Začátek září klepe na dveře: Recepty a tipy na zdravé a chutné svačiny pro školáky

Dbejte, aby svačiny pro vaši ratolest byly vyvážené a zdravé.
Zdroj: Pinterest
Dbejte, aby svačiny pro vaši ratolest byly vyvážené a zdravé.Avokádová pomazánka:

-	100 g avokáda
-	100 g lučiny
-	1 ČL (čajová lžička) citronové šťávy
-	1 g soli (na špičku nože)
-	1 g pepře (na špičku nože)
-	340 g žitného chleba (8 tenkých plátků).

Avokádo oloupeme, rozmačkáme a smícháme s lučinou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Namažeme na chléb a druhým krajícem přiklopíme.

Výborná dopolední svačina i pro dospělé. Pokud si ji chceme dát k odpolední svačině, namažeme pomazánku místo na chleba na kousek zeleniny.Sladká pomazánka s ricottou:

-	100 g sýru ricotta
-	20 g javorového sirupu (cca 2 PL)
-	25 g rozinek
-	50 g vlašských ořechů
-	340 g žitného chleba (8 tenkých plátků).

Ricottu rozmícháme s javorovým sirupem a přidáme rozinky a ořechy. Je dobré tuto pomazánku připravit večer a přes noc nechat v lednici, aby rozinky změkly a ořechy byly pro dítě lépe stravitelné. Namažeme na chléb a druhým krajícem přiklopíme.

Výborná dopolední svačina i pro dospělé. Pokud si ji chceme dát k odpolední svačině, namažeme pomazánku místo na chleba na kousek zeleniny.Mrkvová pomazánka:

-	300 g čerstvé mrkve
-	100 g lučiny
-	340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)
-	10 g najemno nakrájené petrželky (1 PL = polévková lžíce).

Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme lučinu, petrželku a vše důkladně promícháme. Namažeme na chléb a druhým krajícem přiklopíme. Pro obměnu lze místo jedné mrkve nastrouhat kousek celeru nebo jednu petržel. Výborná dopolední svačina i pro dospělé. Pokud si ji chceme dát k odpolední svačině, namažeme pomazánku místo na chleba na kousek zeleniny.


+ 1 fotka+ 2 fotky

Svačiny jsou pro děti velmi důležité. Zajistí jim spolehlivý přísun energie na celé dopolední vyučování. Díky kvalitnímu složení svačiny nepřepadne vašeho školáka hlad a nedostatek energie ani při odpoledních aktivitách.

Petra Járková
Petra Járková 28. 08. 2019 12:00

Vhodné složení svačin

Složení svačin by mělo být odpovídající věku dítěte a době, kdy jde na oběd. Je nutné počítat s tím, že některé dny děti obědvají i po třinácté hodině, a proto doporučujeme zabalit ještě jednu malou svačinku v podobě ovoce, zeleniny, jogurtu, oříšků nebo domácích müsli tyčinek.

Vyváženou a zdravou svačinu zvládnete připravit sami doma. Stačí vám k tomu celozrnné pečivo, které můžete jednoduše naplnit např. šunkou, sýrem, pomazánkou z tvarohu, ricotty, lučiny.

Kreativní varianty

Malé děti uvítají kreativnější zpracování svačin, například domácí celozrnné sušenky a k tomu jogurt. Klasický rohlík s máslem a šunkou není to pravé a hlavně je to jednotvárné. Ideální je dítěti ovoce nebo zeleninu nakrájet na menší kousky, je známo, že málokteré dítě samo sáhne po celém jablku. Dítě toho takhle sní více a tím doplní vitaminy a vlákninu, která podporuje trávení a následné vyprazdňování.

Stylové boxíky

Malému dítěti kolikrát stačí pořídit pěknou krabičku na svačinu a láhev na pití než používat igelitový sáček a láhev od Dobré vody.

Spolupráce

Zároveň to chce s dítětem svačinu připravovat společně. Samo si řekne, na co má chuť, a vy máte pod kontrolou, co jí. Velice dobře ho v jídelníčku usměrníte a naučíte, jak by svačina měla vypadat. Je důležité kontrolovat, zda svačinu sní a kolik toho vypije. Je dobré mít na paměti, že chutě nás všech se mění a to, co vaše dítě dříve nemělo rádo, s postupem času bez problému sní a naopak. Je dobré vyzkoušet jednotlivá jídla nejdříve doma a potom potravinu zařadit do školní svačiny.

Jakým potravinám se k svačině vyhnout

Sušenky, sladkosti (bonbony, mléčná čokoláda), kupované zmrzliny, mražené mléčné krémy, “mléčné koktejly” shake, slané krekry všech druhů, hot-dogs, donuts, koblihy, hranolky, hamburgery, limonády s tonizujícími látkami (kofein, chinin), další výrobky s obsahem kofeinu a alkoholu.

Nezakysané slazené mléčné výrobky, slazené cereální směsi.

Levné uzeniny s nízkým obsahem masa (doporučujeme nekonzumovat ani po jejich tepelné úpravě).

Proč se těmto potravinám vyhýbat

Sladkosti, které obsahují velké množství cukru a ztužených tuků, např. trvanlivé tukové pečivo, čokoládové tyčinky, müsli tyčinky s polevami, slazené cereálie, kupované koláče a koblihy, pro svou malou výživovou hodnotu zasytí na krátkou chvíli.

Smažené hranolky (všeobecně jídlo kupované ve fast foodech) obsahují mnoho soli a mohou být připravované na přepáleném tuku. Při smažení vzniká mimo jiné akrylamid, což je látka s neurotoxickým a potenciálně karcinogenním účinkem.

Chipsy obsahují také mnoho soli. V případě, že jsou ochucené, pak obsahují aromata, často nevhodný glutaman sodný, barviva. I chipsy mohou mít vyšší obsah akrylamidu a mohou obsahovat transmastné kyseliny.

NA RECEPTY NA DOPORUČENÉ SVAČINY OD ODBORNÍKŮ ZE SVĚTA ZDRAVÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články