Sebevědomí, odvaha, průbojnost: Chvalte své dítě, ale moudře zvažujte za co!

pes, děti
Zdroj: unsplash.com
Bábovka s příchutí agáve, recept

Suroviny:

250 ml sirupu z agáve El Tequito
5 vajec “M“
50 ml vlažné vody
200 ml rostlinného oleje Promienna
350 g polohrubé mouky Castello
12 g kypřicího prášku do pečiva Castello
200 g bílé čokolády Fin Carré
50 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)
2 pomeranče (šťáva + kůra)
hrubá mouka Castello na vysypání

Postup:

Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme se 100 ml sirupu z agáve, postupně přilijeme vlažnou vodu, olej a šleháme dále. Přisypeme mouku s kypřicím práškem a nakonec sníh. Vzniklé těsto přelijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 1 hodinu. Po upečení necháme bábovku vychladnout a vyklopíme.

Z rozpuštěné bílé čokolády a horké smetany připravíme polevu, necháme chvilku vychladnout a poté bábovku částečně polijeme. Pomocí zesteru připravíme nudličky pomerančové kůry, jimiž bábovku ozdobíme.

Bábovku servírujeme s omáčkou, kterou připravíme svařením šťávy ze 2 pomerančů a 150 ml sirupu z agáve.Malinové ovocné knedlíky

Suroviny:

Těsto:

sůl - špetka
1  ks vejce
2  lžíce moučkový cukr
1  ks vanilkový cukr
400  g polohrubá mouka
21  g droždí
220  ml vlažná voda dle hustoty těsta, cca

Dále:

moučkový cukr
šlehačka nebo zakysaná smetana, jogurt...
maliny
drobenka 
maliny
kostkový cukr

Postup:

Mouku nasypeme do mísy, smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, přilijeme trochu vlažné vody a mírně promícháme na kašičku, ze které necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vlažnou vodu a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout cca 30-40 minut.

Těsto pak opět propracujeme, rozdělíme na několik stejně velkých dílků, které na pomoučněném stole zploštíme, naplníme očištěnými suchými malinami nebo ostružinami, a protože jsou po tepelné úpravě maliny i ostružiny dost kyselé, přidáme k nim i kousek kostkového cukru. Všechny knedlíky pevně uzavřeme, spojem je klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě krátce (cca 12 minut) kynout.

Po vykynutí knedlíky naházíme do vroucí vody a vaříme cca 5 minut. Během vaření je opatrně alespoň jednou promícháme (otočíme).

Uvařené knedlíky vyndáme cedníkem do mísy a IHNED je propícháme vidličkou nebo jehlicí, aby z nich vyšla pára. Pokud bychom je nepropíchali, knedlíky by se srazily. Knedlíky posypeme trochou moučkového cukru a promícháme, nedojde tak k jejich slepení (nebo je pokapeme máslem).

Na talířích je ozdobíme dle vlastní chuti a fantazie slazenou šlehačkou či smetanou, čerstvými malinami nebo ostružinami, posypeme moučkovým cukrem...Krupicová kaše:

Suroviny:

2  lžíce másla
sůl na špičku lžičky
1  l mléka
1  ks vanilkového cukru
8  lžic dětské krupice.

Dále dle chuti
moučkový cukr
čokoláda - nastrouhaná
citronová kůra
skořicový cukr
kakao
perník na strouhání , marmeláda, sirup...
rozpuštěné máslo.

Postup:

Mléko se solí, vanilkovým cukrem a krupičkou smícháme v hrnci, nejlépe s nepřilnavým dnem, a necháme alespoň půl hodiny odležet. Pak za stálého míchání ode dna přivedeme kaši k varu a vaříme cca 3 minuty. Po odstavení přidáme studené pokrájené máslo, které za stálého míchání necháme v kaši volně rozpustit.

Po rozpuštění másla rozdělíme kaši do talířů, nazdobíme dle chuti tím, co máme na kaši nejraději: rozpuštěné máslo, moučkový cukr, med, skořici, ovoce, čokoládu... a podáváme.Jablečný štrúdl

Suroviny:

1 balení listového těsta
4 jablka
3 lžíce skořicového cukru
1 vejce
hrst rozinek
hrst loupaných vlašských ořechů
hrst strouhanky
voda podle potřeby

Postup:

Do malé misky nasypeme rozinky a zalijeme je trochou vody. Rozinky necháme nabobtnat.

