříte z mouky, cukru a másla. Připravený koláč dejte ještě dopéct do trouby, než drobenka zezlátne. Rybíz by měl být krásně rozteklý.

Rybízová šťáva za studena

Vyzkoušet můžete také snadnou přípravu rybízové šťávy. Potřebovat budete 1 kilogram rybízu, 1 lžičku kyseliny citronové, 1 kilo cukru krupice a špetku kyseliny sorbové. Očištěný rybíz přelijte jedním litrem horké vody, pak přidejte lžičku kyseliny citronové a směs nechte louhovat alespoň 24 hodin. Následující den ji zceďte přes hadřík či jemné sítko. Dejte ale pozor. Rozhodně směs nepasírujte, protože by se šťáva více kazila. Pak přisypte cukr a nechte odležet do dalšího dne. Třetí den sirup pořádně promíchejte, aby se v něm cukr zcela rozpustil. Na závěr přidejte do šťávy trochu kyseliny sorbové, která zabrání rychlému kazení sirupu. Hotovou šťávu slijte do skleněných lahviček.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články