Vetřelec nás děsí už čtyřicet let. Stvořil ho paličatý génius, který štval celý štáb

Vetřelec je kultovní sci-fi horor, který v roce 1979 natočil režisér Ridley Scott.
Zdroj: TV Nova
Vetřelec je kultovní sci-fi horor, který v roce 1979 natočil režisér Ridley Scott. Hlavní roli zahrála Sigourney Weaver, Scott s obsazením hlavní role dlouho váhal. Sigourney už sice byla známá na Broadwayi, ale ve filmu prakticky vůbec. Ripleyová byla její první hlavní role ve filmu a katapultovala ji mezi nejznámější herečky Hollywoodu.Sigourney měla ve scénáři i jednu nahou scénu. Režisér tím chtěl Ripleyovou vykreslit jako zranitelnou křehkou ženu. Tím by se však film stal nepřístupným, proto si to nakonec rozmyslel.Horor pojednává o vesmírné výpravě posádky, která si nešťastnou souhrou událostí vpustí na kosmický koráb Nostromo vraždícího mimozemského tvora. V kostýmu Vetřelce se většinou ukrýval nigerijský student Bolaji Badejo. Byl 218 centimetrů vysoký a jeho ruce i nohy byly delší, než je obvyklé. Proto mají diváci pocit, že v kostýmu nemůže být člověk.Bolaji Badejo zároveň musel absolvovat kurzy tai-či a pantomimy, aby se naučil pomalým pohybům.+ 7 fotek+ 8 fotek

Vraceli se z obchodní cesty. Nic zvláštního, běžný meziplanetární obchod. Pak je cosi krvežíznivého probudilo z hibernačního spánku. Dnes už kultovní sci-fi horor Vetřelec nás děsí už přes čtyřicet let. Jeho tvůrce, režisér Ridley Scott, je perfekcionista, který štáb doháněl téměř až k slzám.

Veronika Mottlová
Veronika Mottlová 09. 01. 2020 16:08

Koráb Nostromo zachytí nouzový signál, který pochází z havarované kosmické lodi. Posádku vede na pustou planetu. Místo lidí v tísni tu ale nacházejí někoho jiného. Nebo spíše – něco jiného. Mimozemského tvora, který se infiltruje na Nostromo a začne zabíjet jednoho člena posádky za druhým. Horor Vetřelec, který byl Americkým filmovým institutem právem zařazen mezi deset nejlepších sci-fi snímků historie, děsí diváky už čtyřicet let a zařadil se mezi filmovou klasiku.

Muž, který stvořil Vetřelce

Vetřelce má na triku režisér Ridley Scott. Narodil se 30. listopadu 1937 ve Velké Británii. Kvůli otci, který byl armádním důstojníkem se rodina často stěhovala. Ridley proto nebyl v kontaktu ani s tátou, ani s bratrem Frankem, také příslušníkem armády.

Vystudoval gymnázium v Teesside a titul získal na Hartlepool College of Art. Magisterský titul pak obdržel na Royal College of Art roku 1962. Poté, co roku 1963 absolvoval, nastoupil do BBC, kde se zúčastnil programu pro začínající režiséry. Vytvořil mimo jiné krátkometrážní film s názvem Ten kluk s kolem, do něhož obsadil nejen otce, ale i bratra Tonyho. Právě toto dílko bylo ukazatelem pozdějšího stylu Ridleyho Scotta.

Machr přes reklamy

Roku 1968 opustil BBC a s bratrem Tonym založil společnost Ridley Scott Associates. Firma začala vytvářet filmy a reklamy, postupně se do ní zapojilo pět členů rodiny. Kromě obou bratrů se tak ve firmě, především v reklamním oboru, začali činit i Ridleyho synové Jake a Luke a dcera Jordan.

Coby režisér se Scott proslavil s filmem The Duellists, který byl nominován na filmovém festivalu v Cannes coby Nejlepší debutantní film. A pak se vetřel Vetřelec...

Paličatý génius

Ridley Scott si původně myslel na zcela jiný žánr, ale po shlédnutí Hvězdných válek si to rozmyslel. Roku 1979 tak přišel na svět film Vetřelec. Jeho rozhodnutí udělat místo hrdiny filmu hrdinku mělo obrovský úspěch. Na Ripleyovou v podání Sigourney Weaver nikdo nezapomene. A ona zase nikdy nezapomene na Scotta, koneckonců ji rolí katapultoval mezi hollywoodskou špičku.

Natáčení Vetřelce přitom bylo pro celý štáb velmi komplikované. Paličatý génius Ridley Scott byl schopen jedním máchnutím ruky změnit dlouho plánované kompozice, často upravoval scénář...

Asi nejhorší to bylo pro tvůrce modelů lodi Nostromo, na níž Vetřelec likviduje jednoho člena posádky za druhým. Pro účely natáčení byla ze dřeva a plastu vytvořena celá řada modelů, v ateliérech vznikly jednotlivé části lodě. Jenže... Byly žluté! Přesně takovou barvu si Scott na začátku poručil. Když však viděl výsledek, seznal, že žlutá není ideální, že chce šedou. Modely i kulisy šly do koše a začalo se nanovo.

Nebo takový kostým Vetřelce. Původně měl být průhledný, v lebce měl být vidět mozek. Scott tak dlouho měnil plány, až se nakonec rozhodl pro mrazivě černou barvu s lehce průhlednou hlavou z umělé hmoty. Mimochodem, v kostýmu byl navlečen student z Nigérie, který se Scottovi zdál s výškou 218 cm a nezvykle dlouhými končetinami ideální. Jenže pak se mu nelíbilo, jak se hýbe, a tak studenta poslal na kurzy pantomimy a tai-či. Prý aby chodil pomaleji a plynuleji.

Ocenění a šlechtický titul

Vetřelec Scottovi vynesl kromě slávy i Oscara za vizuální efekty. Za své pozdější filmy Thelma a Louise (1992), Gladiátor (2001) nebo Černý jestřáb sestřelen získal oscarové nominace. V roce 2003 ho britská královna Alžběta II. jmenovala rytířem za zásluhy v oblasti britského filmového průmyslu.

Ridley a jeho bratr Tony však nezůstali pouze u filmů, úspěšní byli i v televizní tvorbě. Produkovali seriály Numbers (Vražedná čísla), The Good Wife (Dobrá manželka) nebo adaptaci na seriál A-Team.

A co soukromý život?

Mezi lety 1964 až 1975 byl Scott ženatý s Felicity Heywood, se kterou má syny Jakea a Lukea. S druhou ženou Sandy Watson má dceru Jordan. Jeho třetí manželkou se pak stala herečka Giannina Facio, která také vystupovala v mnoha jeho filmech.

NA ZAJÍMAVOSTI O HORORU VETŘELEC SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články