Líbáte své dítě na ústa? Prý ho tím můžete sexuálně dráždit

Opravdu někomu tohle přijde divné?
Zdroj: Profimedia
Děti a jejich rodiče si pusinkováním dokazují láskuNám přijde naprosto normální, když tatínci pusinkují své princeznyPolibky ukazují láskuOpravdu někomu tohle přijde divné?+ 1 fotka+ 2 fotky

Každý rodič svoje dítko pusinkuje a dává mu tak najevo, že ho miluje. A líbat děti na ústa je pro každého rodiče tou nejpřirozenější věcí na světě. Jenže podle psychologů to má svoje hranice. Líbat na rty puberťáka nebo dospělého syna či dceru není podle některých psychologů normální. Jiní si zase myslí, že je to v pořádku. Jaký je váš názor?

Redaktor
Redaktor 15. 11. 2018 17:33

Když jsme byli malí, rodiče nám dávali pusu na ústa, ať už to byla matka, či otec. Pusu nám dávala i babička a dědeček či sestřenice. Tak to prostě bylo a nikdo se nad tím nikdy nepozastavil. Brali jsme to jako úplně normální věc.

Jenže v dnešní době je to velký problém. Společnost se na tyto projevy náklonnosti dívá jinak než dříve a pokud se rodič ke svému dítěti chová nevhodně, hned to každý nahlásí na sociálku či policii. To aby se už každý bál své dítě třeba jen pohladit po vlasech nebo chytit za ruku.

Dětská psycholožka Charlotte Reznick ve své knize The Power Of Your Child's Imagi­nation (Síla dětské představivosti) je zásadně proti tomu, aby rodiče své děti líbali na ústa. Podle ní je to nevhodné v jakémkoliv věku.

„Když jednou začnete líbat vaše děti na rty, kdy s tím přestanete?“ ptá se psycholožka. „Když je dítěti pět nebo šest let, začne se vyvíjet jeho sexuální povědomí. Polibek na rty může děti sexuálně dráždit,“ myslí si psycholožka.

Většina lidí je ale proti a její názor nesdílí. Jeden z odpůrců Reznick se rozčiloval, že v tom gestu nevidí nic sexuálního. Nechápe, jak to jenom mohlo psycholožku napadnout.

„Vždycky jsme se líbali a nikdy s tím nepřestaneme, pusa na tvář by mi připadala povrchní,“ prohlásila jedna matka, které nepřijde divné, že líbá na rty svého sedmnáctileté­ho syna.

„Dospívající chlapec si je daleko víc vědom své sexuality než malé děti. Takže bych nedoporučovala, aby ho matka líbala na rty,“ říká Reznick. Děti pozitivně reagují na pohlazení na tvář nebo na ruce. Ale rty mají daleko více nervových zakončení a jsou citlivější.

„Lidé to neradi slyší, ale rty jsou erotogenní zóna, která lehce stimuluje sexuální vzrušení, a to i u malých dětí,“ tvrdí psycholožka.

Podle výzkumu se také lidé cítí trapně, když se musí dívat na líbání rodičů s dětmi. Líbání na rty by mělo být jen mezi dospělými. A není v pořádku, aby se líbal s matkou její dospělý syn.

„Podle mě líbání na rty by mělo být jen mezi dospělými lidmi, kteří se přitahují,“ říká muž, jehož manželka se líbá na rty se svým otcem. A jemu to nepřijde úplně v pořádku. „Můj přítel se s matkou klidně líbá před školou a ještě se drží za ruce,“ kroutí hlavou Daisy, které to také přijde divné. Její přítel je na to ale zvyklý.

S Reznick se ale někteří dětští psychologové neztotožňují. Podle psycholožky Emmy Kenny to není o žádném sexuálním zneužívání. Je to jen o tom, dát dětem najevo, že jsou pro rodiče důležité. A když je chtějí líbat na ústa a jsou na to všichni zvyklí, nevidí na tom nic špatného.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články