Padají vám vlasy víc než listí v listopadu? Na vině může být stres i nedostatek vitaminů

žena, zrzka
Zdroj: Pixabay.com

Odborníci se shodují na tom, že zdravým jedincům může vypadat až sto vlasů denně. Není proto důvod se strachovat, pokud jich sem tam najdete pár třeba v umyvadle. Jak ale poznat, že vám kadeře ubývají víc, než je zdrávo? Přečtěte si nejčastější příčiny.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 11. 11. 2019 15:43

Kdy se mít na pozoru?

Podle dermatoložky Francescy Fuscové z laboratoře Wexler Dermatology v New Yorku je třeba zpozornět ve chvíli, kdy zaregistrujete, že najednou ztrácíte mnohem více vlasů. Všimnout si toho můžete třeba tak, že se vám váš culík začne zdát tenčí nebo vám mezi vlasy vykukuje pokožka hlavy.

V takovém případě je na čase začít hledat příčinu. To nemusí být snadné, protože alopecie neboli vypadávání vlasů se dělí hned na několik typů. K těm, které můžeme ovlivnit, patří dočasná alopecie způsobená hormonálními či duševními změnami.

Nadměrný stres

Dlouhodobé napětí může mít silně negativní vliv na růst vašich vlasů. Stresové situace mohou zapříčinit, že vám vlasy začnou vypadávat mnohem více. Potíže se ale nemusí objevit hned. Často se projeví až několik měsíců po prodělaném stresu. Pokud vás něco trápí, raději včas vyhledejte pomoc odborníka.

Nedostatek vitaminů a bílkovin

Nejen stres, ale i nevyvážená strava může způsobit, že vám vlasy začnou vypadávat. Důležitý je zejména dostatečný přísun bílkovin, hořčíku, zinku i vitaminu C. Odborníci proto doporučují konzumovat mléčné výrobky, mořské ryby a červené maso, které je bohaté na železo. Zapomínat byste neměli ani na dostatečný pitný režim v podobě čisté vody.

Porod a vzbouřené hormony

Není tajemstvím, že i novopečené maminky často trápí prořídlé kadeře. Právě výkyvy hormonů během těhotenství způsobují, že vlasy více vypadávají.

Podle doktorky Fuscové dochází během těhotenství k rychlejšímu růstu vlasů vlivem estrogenů. Navíc fáze růstu trvá v těhotenství déle. V důsledku toho nedochází ani k normálnímu vypadávání, které se vyskytne u většiny žen ve zvýšené míře až po porodu, kdy se hladina estrogenu vrací k normálu. Tyto změny bývají hodně individuální a u každé ženy probíhají jinak.

Porucha funkce štítné žlázy

Jak snížená, tak zvýšená funkce štítné žlázy může vaší kštici způsobovat problémy. Projevuje se totiž na vlasové struktuře, která se ztenčuje. Špatné fungování štítné žlázy bývá často doprovázeno i dalšími příznaky, mezi něž patří náhlá změna hmotnosti nebo zvětšený ohryzek.

Nesprávná péče o vlasy

Za nadměrným vypadáváním vlasů mohou být i špatně zvolené prostředky na jejich úpravu. Už příliš časté fénování, tupírování či žehlení vlasům zrovna neprospívá. Pokud je navíc ještě zatížíte různými přípravky, nezískají zrovna nejlepší kondici. Pozor si dejte i na způsob mytí hlavy a výběr vhodného šamponu.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články