Čištění koberce není žádná věda: Osvědčené domácí prostředky pro údržbu i úklid

koberec, úklid, vysavač
Zdroj: freepik.com

Interiér bez koberce by byl jako nahý, chyběl by mu komfort i útulnost. Ale jenom čistý koberec zdobí, špinavý je ostuda a pokazí celkový dojem z domácnosti.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 16. 09. 2020 11:47

Co si však počít, když se na koberec vylije káva, upadne šlehačkový dort nebo dokonce zvrhne sklenka červeného vína? Čištění koberců není žádná věda, chce to jen dodržovat správný postup. Pak ani domácí mazlíčci nebo dětská tvořivost už nemusí být pro vaši domácnost strašákem.

Pravidelná péče

Začneme o toho nejsnadnějšího – pravidelného vysávání. To zajistí základní údržbu, kterou bezesporu koberec potřebuje, aby se do něj nezašlapal prach a běžné nečistoty. Dávejte pozor, jaký typ koberce doma máte, protože je to právě délka vlasu, která je častým kamenem úrazu. S kobercem s krátkým vlasem moc práce není, ale typ Shaggy, který má vlas dlouhý, je velmi náchylný na použití rotačního kartáče vysavače, který na sebe může nabalovat dlouhá vlákna a vytrhává je.

Staré, ale účinné

Pokud doma máte kusový koberec, tak jej jednou za čas venku pěkně postaru vyklepejte. Nejenom, že odstraníte prach, ale i nadzvednete vlákna a koberec bude zase jako nový. V zimě, když napadne čerstvý sníh, položte na něj kusový koberec (nášlapnou stranou dolů) a opět poctivě vyklepejte, bude zářit jako nový. Máte dojem, že váš koberec nevoní? Použijte obyčejnou jedlou sodu, kterou plochy posypte a nechte přes noc působit. Druhý den sodu důkladně vyluxujte.

Skvrny odstraňuje ihned

Také se vyděsíte, když se na váš čistý koberec něco vylije či upadne? Nic se však neděje, pokud skvrnu okamžitě odstraníte. Asi největší pohroma je červené víno. Když máte po ruce větší množství soli, máte napůl vyhráno. Na louži ihned nasypte sůl a počkejte, až se do ní víno vpije, vyluxujte a opakujte ještě několikrát, a solí opravdu nešetřete, po čase už ji ale budete muset do vláken vtírat.

Mastné skvrny například od šlehačkového dortu odstraní už jednou zmiňovaná jedlá soda. Skvrnu od krve odstraníte stíráním studenou vodou a dočistíte čpavkem. Zašlápnutou žvýkačku nechte ztvrdnout kouskem ledu a poté vydrolte. Na kapky vosku položte natřikrát přeloženou kuchyňskou utěrku a přežehlete.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články