5 prohřešků, kterých se dopouštíte na lůžkovinách

lůžkoviny,povlečení
Zdroj: Pixabay.com

Myslíte si, že víte, jak pečovat o povlečení? My si naopak myslíme, že vás překvapíme, když budeme tvrdit, že určitě někde děláte chybu. Péče o lůžkoviny sice není žádná věda, ale i tak má svá pravidla, která se často porušují.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 15. 10. 2020 09:00

Pandemie koronaviru nás nebaví a už bychom měli nejradši všechno za sebou. Alespoň, že všechno zlé má v sobě vždy špetku pozitivního. Současná situace nám totiž jasně ukázala, jak důležité jsou hygienické návyky a jak cenné je zdraví. Hygienu rukou máte perfektně zvládnutou, ale osvojili jste si i další zdraví prospěšné návyky, třeba správnou péči o ložní prádlo? Možná byste se divili, co a kdo vám v posteli dělá společnost.

Čisté peřiny

Začneme otázkou – jak často měníte povlečení? Jestliže odpovíte, že zhruba jednou za měsíc, připojíte se k drtivé většině z nás. Je to opravdu tak, Češi mění povlečení zhruba jednou měsíčně, a přitom lůžkoviny jsou skutečným rájem bakterií, roztočů, plísní a dalších mikroorganismů. Pokud je pravidelně neperete, hemží se v nich až skoro třistakrát více bakterií než na psí hračce, a tu byste si do úst určitě dobrovolně nedali.

Během spánku se nám z těla otírají miliony odumřelých kožních buněk a také až litr potu. A to všechno ulpí na povlacích a přejde do peřin a matrací. Teplo a vlhko v posteli se stává ideálním prostředím pro množení bakterií, odumřelou kůží se živí prachoví roztoči. Určitě si nepřejete vidět měsíc používané povlaky pod mikroskopem.

Měňte povlečení

Výskytu bakterií v posteli zabránit úplně nejde, můžeme ale nekontrolovatelné množení omezit pravidelnou výměnou lůžkovin. Odborníci doporučují měnit povlečení i prostěradlo alespoň jednou týdně. S oběma přivřenýma očima jednou za čtrnáct dní. A minimálně dvakrát ročně by pak na vyčištění měla putovat i matrace, na které spíte.

Vybírejte materiál

Mikroorganismům hodně ztížíte množení také správným výběrem materiálu, ze kterého jsou lůžkoviny ušité. Jednoznačně nejlepší jsou přírodní materiály, jako je bavlna a len, jež vynikají skvělými termoregulačními vlastnostmi. Ty se navíc snadnou perou při vysoké teplotě. Syntetické materiály se nedají vyvařovat, a proto nemáte nikdy jistotu, že všechno živé, co se usadilo mezi vlákny, zlikvidujete.

Čistota lůžka

Vyvarujte se také odkládání věcí a denního ošacení na postel. Hotovým neštěstím jsou tašky a batohy, na které se venku nachytá spousta nečistot. Jestliže se v ložnici převlékáte a máte ve zvyku vše na postel odložit, pořiďte si praktický přehoz přes lůžko.

Usínejte sami

Ne, že bychom doporučovali, abyste vyloučili partnera, ale nezvěte si k sobě do postele zvířecí miláčky. Chráníte se tak nejen vy před bakteriemi a dalšími mikroorganismy z jejich srsti a organismu, ale také je – před bakteriemi lidskými.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články