„Do sprchy maximálně dvakrát týdně,“ vyzývají čeští a zahraniční dermatologové. Ve jménu zdraví!

Přemíra hygieny může nehezky uškodit vašemu zdraví.
Zdroj: Pixabay.com

Cestujete-li do zaměstnání městskou hromadnou dopravou, jistě se ve vás občas vzedme závist vůči těm, co mají auto. To proto, že někteří lidé prostě smrdí. „Jak někdo může zanedbávat hygienu a nesprchovat se každý den?!“ klejete v duchu… Kdyby přitom měli odborníci demonstrovat špatné hygienické návyky, dost možná by ukazovák směřoval na vás.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 12. 08. 2017 19:06

Protože daleko větším problémem současné doby je „přemíra hygieny a nadužívání mycích přípravků“. A netvrdí to jen MUDr. Hana Šulcová, MBA, expertka v dermatologické ambulanci DermaEsthetic.

Chcete předejít nemocem? Zaměřte se na ruce

„Lidé si myslí, že se sprchují z hygienických důvodů nebo proto, aby byli čistší, ale co do bakterií si nepolepšují,“ říká Dr. Elaine Larson, která se zaměřuje na kožní infekce a spolupracuje na výzkumech na škole University School of Nursing.

V rámci jednoho z nich dokonce zjistila srovnatelnou účinnost antibakteriálních čisticích přípravků a starého dobrého mýdla. Oba produkty si umí poradit s infekčními onemocněními stejně.

Zajedno je i doktorka Šulcová. „Čím méně parfemací přípravek obsahuje a má jednodušší složení, tím lépe pro vaši pokožku a zdraví.“

Pixabay.com

To se ale bavíme se o možných nemocech ze zanedbávané hygieny. Nikoliv o estetických nebo čichových stopách.

A právě tady by vás měl onen zapáchající spolucestující na lopatkách.

„Koupáním odstraníte pach, pokud jste se zapotili nebo byli v posilovně,“ říká Larson. Ten vám ale nemoc nepřivodí. To spíš nepravidelné mytí rukou a praní oblečení. Na něm ulpívají mrtvé kožní buňky a nečistoty. „Pokud se chcete uchránit před nemocí, pravidelné mytí rukou by mělo stačit,“ dodává Larson.

Od čistotnosti k plísním

Nejenže není třeba se podle odborníků sprchovat denně, ale můžete si tím dokonce ublížit! Častým koupáním pokožka vysychá a praská. Tím se rozšiřují póry – a vaše kůže tak s otevřenou náručí vítá mikroby způsobující infekce.

Na to by si měli dát pozor zejména lidé vyššího věku. Kůže se časem ztenčuje a není tolik hydratovaná. „Dochází k poškození vrchních vrstev kůže, a tím ztrácí svou přirozenou obranu a rovnováhu. Riziko hrozí především z hlediska ekzémů a plísňových onemocnění,“ varuje doktorka Šulcová.

Pixabay.com

I podle Dr. Brandona Mitchella, asistujícího profesora na Univerzitě Georga Washingtona, marníme ve sprše čas. Ale hlavně zdraví.

Intenzivním čištěním zbavujeme tělo přirozeného mazu, a tedy i prospěšných bakterií, které posilují náš imunitní systém. Proto naše paže a nohy nepotřebují péči tak často – neprodukují tolik mazu. „Minimalizujte používání mýdla pouze na ty části vaší pokožky, které vylučují maz a pach, jako je tvář, podpaží, zadek, rozkrok a chodidla,“ radí dermatoložka Cynthia Bailey.

Pohlaví jako samočisticí trouba

U slabin ale pozor – tam je přítomnost mýdla i jiných mycích přípravků vysloveně nežádoucí. „Jak urologové, tak gynekologové souhlasí: mýdlo na těchto místech je zbytečné a potenciálně škodlivé jako mýdlo v očích“ upozorňuje antropoložka Leslie Turnbull.

„Pro vaginální zdraví nepotřebujete dělat nic. Nechte to být. Je to jako samočistící trouba,“ přitakává gynekoložka Jennifer Gunter.

Pixabay.com

Pokud vám absence jakékoliv hygieny „tam dole“ ale přijde nechutná, nebojte se vody.

A co se týče obličeje, tam podle doktorky Šulcové „patří pouze přípravky určené na tuto lokalitu a takové, co odpovídají typu pleti“. U ostatních částí těla doporučuje řídit se heslem „méně je více“.

Jak často tedy zavítat do sprchy? Jednou nebo dvakrát týdně. „Vaše tělo je dobře promazaný stroj. Denní sprchování není třeba,“ uzavírá téma Mitchell.

Samozřejmě za předpokladu, že se nepotíte. Jinak by (a jistě nejen podle nás) měl upalovat do sprchy každý denně! Co umýt a co vynechat, už po přečtení článku dobře ví.

***

MUDr. Hana Šulcová, MBA

Dermatoložka s více než 18letou praxí. Založila centrum DermaEsthetic na Praze 6, v němž poskytuje komplexní dermatologickou péči, včetně laserové a estetické. Je držitelkou řady certifikátů a členství.

 

 

***

Autorka článku: Andrea Vránová

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články