Podzim zhoršuje ekzémy. Lékaři radí, na co si dát pozor

Podzim zhoršuje ekzémy. Lékaři radí, na co si dát pozor

Pochmurné počasí, které začíná podzimem a často se táhne i celou zimou, má velký vliv i na naše tělo. Dokonce větší, než si možná myslíte. Červené nosy, pokašlávání, litry horkého čaje... Kdo by to neznal? Dopad má i na naši pokožku a pokud trpíte ekzémem, je pro vás toto období často očistcem. Při dodržování určitých zásad ale můžete problémy, které s sebou toto nepříjemné onemocnění přináší, minimalizovat. Pokud si dáte dobrý pozor, může se vám letos ekzém vyhnout obloukem.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 12. 11. 2019 10:30

Ekzém trápí muže, ženy i děti napříč všemi generacemi. Na pokožce se objevují suchá červená ložiska, která dosahují různé intenzity. Mohou být bolestivá, popraskaná nebo dokonce zanícená. Příčin ekzému může být mnoho, přičemž mezi ty nejčastější patří cigaretový kouř, alergeny, dráždivé látky v čele s mýdly či parfémy, ale také čisticí prostředky.

Důležitá je hydratace

Spouštěčem, a to velmi častým, může být i stres, který dnes bývá obvyklou součástí našich životů. Zhoršení pokožky však ovlivňuje i zimní počasí.

„Vzduch je v zimě méně vlhký. To znamená, že se voda v kůži odpařuje rychleji, což je ještě zhoršeno větrným počasím,“ vysvětluje doktor Simran Deo, jenž upozorňuje na obezřetnost i před dalšími faktory, které pokožku zbavují přírodních olejů a mohou ji ještě více podráždit: ústřední topení, horké sprchy nebo časté umývání rukou.

I proto je v těchto měsících tolik důležitá hydratace suché pokožky. Jak na to?

Kůži si promažte po každé procházce, ale také po umytí rukou či koupeli. Hydratační krém zvolte takový, který už máte vyzkoušený a víte, že je pro váš typ pokožky nejlepší. Všeobecně se doporučují zvláčňující krémy, které na kůži vytvoří ochrannou vrstvu. Ekzematickou pokožku v zimě ochráníte i jejím zakrýváním, rukavice by se tedy měly stát vaším nepostradatelným pomocníkem.

Pomůže změna životního stylu

Pokud vás trápí ekzém na rukou, zkuste si na noc namazat ruce zvláčňujícím krémem. Pozornost věnujte také oblečení a dejte si pozor třeba na vlnu, která může pokožku dráždit. Raději zvolte bavlnu či hedvábí.

Zimní počasí zároveň láká k dlouhé horké koupeli, ale i tady byste si měli dávat pozor. Kratší vana či sprcha totiž vaší pokožce prospěje mnohem více. Nezapomínejte ani na pitný režim, protože suchý vzduch odvádí vlhkost z těla a pokožka je pak křehčí a náchylnější k poškození.

Pokud i přese všechna tato opatření ekzém propukne v plné síle, může pomoci antihistaminikum. Ke zmírnění celkových obtíží pomůže i změna životního stylu a zdravý pohyb. V zimě však raději cvičte v interiéru a zároveň se vyhněte chlorovaným bazénům.

Podzim je nejen čas ekzémů, ale i chřipek. Tady čtěte, jak předcházet tomuto nepříjemnému evergreenu:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články