Jak odstranit žvýkačku? Pomoc hledejte v mrazáku, zkusit můžete i arašídové máslo

Jak odstranit žvýkačku? Pomoc hledejte v mrazáku, zkusit můžete i arašídové máslo
Zdroj: Pixabay.com

Už se vám někdy stalo, že jste objevili na svém oblečení či sedačce žvýkačku? Pokud ne, patříte pravděpodobně mezi šťastlivce. Žvýkačka drží na tkaninách stejně pevně jako lepidlo a odstranit ji bývá někdy doslova fuška. Naštěstí pro vás máme pár užitečných rad, díky kterým se jí zbavíte snadno a rychle.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 03. 06. 2020 09:00

Na odstranění žvýkačky můžete vyzkoušet nejen osvědčené triky, ale také babské rady. Zde jsou ty nejvíce účinné. Jakou z nich si vyberete, je už jen na vás.

Zmrazení žvýkačky

Osvědčená rada, která doporučuje oblečení s přilepenou žvýkačkou dát do mrazáku a nechat pár hodin zmrazit, skutečně funguje. Právě proto je jednou z prvních možností, kterou byste měli vyzkoušet, když objevíte žvýkačku na svém oblečení.  Oděv nechte v mrazáku několik hodin. Po vyndání je žvýkačka ztvrdlá a jde z oblečení snadno sloupnout.

Vaření v hrnci

Pokud nezabral způsob se zmrazením žvýkačky, můžete zkusit opačnou metodu. Oblečení s přilepenou žvýkačkou dejte do hrnce s horkou vodou a chvíli povařte. Poté nechte trochu vychladnout, abyste se nespálili a pomocí zubního nebo jiného kartáčku žvýkačku v teplé vodě pomalu seškrábněte.

Namísto mrazení stačí kostka ledu

Pokud nemáte místo v mrazáku na to, aby se vám do něj vešlo oblečení, vyzkoušejte jinou metodu chlazení s kostkou ledu. Žvýkačku s ní potírejte, až dokud neztvrdne. S trochou trpělivosti půjde po nějaké chvíli snadno odstranit.

Babské rady sází na burákové máslo

Podle osvědčených babských rad na žvýkačku funguje burákové máslo. Stačí ho nanést na přilepenou hmotu, do které se ho pokuste co nejvíce vetřít. Olejová složka burákového másla způsobí, že žvýkačka začne postupně měknout, až půjde snadno odloupnout. Tento jednoduchý trik má ale jeden háček. Burákové máslo je velmi tučné, proto je možné, že na ošetřeném místě zůstane mastný flek, který bude třeba co nejrychleji vyprat nebo očistit. Metoda je tedy dvoufázová. V případě mastného fleku na sedačce si připravte vodu s mýdlem a kartáček na jeho vyčištění. Oblečení s mastnou skvrnou namočte do horké mýdlové vody a pak hned dejte vyprat.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články