Sladké jahody: Tváří se nevinně, ale mohou i zabíjet

Jahody s cukrem byly oblíbenou letní pochoutkou.
Zdroj: Pixabay.com

Sladké jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce mnoha lidí. Tvoří nedílnou součást mnoha chutných receptů, ale i smoothie a koktejlů. Kromě toho, že mají lahodnou sladkou chuť, jsou také zdravé. Tedy alespoň většinou. Najdou se totiž i situace, kdy představují zdravotní riziko. Na co si dávat při jejich konzumaci pozor?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 01. 06. 2020 09:00

Kdo by se netěšil, až se v červnu bude moci zakousnout do lahodné a slaďoučké jahody. Nejen, že toto ovoce skvěle chutná, ale je také zdravé a plné vitaminů. Co když je v tom ale háček? Přečtěte si, na co je třeba si dát pozor, než se pustíte do konzumace jahod.

Jahody je třeba důkladně a správně omýt

Jahody zakoupené v obchodě skrývají na svém povrchu řadu chemikálií. Podobně jako další ovoce a zelenina totiž bývají sklízeny nedozrálé a uzrávají pomocí chemických postřiků až na cestě do obchodu. Právě proto je tak důležité je před konzumací správně a důkladně omýt. Čistá voda k tomu ale mnohdy nestačí. K úplnému zbavení ovoce skrytých pesticidů můžete použít vodu s citronem či octem, vodu se solí nebo jedlou sodou. V opačném případě, když budete jíst nesprávně umyté ovoce, vám hrozí vážné zdravotní potíže v důsledku působení toxických postřiků.

Pozor na afty

Jahody obecně jsou považovány za jeden ze spouštěčů vzniku aft v ústní dutině. Přesto se odborníci dodnes přesně neshodli na tom, proč je jahody vlastně způsobují. Pokud vás tedy momentálně trápí afty v puse, nebo jste náchylnější k jejich vzniku, je třeba být v konzumaci jahod střídmější a opatrní.

Nečekaná alergie

Ačkoliv alergie na jahody na rozdíl od alergií na jiné druhy ovoce podle odborníků prakticky neexistuje, mnoho pacientů viní právě toto ovoce ze spuštění jejich alergických obtíží. Přestože odborná literatura tento fakt povětšinou vyvrací, vědci dokázali, že jahody přeci jenom alergen obsahují. Jedná se o složku působící podobně jako alergeny břízovitých rostlin. Při pojídání jahod vás může postihnout buď přímo ústní alergický syndrom, který se projevuje svěděním a otokem jazyka a úst nebo kopřivka. Právě ta sama o sobě není přímo alergickou reakcí jako takovou, ale spíše projevem negativní reakce organismu na obsah dané potraviny.

Hrozí i šok!

Po konzumaci jahod vám výjimečně spolu s alergickou reakcí hrozí také anafylaktický šok. Jedná se vlastně o velmi silný projev alergie. Ta obvykle postihuje pouze jedno místo na těle, v tomto případě se ale projeví po celém těle přibližně do půl hodiny po setkání s daným alergenem. Při anafylaktickém šoku se zužují cévy v těle a dochází k silným dýchacím potížím, které neprodleně vyžadují odbornou pomoc.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články