Opar na rtu spustí stres i únava. Co na něj platí?

Skvěle vysuší opar a urychlí jeho hojení.
Zdroj: Pixabay.com

Jistě to všechny známe. V tu nejnevhodnější chvíli se na rtu objeví malý puchýřek, který svědí a pálí. Jako naschvál se vám vytvořil právě před důležitou schůzkou nebo jinak významným dnem. Než začnete klít nad svým těžkým osudem, vyzkoušejte některé z našich tipů.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 11. 01. 2020 08:00

Co je vlastně opar?

Herpes čili opar je nakažlivé virové onemocnění způsobené virem Herpes simplex virus (HSV). Dělíme ho na dva typy. Zatímco první typ, tedy HSV1, se objevuje většinou na rtech, HSV2 je původcem genitálních oparů. Herpes viru se zcela zbavit nelze. Jakmile se totiž jednou v těle objeví, ve své latentní fázi v něm dále přetrvává. Můžete se ale postarat alespoň o jeho vnější projevy v podobě drobných bolestivých puchýřků. Jak tedy zařídit, aby co nejrychleji zmizel a čemu se raději vyhnout?

Zázračná lékořice

Podle nových studií je lékořice účinná při léčbě oparů. Kromě sladké dobroty v podobě pendreků vám může nabídnout i účinnou úlevu. Lékořice totiž obsahuje kyselinu glycyrhizinovou. Právě ta umí hubit virové buňky, které jsou za opary zodpovědné. Vyzkoušejte třeba lékořicový prášek. Smíchejte ho s malým množstvím vazelíny a poté natřete na postižené místo. Uvidíte, že hojení skutečně urychlí.

Mléčné obklady

S opary si uměly hravě poradit i naše babičky. Stačilo jim k tomu kravské mléko. Jak na to? V mléce namočte odličovací tamponek, ten pak přiložte na místo s oparem. V případě, že to stihnete ještě před vznikem puchýřku, doba hojení oparu se značně zkrátí.

Doba ledová!

Ledování dokáže zabránit propuknutí oparu. Zejména, když opar zachytíte hned v počáteční fázi. Zvláště pro jedince, kteří trpí opary často, nebývá těžké ji rozpoznat. Projevuje se svěděním, či mírným pálením v daném místě. Na to přiložte sáček s ledem. Led navíc funguje, i pokud u vás opar už plně propukl. Zmírňuje bolest a urychluje hojící proces.

Lékařská vazelína

Opar namažte tenkou vrstvou lékařské vazelíny. Zakrytí oparu vazelínou vám pomůže zabránit vzniku případné infekce. Vyhnete se tak i dalším potížím, jako jsou větší bolesti a zvýšené teploty.

Pozor na spouštěče

Mezi nejčastější spouštěče Herpes viru patří teploty, infekce, chřipka i nachlazení. Ovlivňuje ho ale i sluneční záření nebo stres. Stejně tak opary k životu probudí i únava, změny v imunitním systému, menstruace a potravinové alergie. Některé spouštěče můžete sami ovlivnit. Například stresové faktory alespoň částečně zneškodníte třeba pravidelným cvičení jógy, meditací či jakoukoliv jinou uklidňující činností.

Oparů se nedotýkejte, ani je nemačkejte!

Důležitou zásadou, jak se vyhnout vzniku infekce, je opary nemačkat, ani se jich jinak dotýkat. Opary jsou navíc extrémně nakažlivé, takže odborníci nedoporučují ani blízký kontakt nakaženého s jeho okolím. Zapomeňte proto na sdílení skleniček, příborů, ručníků a dalších osobních věcí. Dodržujte i zásady správné hygieny a pravidelně si myjte ruce.

Pokud se nehojí, zajděte k lékaři

Proces hojení oparu trvá obvykle sedm až deset dnů. Pokud se jeho hojení protahuje nebo se k němu přidala teplota, raději navštivte lékaře. Může to být známkou probíhající infekce.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články