Jak se zbavit lupů pomocí domácího šamponu z rumu. Vyzkoušejte osvědčenou babskou radu

Jak se zbavit lupů pomocí domácího šamponu z rumu. Vyzkoušejte osvědčenou babskou radu
Zdroj: Freepik.com

Krásné a zdravé vlasy si přeje asi každý. Co když ale vaši kštici zdobí nevzhledný bílý poprašek zvaný lupy? Nejen, že vypadají neesteticky, ale signalizují také problémy s pokožkou. Jak si s nimi poradit? Možností jsou ověřené tipy lékařů i babské rady.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 21. 05. 2020 10:00

Menší množství lupů mají všichni. Většinou je na pokožce hlavy pro jejich nenápadnost ani nezahlédneme. Problém s lupy ale začíná ve chvíli, kdy je jejich tvorba nadměrná, takže se objevují všude ve vlasech.

Jak se lupy projevují?

Lupy se většinou objevují na pokožce jako suché nebo mastné odloupnuté kousky pokožky, které se tvoří ve velkém množství a samy odpadávají. Na kadeřích se pak objevují v podobě bílého poprašku a drobných šupinek, které se odlupují v důsledku kožního zánětu. Lupy navíc často doprovází nepříjemné svědění a zarudnutí vlasové pokožky, někdy i zvýšené maštění vlasů. Za jejich vznikem mnohdy stojí ještě i některé další zdravotní či psychické potíže. Právě proto je dobré se začít pídit po příčině jejich zvýšeného výskytu.

Příčiny vzniku

Nejčastěji stojí za vznikem lupů přemnožené kvasinky rodu Malassezia furfur. Ty se sice přirozeně vyskytují i ve zdravé kůži, ale jejich přemnožení může být škodlivé. Za běžných okolností se tyto kvasinky podílí na procesu obnovy pokožky, kdy pomáhají kožním buňkám v cyklickém odpadávání, které normálně probíhá co čtyři dny. Pokud se ale přemnoží, vytvoří se v daném místě zánět spočívající v nadměrné obnově kůže. A to je právě ta chvíle, kdy se ve vlasech začnou tvořit lupy. Pokožku vlasů ale mohou poškozovat také různé houby, plísně a jiné faktory, které stojí za vznikem infekce.

Důvodů proč k samotnému přemnožení kvasinek dojde, může být více. Nejčastěji za ním stojí některé okolnosti jako používání nevhodného šamponu a dalších mycích prostředků, nesprávná (často přehnaná) péče o vlasy, nadměrné vysoušení vlasů, ale i stres, nevhodná strava nebo některé zdravotní potíže (například cukrovka, různá neurologická onemocnění, hormonální výkyvy či kožní choroby včetně seboroické dermatitidy).

Při léčbě se zaměřte na důvod vzniku

Pro účinnou léčbu lupů je důležité nejprve odhalit jejich původce. Pokud se tedy domníváte, že za váš problém s lupy ve vlasech může některý z výše zmíněných faktorů, je třeba se na něj zaměřit.

Vhodnou prevencí je zdravá strava zahrnující dostatek živin a vitaminů, a naopak vyřazující z jídelníčku příliš tučná, sladká, mastná a kořeněná jídla. Zkusit můžete také potravinové doplňky s minerály zinkem a selenem nebo vitaminem B, který prospívá pokožce a nehtům. V lékárně je možné sehnat i speciální doplňky stravy určené přímo pro zdraví vlasové pokožky. Zamyslete se také nad změnou šamponu. Právě nekvalitní šampony totiž mohou stát za nadměrnou tvorbou nevzhledných šupinek.

Když nic nezabírá, zkuste šampon z rumu

Jestliže se vám lupů stále nedaří zbavit, můžete vyzkoušet babské rady. Ty se v tomto případě spoléhají na rumový šampon. Jak na to? Do misky rozklepněte jedno vejce, přilijte jednoho panáka rumu a šťávu ze dvou citronů. Vše důkladně promíchejte a vzniklou pěnu naneste na vlasovou pokožku. Nechte působit pět minut, pak vlasy důkladně opláchněte a vysušte. Tato přírodní metoda by vám měla pomoci se lupů zbavit.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články