Jak se udržovaly fit a krásné naše babičky a prababičky? Co se ve světě kosmetiky od té doby změnilo?

I ve starším věku můžete vypadat skvěle
Zdroj: Pixabay
I ve starším věku můžete vypadat skvěleJak o sebe pečovali v mládí vaši prarodiče?Babičky omládnou příchodem vnoučátekAktivní životní styl je důležitý i ve stáří+ 1 fotka+ 2 fotky

Víte, jak se změnila naše péče o tělo, vlasy a obličej od péče našich babiček? Na co se dbalo dříve? Vyráběly si tenkrát ženy kosmetiku samy a co bylo zdrojem jejich krásy a vitality?

Redaktor
Redaktor 03. 09. 2018 16:45

Většina babiček a prababiček dnes nakupuje krémy v drogeriích, lékárnách, ale i na internetu. Za jejich mládí však bylo všechno jinak. Existovalo totiž jen velmi omezené množství značek a když vám nevyhovovaly, měly jste prostě smůlu. 

Co je doma, to se počítá

Pokud jste tedy chtěly vypadat k světu, zkoušely se často produkty, které byly k mání v domácnostech. Často to byly produkty jako ovoce, zelenina, bylinky, med, vajíčka, tvarohy či smetana. Buď si míchaly masky za použití kombinace bílku, žloutku, tvarohu, smetany a zeleniny či ovoce nebo si připravovaly odvary z bylinek.

Jaké bylinky lze ke kosmetickým procedurám využít?

Řebříček: jedná se o léčivou bylinu především pro ženy, užívá se též k hojení ran. Léčí křeče, křečové žíly, ekzémy, vyrážky a hemeroidy.

Jírovec, kaštan: kaštanová mast zmírňuje obtíže při omezené pohyblivosti kloubů, při bolestech páteře a revmatismu. Je dobrým pomocníkem při potížích s cévami a ledvinami, příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévní stěny, zlepšuje městnání v žilách a tím zmírňuje žilní otok a otoky celkově.

Levandule: je známá svojí uklidňující vůní, má osvěžující a antiseptický účinek, ulevuje bolestem hlavy, rozhání svalovou únavu a uklidňuje před spánkem. Je velmi vhodná i pro děti, mírní popáleniny a usnadňuje jejich hojení.

Kostival: kostival má vlastnosti téměř zázračné, jeho kořeny se ve středověku strouhaly a užívaly jako sádra ke srůstání kostí. Kostivalová mast je chladivá, mírní a tlumí bolesti, má hojivé účinky. Je vhodná na bércové vředy, otevřené rány, záněty a výrony kloubů, pohmožděniny, otoky a k masážím namožených svalů a šlach.

Mateřídouška: mateřídouška má omamnou vůni a pomáhá při bolestech, křečích, slabostech i podrážděnosti. Mast z mateřídoušky léčí hnisavé rány, vředy a všemožné kožní obtíže.

Co na vrásky a pleť?

Babičky mohly využít příležitostí, které jim nabízel život na statku. Z čerstvého mléka sbíraly smetanu a vtíraly si ji do pokožky obličeje. Pomáhala uchovat hebkou pleť skoro bez vrásek.

Rebarbora na červené skvrny a odřeniny

Jednou z nejoblíbenějších rostlin, která se hojně využívala za dob našich babiček, je rebarbora. Je totiž velkým zdrojem kyseliny askorbové a vitamínu C, který je fantastický v boji proti vráskám. Rebarbora také pomáhá stahovat póry a její desinfekční účinek hojí drobné ranky.

Na vlasy jedině jablečný ocet a majonéza

Jak zbavit vlasy všech toxinů? Vyzkoušejte jablečný ocet. Stačí si jím jednou týdně opláchnout vlasy po běžném mytí. Tento starý způsob péče o vlasy pomůže zbavit se mastných nánosů. Poté je opláchněte a naneste majonézu. Ta obsahuje spoustu mastných kyselin, díky kterým budou vaše vlasy zářivé, hladké a nebudou se cuchat.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články