Je čas vytáhnout zimní přikrývky: Nejdříve je vyperte a místo aviváže dejte ocet

lůžkoviny, spánek
Zdroj: Freepik.com

Podzim je oficiálně tady. Teplota klesla a se změnou ročního období přichází i změna vybavení šatníku, i toho ložního. Například vyměníme letní tenké přikrývky za teploučké zimní. Nejdřív je ale musíme vyprat.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 02. 10. 2020 12:00

Nepředpokládáme, že jste na jaře zabalili přikrývky špinavé, zcela určitě jste je vyprali. Jenomže ony dlouhým ležením přece jenom trochu utrpěly a tak se vyplatí je „osvěžit“.

Nestačí jen vyvětrat

Odborníci na lůžkoviny doporučují peřiny i polštáře pravidelně větrat, dáte jim tak šanci důkladně proschnout, protože v noci pochytaly pot a ten zase milují roztoči. Čerstvý vzduch sníží teplotu i vlhkost přikrývky i polštáře. Správným větráním můžete prodloužit životnost lůžkovin i o několik let. Jenomže to dnes není váš problém. Uskladněné lůžkoviny jsou suché, proto vyvětrání moc nepomůže.

Osvěžte je

I když jste měli peřiny poctivě zabalené, aby se k nim nedostal prach, doporučujeme je po dlouhém ležení osvěžit. Zvlášť důležitý tenhle krok je, jestliže používáte vakuové pytle, které jsou pro uskladnění perfektní, ale nesvědčí moc vláknům. Peřiny jsou zmačkané a o nějaké obláčkové nadýchanosti nemůže být ani řeč.

Nejprve zkontrolujte, jestli není polštář či přikrývka někde roztržená, při praní by mohlo dojít k uvolnění a znehodnocení výplně.

Pro samotné praní zvolte speciální prací prostředek určený pro praní polštářů a přikrývek. Pro péřovou výplň zvolte jemný prostředek bez enzymů. Ten s enzymy by narušil vrstvu tuku, která jednotlivá pírka ochraňuje. Pro osvěžení jinak čistých peřin stačí jen krátký dvacetiminutový program s nízkou teplotou bez odstřeďování, to pokud máte sušičku, anebo s nízkými otáčkami, když budete sušit na vzduchu. Místo aviváže použijte obyčejný osmiprocentní kvasný ocet.

Pečlivě sušte

V sušičce sušte vaše peřiny společně se dvěma míčky, které přirozeně změkčují prádlo a navracejí výplni její původní tvar. V průběhu sušení přikrývky i polštáře vytahujte zhruba každých 15 minut a lehce je protřepte.

Sušení bez sušičky je delší, ale nikdy ho neurychlujte na přímém slunci. Také tehdy však peřiny průběžně naklepávejte a načechrávejte. Tím zajistíte zachování původního tvaru výplně.

Je čas se rozloučit

Tak jako ostatní předměty, i polštář s přikrývkou mají svoji životnost. Dobu pro výměnu je těžké zcela jasně určit. Záleží na typu a materiálu, na tom, jak jste o ně pečovali, i na tom, jak hodně byly používané. Obecně se však doporučuje vyměnit lůžkoviny každé tři roky, maximálně ale po pěti letech. Polštáře byste měli měnit ještě častěji, a to už po dvou letech pravidelného používání, a jestliže se v noci hodně potíte, bohužel ještě častěji.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články