Nepříjemné afty v puse? Pomohou borůvky a dostatečný přísun vitaminů

Nepříjemné afty v puse? Pomohou borůvky a dostatečný přísun vitaminů
Zdroj: Freepik.com

Afty, které se projevují jako bělavé vřídky v puse, bývají často velmi nepříjemné. Zvláště pokud se jich objeví hned několik najednou, a to zejména při zvýšeném stresu, únavě nebo při viróze. Poradit si s nimi můžete nejen s pomocí přípravků z lékárny, ale v tomto případě velmi dobře funguje i příroda.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 03. 05. 2020 09:00

aftech se může skrývat infekce, proto je lepší s jejich léčbou raději neotálet. Vyzkoušejte různé pomocníky z přírody.

Dbejte na ústní hygienu

Účinné v boji s afty je ústa a jazyk při každé ústní hygieně řádně vyčistit. Použít k tomu můžete speciální dentální škrabku. Vhodným pomocníkem jsou i bylinky, ze kterých si připravte vývar a provádějte výplach alespoň 3x denně.

Vsaďte na borůvky, zázraky přírody

Na léčbu aft velmi dobře zabírají sušené borůvky. Vyzkoušejte následující recept: budete potřebovat dvě lžičky sušených borůvek, které uvaříte ve 150 ml vody po dobu pěti minut. Deset minut je louhujte a vývar poté sceďte.  Tímto vývarem ústa proplachujte několikrát denně. Klidně každou hodinu.

Všestranným pomocníkem je jedlá soda

Na afty účinně pomáhají výplachy s jedlou sodou. Smíchejte 0,5 dcl vody, lžíci jedlé sody, přidat můžete i špetku soli. Tímto výplachem pak proplachujte ústa vícekrát denně. Uvidíte, že budete mít do tří dnů po potížích.

Dbejte na dostatečný přísun vitaminů

Možným důvodem pro vznik aft bývá také nedostatek vitaminů skupiny C a B. Zatímco vitamin C posiluje imunitu, vitamin B přispívá také k hojení sliznic. Dostatek vitaminů C najdete například v černém rybízu, šípkách, růžičkové kapustě, kyselém zelí nebo rakytníku či brokolici. Zatímco vitamin B obsahuje maso, vejce (především žloutky), ale také sýry, celozrnné obilniny nebo luštěniny a ořechy. Vyzkoušet můžete i doplňky stravy s obsahem tohoto vitaminu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články