Není rybíz jako rybíz! Je zdravější černý, nebo červený?

Není rybíz jako rybíz! Je zdravější černý, nebo červený?
Zdroj: Pixabay.com

Nastává období, kdy v zahradách dozrávají různé druhy rybízu. Odborníci se shodují v tom, že toto bobulovité ovoce bychom měli jíst pravidelně, protože kromě lahodné chuti a širokého uplatnění v kuchyni pozitivně ovlivňuje zdraví. Zároveň ale přichází i dilema, který rybíz je lepší. Červený, nebo černý?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 04. 07. 2020 11:30

O rybízu se často mluví v souvislosti s jeho vysokým obsahem vitaminu C, který posiluje imunitu. Rybíz ale kromě toho pomáhá také zlepšit kvalitu pleti a řadu dalších potíží. Jaké jsou jeho zdraví prospěšné schopnosti?

Chrání pokožku a pomáhá předcházet zánětům

Rybíz kromě toho, že obsahuje vysoký podíl vitaminu C, a posiluje tak imunitu, chrání také nervy díky vitaminu B3, o kvalitu pokožky se zase stará vitamin B5. To ale není zdaleka všechno. Rybíz vám pomůže udržet také správnou hladinu vápníku, draslíku, železa a manganu, který prospívá srdci, svalům a nervům.

Červený rybíz zabraňuje kornatění tepen

Červený rybíz zabraňuje díky zdraví prospěšným flavonům vzniku aterosklerózy. Navíc pomáhá i při nachlazení a při zažívacích problémech. Kromě toho vám přinese úlevu i při zánětu močových cest. Navíc rybízová šťáva působí blahodárně na ledviny, proti zánětům a zmírňuje zahlenění.

Černý rybíz je ještě účinnější

Podobně jako červený rybíz obsahuje i ten černý množství vitaminu C, kterého ale má ještě více, proto je oproti červenému nepatrným vítězem. Navíc má močopudné účinky, působí proti zánětům, je vhodnou prevencí proti artritidě, průjmům, kurdějím a nevolnostem. Mimo to posiluje žaludek. Antioxidanty v něm obsažené pomáhají předcházet demenci a stárnutí buněk, orgánů a tkání i celého organismu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články