Trápí vás v zimě popraskaná pokožka vyprahlejší než Sahara? Vyměňte mýdlo a omezte sprchování

Trápí vás v zimě popraskaná pokožka vyprahlejší než Sahara? Vyměňte mýdlo a omezte sprchování
Zdroj: Pixabay

V zimním období trápí většinu lidí suchá a popraskaná pokožka způsobená chladným počasím. Kromě nepříjemných pocitů mohou drobné prasklinky na kůži zvyšovat riziko infekce způsobené mikroorganismy. Proto je nezbytné se o pokožku v zimě starat co nejlépe. Vyhnete se tak nejen jejímu vysychání, ale i dalším možným komplikacím.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 14. 02. 2020 08:00

Vysychání, popraskání a hrubost kůže většinou způsobuje nedostatek hydratace a tuků v nejsvrchnější části pokožky zvané epidermis. Nejčastěji se tento problém týká rukou, loktů, holení, pat, ale často také obličeje. Jak získat opět krásnou pokožku a na co si dát pozor?

Dodejte pokožce hydrataci zevnitř i zvnějšku

Lidská pokožka potřebuje k udržení zdravého vzhledu pravidelnou hydrataci. A to nejen navenek, ale i zevnitř. Pořiďte si proto šetrný hydratační krém vhodný na tělo i obličej a kůži pravidelně mažte. Vhodné jsou krémy s obsahem bambuckého másla, které pokožku nejenom hydratují, ale současně ji chrání i před mrazem a napomáhají k její regeneraci. Místa, kde je nejvíce popraskaná či suchá, mažte i několikrát denně. Samozřejmostí by se pro vás měl stát také pravidelný a dostatečný pitný režim.

Vyhýbejte se agresivním mycím prostředkům

Vaší už tak popraskané a vysušené pokožce rozhodně neprospějí ani nešetrné mycí prostředky. Dejte si tak dobrý pozor, jaký sprchový gel či mýdlo kupujete. Vaše volba by měla záviset hlavně na jejich šetrnosti k citlivé pokožce. Výborné jsou sprchové oleje, které pleť nevysušují. Kvalitní seženete v kterékoli lékárně.

Nepřehánějte to se sprchováním

Suché pokožce rozhodně neprospívá chlorovaná ani horká voda. Berte to na vědomí a nesprchujte se příliš dlouho. Obzvlášť v zimních měsících totiž lidé mají tendenci se pod tekoucí vodou zahřívat. Jenže to je špatně. Na sprchování vám stačí pár minut. Vyhýbat byste se měli i horké vodě. Zkuste ji při mytí postupně zaměňovat za vlažnější.

Pozor na delší mráz

Pokud se chystáte ven, buďte opatrnější a citlivá místa na kůži raději pořádně schovejte. Noste rukavice a čepici, která vám překryje uši. Na popraskané rty pravidelně nanášejte jelení lůj či balzámy na rty. Venku na mrazu buďte jen tak dlouho, jak je třeba.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články