Domácí rady: Co skutečně funguje na zánět močového měchýře?

Domácí rady: Co skutečně funguje na zánět močového měchýře?
Zdroj: Profimedia.cz

Zánět močového měchýře patří mezi nejčastější zánětlivá onemocnění. Často trápí především ženy, které jsou k jeho vzniku náchylnější v reprodukčním věku a v období těhotenství. Infekce močových cest ale může postihnout i pány. Většinou to bývá později než u žen, v souvislosti s onemocněním prostaty. Jeho průběh je většinou nepříjemný a bolestivý. Proto je dobré ho řešit hned při prvních příznacích. Které přírodní způsoby vám pomohou se zánětem zatočit jednou provždy?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 02. 01. 2020 14:03

Jak vzniká zánět močových cest?

Zánět močových cest způsobuje bakterie Escherichia coli. Ta přirozeně sídlí v tlustém střevě, kde plní prospěšnou a důležitou funkci. Potíže ale nastanou ve chvíli, když se dostane ze střeva do močových cest. To bývá nejčastěji způsobeno nedostatečným pitným režimem. Když málo pijete, nepropláchnou se vám močové cesty od bakterií, které putují přes močovou trubici do močového měchýře. Usazené a rozmnožené bakterie pak vedou až ke vzniku infekce močových cest.

Nejčastější projevy

Mezi příznaky zánětu močového měchýře patří nejčastěji bolest v podbřišku a bederní oblasti a časté močení doprovázené pálením a řezáním. Pokud se k těmto projevům přidá i zvýšená teplota nebo krev v moči, je nezbytné vyhledat lékaře.

Čerstvý křen

Staré lidové recepty doporučují při zánětu močového měchýře čerstvý křen. Je totiž známo, že má silné antibakteriální účinky. Nejdříve ho nastrouhejte. Jednu lžíci nastrouhaného křenu pak zalijte sklenicí horkého mléka. Nechte vylouhovat alespoň na deset minut. Poté sceďte a opatrně vypijte.

Lesní plody

Asi nejznámějším lékem na zánět jsou brusinky. Pomáhají jak čerstvé, tak sušené nebo jako doplněk stravy. Vyzkoušet můžete i brusinkový čaj nebo stoprocentní brusinkovou šťávu. Doporučená dávka při začátku zánětu je nejméně tři deci. Stejně účinné jako brusinky jsou podle posledních studií i borůvky.

Zvyšte příjem tekutin

Nedostatečný příjem tekutin může způsobit vznik zánětu močových cest. Hlídejte si proto množství, které za den vypijete. Při zánětu močových cest je doporučeno vypít minimálně dva a půl až tři litry denně. Vhodné jsou zejména neperlivé nápoje, jako je čistá voda a ovocný či bylinkový čaj. V lékárně můžete zakoupit i přímo urologický čaj. Ten ale pijte pouze nějakou dobu. O délce jeho užívání se poraďte s lékárníky. Nejúčinnější je neslazený.

Buďte v klidu a teple

Důležitou radou při léčbě infekce močových cest je zůstat v teple. Pokud tedy máte možnost, zachumlejte se do deky a vyležte se. V teple by měly být hlavně nohy. K tomu vám výborně poslouží huňaté zimní ponožky. Zbývá už si jen otevřít oblíbenou knihu nebo si pustit film. Uvidíte, že se vám uleví.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články