Jablka opláchneme a osušíme. Rozkrojíme je na čtvrtky a zbavíme jadřinců. Každý kus vezmeme a nastrouháme na hrubo. Kousky jablek strouháme tak, aby nám zůstala slupka v ruce. To nám ušetří práci s loupáním.

Ořechy dáme do sáčku a paličkou na maso nebo válečkem je rozdrtíme. Listové těsto rozválíme. Pokud máte menší pekáč, těsto klidně rozdělte na více dílů.

Na rozpálené pánvi opražíme strouhanku a posypeme s ní plát listového těsta. Následně na něj poklademe nastrouhaná jablka, nasypeme oříšky a rozinky. Vše ochutíme skořicovým cukrem.

Předehřejeme si troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Jablečný štrúdl dobře zabalíme a na krajích zpevníme. V misce rozšleháme vajíčko a štrúdl s ním potřeme. Pečeme jej ve vyhřáté troubě asi 20 až 25 minut dozlatova.

Smetanu šleháme tak dlouho, dokud není pevná a tuhá. Hotový štrúdl posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pochvaly jsou pro děti důležité, není však nutné je chválit za každou drobnost. To by v budoucnosti nemuselo dělat dobrotu. Volte tedy slova chytrá a účelná, nestačí jen říct, že je něco hezké, nebo že se mu něco povedlo.

Petra Járková
Petra Járková 19. 02. 2020 10:00

Pochvaly by měly děti motivovat a dávat jim sebevědomí, že jsou šikovné a správně splnily zadaný úkol. Není však vhodné je chválit za každou hloupost a pokud to už děláte, pečlivě važte slova.

Správná pochvala

Správná pochvala je plnohodnotná a motivující do další činnosti, zdůrazňuje silné stránky a schopnosti dítěte, ale nesoudí ho. Dále by měla být konkrétní a týkat se podrobností o dané práci nebo činnosti dítěte a ne pouze obecná, která se může hodit na každou situaci. Samozřejmostí je to, aby byla skutečná a upřímná. Děti vycítí lež, proto je chvalte jen za to, co se vám opravdu líbí. Jinak samozřejmě chvalte malé dítě a jinak puberťáka, je důležité najít vhodná slova k věku vašeho dítěte.

Nepřipomínejte předchozí neúspěch

Hlášky typu: "Tak vidíš, konečně se ti to povedlo" nebo "Už jsem si myslela, že to nikdy nezvládneš", si odpusťte. Tato slova místo motivace spíše odrazují a vaše dítě by pak mohlo zůstávat v pozadí.

Věnujte se dítěti

Pokud chcete své dítě za něco pochválit, přerušte vykonávání činnosti, kterou právě děláte a všechnu svou pozornost věnujte jemu. Naslouchejte, pokládejte dotazy a autenticky si jeho práci vyzkoušejte. Správná pochvala pak přijde sama!

Žádné škatulkování

Pokud si myslíte, že máte malého génia, vraťte se nohama na zem. Nevytvářejte na své dítě záměrně tlak a vysoká očekávání, která pak nemusí splnit.

Přehnané nadšení

Přehnané nadšení nebudí věrohodnost a děti z něj pak cítí neupřímnost. Tím se místo radosti z pochvaly dítě dostává do tlaku a nepříjemné situace.

Chvalte s mírou

Nemyslete si, ani nikde nevyprávějte, že je vaše dítě nejlepší ve všech oblastech. Není to možné, ani reálné. Vy tím docílíte jedině toho, že už se nebude chtít dále vzdělávat a rozvíjet. Nemá totiž důvod, když si myslí, že je nejlepší ve všem.

Hmotné dary

Ty samozřejmě nejsou ideálním řešením. Dítě pak za každou správně udělanou věc očekává hračku, sladkost nebo jiný dárek. Je tedy ideální pro něj najít nějakou jinou motivaci, než je materiální zisk.

NA NEJOBLÍBENĚJŠÍ DĚTSKÉ DEZERTY, KTERÉ MOHOU SLOUŽIT JAKO POCHVALA, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články