Zapomeňte na olizování: Jak na jaře pečovat o rty?

Zapomeňte na olizování
Zdroj: archiv
Krásné rty jsou vizitkou každé ženyRty můžete hydratovat i rtěnkouKromě loje a vazelíny můžete použít i olivový olej nebo medKaždá žena chce mít krásné rty+ 2 fotky+ 3 fotky

Také vás to trápí? Stačí rychlá změna teplot a hned máme suché a popraskané rty. Ačkoli většina z nás v tomto období jí každý den hodně ovoce a bojí se nachlazení, na pravidelnou péči o rty zapomínáme skoro všichni.

Petra Járková
Petra Járková 05. 03. 2019 16:00

A přitom jsou tak důležité – vždyť právě ony jsou nejvíc na očích a často je podle nich hodnocen celkový zevnějšek člověka.

Také vás už napadlo, proč zrovna rty na přelomu zimy a jara tolik trpí a zbytek pokožky docela dobře odolává? Pokožka na rtech totiž více přichází do kontaktu s vlhkostí, a to jak při nevědomém olizování rtů, tak i při obyčejném dýchání. Navíc se skládá ze tří odlišných, daleko citlivějších vrstev než u zbytku pokožky.

Struktura pokožky na rtech:

- rohovatějící vícevrstevný dlaždicový epitel, jenž obsahuje vousy a přiléhající žlázky

- nerohovatějící vícevrstevný dlaždicový epitel, pod kterým se nacházejí slinné žlázky

- přechodná zóna červeně rtu, jež obsahuje vazivové papily, díky kterým mají rty typicky červenou barvu

Jak tedy o rty na jaře pečovat? Důležité je neustálé zvláčňování a hydratace!

Naprostou klasikou jsou různé tyčinkové balzámy za pár korun, z vlastních zkušeností však doporučujeme koupit spíše nějaký dražší s promyšlenější příměsí. Nejčastěji to bývá například jojobový olej nebo aloe, jako je tomu třeba u balzámu z naší nabídky s extraktem z aloe a heřmánku.

Někteří nedají dopustit na balzámy s UV filtrem, pro častý pobyt v místnostech může být ale zbytečný. Na hory, kde má sluníčko větší sílu, doporučujeme vybírat balzámy s číslem SPF alespoň 15, které označuje zvýšenou ochranu proti UVB záření.

A jaké jsou netradiční způsoby, když třeba tyčinku s balzámem někde zapomenete?

Olivový olej

Často saháme po běžném hydratačním krému na pleť, ten je však chuťově hořký a může podráždit žaludek. Vhodnější volbou je olivový olej. Ideální je nanést jej na noc a chvíli se hlídat, abychom rty omylem neolízli. Je to nejjednodušší a velmi účinný způsob, jak se ráno probudit s krásně vláčnými rty. Hojící a regenerační účinky jsou ale malé.

Med

Vyzkoušejte také med, který nejenže výborně chutná, ale navíc úžasně hydratuje. Na rtech jej postačí nechat několik minut; celou noc bez olíznutí této sladké mňamky bychom stejně asi nevydrželi.

Vazelína

Starým a prověřeným způsobem je také použití kosmetické vazelíny. Rty budou ukázkově promazány a navíc ještě ušetříte. Bez přidaných látek nemívá výraznější regenerační účinky, odolná vrstva vazelíny ale báječně chrání např. před mrazem.

Rtěnka

To rtěnky mají hydratační i ochranný účinek, jen nestačí používat ty nejlevnější z tržnice. Skvělých výsledků dosáhnete s rtěnkami se zlatem, stříbrem nebo kaviárem. Ty totiž díky unikátnímu složení fungují jako samohojící složka. Navíc působí celý den.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články