Krásná pleť v zimě: Jak si připravit peeling pro všechny typy pleti

Jogurtový peeling.
Zdroj: Pleva.cz
Jogurtový peeling.Kávový peeling pro pokročilé.Kávový peeling s kokosovým olejem.Pokud nemáte na výrobu peelingu čas, sáhněte po osvědčené klasice.+ 2 fotky+ 3 fotky

Peeling je u žen velmi oblíbený, protože nastartuje regenerační procesy v pokožce, obnovuje ji a dělá ji viditelně jasnější a hladší. Oblíbily si ho zejména ty s unavenou či zašedlou pletí, s nestejným a nejednotným zbarvením pleti nebo oloupanou pokožkou po opalování. Jak si ale připravit peeling přímo na míru podle typu pleti?

Redaktor
Redaktor 05. 02. 2019 07:57

Domácí peeling je složený vždy ze dvou základních ingrediencí. První tvoří olejová složka a druhou složka hrubší, která pomůže s odstraněním odumřelých částeček kůže. Tyto základní ingredience si samozřejmě můžete obohatit o pár kapek toho či několik lžiček onoho. Oblíbené jsou bylinky, jako je třeba levandule, esenciální oleje a jiné, ale princip je v zásadě stejný. Domácí peeling byste měla namíchat bez velkého nákupu a přemýšlení.

Začínáme míchat

Jako první, olejovou složku můžete použít mandlový olej, jojobový olej, olej z hroznových semen, kokosový olej nebo klasický olivový olej, ale jako základ vám také může skvěle posloužit med. Oleje se občas až nadměrně obávají lidé s mastnou pletí - sice k tomu není žádný pádný důvod, ale v případě takových obav můžete olej nahradit jogurtem nebo měkkým tvarohem. Jako druhou, drsnější složku, která pomáhá čistit, můžete použít mletou kávu nebo najemno mleté ovesné vločky. Dobře vám poslouží i cukr krupice nebo jemnější třtinový cukr.

Níže uvedeme několik konkrétních kombinací vhodných pro peeling, ale konečné složení je samozřejmě na vás. A pokud se vám bude zdát výsledná konzistence příliš řídká, tuhá či suchá, stačí přidat druhou složku a poměr vyrovnat.

Jogurtový peeling

hustý bílý jogurt

jemný třtinový cukr

1 lžička hustšího medu

Jogurt a třtinový cukr smíchejte v poměru zhruba 1:1, přidejte med, dobře promíchejte a můžete peeling nanést na obličej.

Kávový peeling s kokosovým olejem

kokosový olej

mletá káva (klidně i lógr z šálku či french pressu)

Ingredience smíchejte v poměru zhruba 1:1 a rozetřete po celém obličeji i těle. Kávový peeling je vhodný pro pleť na obličeji i pokožku celého těla. Jedná se o oblíbený peeling žen v období těhotenství a po porodu, kdy se pokožka těla roztahuje a smršťuje neuvěřitelnou rychlostí.

Kávový peeling pro pokročilé

2 lžičky mleté kávy

2 lžičky jemných ovesných vloček

2 lžičky mléka

1 lžička mandlového oleje

3 lžičky hustšího medu

vaječný bílek

Vaječný bílek si vidličkou lehce vyšlehejte, až se začne tvořit pěna (jde pak lépe nanášet). Poté k bílku přidejte mléko, med a olej, smíchejte dohromady a poté přidejte kávu a vločky a znovu pečlivě promíchejte.

Tvarohový peeling

tvaroh

cukr krupice nebo jemný třtinový cukr

1 lžička hustšího medu

Tvaroh s cukrem smíchejte v poměru zhruba 1:1, přidejte med, důkladně promíchejte a aplikujte na obličej. Můžete jej klidně nechat 10 minut působit i jako jednoduchou pleťovou masku.

Osvěžující cukrový peeling s medem

2 - 3 lžíce jemného třtinového cukru

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce medu

šťáva z citronu

Med rozmíchejte s citronovou šťávou a olivovým olejem. Poté postupně přidávejte cukr, podle toho, jak chcete mít peeling hustý. Pleť bude skvěle vypadat a nádherně vonět.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články