Potravinoví zabijáci: Co určitě nejíst syrové

2. září 2019
archiv Extra
archiv Extra

Střevní potíže, ale i otrava. To jsou problémy, které si můžete přivodit, když sníte některé syrové potraviny. U kterých se raději dobře ujistit, že jste je pořádně uvařili?

Brambory

Brambory jezte jen vařené, syrové totiž obsahují škrob, který způsobuje nadýmání a střevní problémy. Velký pozor si dávejte hlavně na brambory nazelenalé, v těch se tvoří solanin – toxin, který je životu nebezpečný.

Mléko

Z mléka, které nebylo pasterizované, můžete dostat salmonelózu. Pokud si tedy kupujete mléko od farmáře nebo z automatu, vždy ho raději převařte. Může totiž obsahovat bakterii E.coli a vy byste mohli klidně skončit v nemocnici s bolestmi břicha a průjmem.

Fazole

Jsou zdravé, plné proteinů a také vitamínů, musí být ale tepelně zpracované. Syrové jsou přímo zabijácké, obsahují totiž fytohemaglutin, který způsobuje otravu střev. Nejvíc ho obsahují fazole červené, a to dokonce takové množství, že jich stačí sníst pět a bude vám špatně.

Vejce

Asi každý z nás ví, že syrová vajíčka mohou obsahovat zárodky salmonely, takže je vždy lepší je řádně tepelně upravit. Salmonela se nachází ve žloutku, takže na ten si při vaření dejte největší pozor.

Lilek

Stejně jako brambory, i lilek obsahuje solanin, který nedělá dobře trávení. Sice byste museli lilku snít vážně hodně, aby vám bylo zle, ale stát se to může. Nejtoxičtější jsou mladé lilky, na ty si tedy dávejte největší pozor.

Rebarbora

Z rebarbory je sice vynikající koláč, ale syrovou byste ji jíst neměli. Její listy obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která může poškodit ledviny a ve vzácných případech způsobit smrt.

NA POTRAVINY, KTERÝ SE NESMÍ JÍST SYROVÉ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu